Domuz gribi, C vitamini tüketimini artırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Kasım 2009 20:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Domuz gribi paniğine kapılan vatandaşlar C vitamini tüketimini artırdı.

Uzmanların bağışık sistemini güçlendirici ürünlerin tüketilmesini önermesi, en çok narenciye üreticisine yaradı. Domuz gribine önlem almak amacıyla limon ve portakal tüketiminin artması çiftçileri sevindirdi. Üretici, iki hafta önce 30 kuruşa alıcı bulamadığı limonu dalında 50, portakalı da 80 kuruşa satıyor.

Finike Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Uygun, H1N1 virüsünden korunmak isteyenlerin C vitamini içeren meyvelere yöneldiğini, bunun da limon, portakal ve mandalinaya talebi artırdığını söyledi. Domuz gribinden sonra limonun 20 kuruş prim yaptığını belirten Uygun, "İç piyasada narenciye ürünlerine yönelik talep artışı yaşanıyor. Limonun 30 kuruşa alıcısı yokken şimdi 50 kuruşa dalında satılıyor. Portakala da 60'tan 80 kuruşa çıktı." diye konuştu.

'SARARTMAYI BOYAMA ZANNEDİYORLAR'

Uygun, tüketici derneklerinin 'yeşil kabuklu mandalinanın turuncuya boyayarak piyasaya sürüldüğü' yönündeki iddialara da tepki gösterdi.

Erkenci narenciye ürünlerinin yeşil hasat edildiğini vurgulayan Uygun, "Mandalinanın boyanması diye bir şey yok. Sarartma olayı vardır. Bu da yıllardır beri uygulanıyor." dedi.

Tüketici derneklerinin sarartmayı boyama zannettiğini ileri süren Uygun, şöyle konuştu: "Limon, portakal ve mandalina erken hasat edildiğinden dolayı kabukları yeşil olur. Paketleme fabrikalarının sarartma odalarında sarartılır. Bu gizli saklı yapılan bir uygulama değildir. Yüksek derecede ısı ve etilen gazı verilir onunla kabuk sarartılır. Bu uygulama meyvenin içine en ufak bir zarar vermez."

Sarartman işleminde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmadığının altını çizen Uygun, söz konusu uygulamanın da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izniyle yapıldığını aktardı. Hatta bakanlığın sarartma yapmadan ihracata bile izin vermediğine dikkat çeken Uygun, bu tür söylentilerin tüketiciyi korkutmaktan ibaret olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber