Kurban bağışlarında büyük artış

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurbanlık hayvan fiyatlarında yaşanan artış vatandaşı kurban bağışlarına yöneltti.Küçükbaş hayvan fiyatlarının Kurban Bayramı öncesinde 600-800 TL'ye kadar yükselmesi, vekalet usulü kesim yapan dernek ve vakıflara ilgiyi artırdı. Fiyatlar konusunda kafası karışan vatandaşların vekalet yoluyla kurban kesimine yöneldiği belirtildi.

FİYAT FARKI CEPTEN

Fiyatların yüzde 100 artacağı endişesi nedeniyle vekaletle kurban kesen derneklere ilgiyi artırdığını belirten Kimse Yok Mu Derneği Başkan Yardımcısı Eyyüp Azcan, ? Türkiye'de vekaleten 330 liraya kurban kesiyoruz. Fark olursa cebimizden karşılayacağız? dedi. Azcan, geçen yıl vekaleten 16 bin kesim yaptıklarını, bu yılki hedeflerinin 20 bin olduğunu kaydetti. İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da, sadece Türkiye'de değil yurtdışında da vekaletle kesim yaptıklarını hatırlattı. Yıldırım, ?Afrika'da 150 lira olan kesim ücreti, Türkiye şartlarında 330 lira. Biz dernek olarak ortalama 250 lira fiyat belirledik? dedi. Bülent Yıldırım, bağışlarda yüzde 20 artış beklediklerini ve 50 bin kesim yapacaklarını kaydetti. Türk Kızılayı Derneği de kurban kesimi için 4 taksit imkanı sunarken, THK Başkanı Osman Yıldırım ise hayvan sayısındaki azalmanın vatandaşı vekaleten kesime yönelteceğini kaydederek, ?Bu artış yüzde 20 oranında olabilir? dedi.

DENİZ FENERİ TOPARLANIYOR

Deniz Feneri Derneği'nin Genel Sekreteri Recep Koçak ise 2007'de derneklerine 100 bin olan bağış sayısının 2008'de olumsuz haberler nedeniyle 25 bine gerilediğine dikkat çekti. Koçak, ?Fiyatların yüksek oluşu ve hava şartları vekalet yoluyla kurban kesimini artırır? şeklinde konuştu.

Koyun ABD'de 50 Türkiye'de 435 lira

Dünyada en ucuz küçükbaş hayvan ABD'de, en pahalısı ise Suriye'de satılıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, ABD'de küçükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar. En pahalı koyun 11,14 dolarlık kilogram fiyatı ile Suriye'de satılırken, Türkiye'de ise 5,80 dolar civarında. Bu fiyatlara göre, ABD'de 50, Türkiye'de ise 435 liradan başlayan fiyatlarla koyun kurban edilebilecek.

Paniğe gerek yok yeterli hayvan var

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, kurban fiyatların suni olarak şişirildiğini ifade etti. Kurbanlık hayvan sayısında geçen yıllara oranla ciddi bir azalmanın olmadığını da dile getiren Palandöken, ?Kurbanlık fiyatlarında spekülatif bir şişirilme var. Yeterli miktarda hayvan var. Paniğe gerek yok. Fiyatlar suni olarak arttı, ama geri çekilecektir. Göreceksiniz, bayramdan sonra da et fiyatları düşecek? dedi.

Zeynep CEYLAN / İSTANBUL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber