Sağlık Bakanlığının yalanladığı sendika

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Kasım 2009 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SES İZMİR ŞUBESİNİN AÇIKLAMASI

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Ergun Demir, Sağlık Bakanlığı'nın kuş gribi döneminde alıp elinde kalan Tamiflu adlı antiviral ilaçların süresinin dolduğunu ve etiket değişikliğiyle bu süreyi uzattığını öne sürdü.

Domuz gribinden ölen taşeron sağlık çalışanına ilk müdahale eden sağlık çalışanlarına koruyucu olarak verilen Tamiflu 75 mg tabletin miadının geçtiğini ilk olarak SES Ankara Şubesi'nin tespit ettirdiğini hatırlatan Demir, ?Biz ise bu miadı dolan ilaçlar için Bakanlığın etiket değişikliği ilekullanma sürelerini uzattığını açıklıyoruz? dedi:

?Sağlık Bakanlığı depolarında miadı geçen, miktarı, tutarı ve kaç kutu olduğunu bilmediğimiz antiviral (Tamiflu) ilaçlarla ilgili olarak, ilaç üreticisi firması Roche ile Sağlık Bakanlığı arasındaki yazışmalar sonucu; ?Bakanlık merkez deposunda ve il sağlık müdürlüklerinin stoklarında aseltamivir etken maddeli Tamiflu 75 mg tabletin beş yıl olarak kutu üzerinden basılı olan miadlarının yedi yıla çıkarılması uygun olduğu, Bakanlık merkez stoklarında bulunan söz konusu ilaçlarının yeniden etiketleneceğini, söz konusu miad değişikliğinin sadece tablet formu için geçerli olacağı, suspansiyon formu için kutu üzerinden mevcut miadlar geçerli olacağı, halen piyasada bulunan Tamiflu 75 mg tabletlerin miadlarında, ulusal ve uluslararası geçerli yönetmelik ve kılavuzlara göre raf ömrü beş yılı aşmamalıdır ibaresi bulunduğundan dolayı bir değişiklik olmayacağı, raf ömrü değişikliği sadece stoklama amacı ile Sağlık Bakanlığınca temin edilen ilaçlar için söz konusudur. Son kullanma tarihi dolacak olan suspansiyonların 14 Kasım 2009 tarihi itibari ile kullanımlarının durdurulması ve imha edilmesi'ne karar verildi. Yani eczane raflarında bulunan aynı ilacın miadı uzatılmıyor ve kullanılması yasak, Sağlık Bakanlığı'nın depolarında stoklanan miadı geçen aynı ilacın miadı uzatılıyor ve kullanım serbest.?

Demir, son kullanma süresi geçen Tamiflu'nun zarar vermediğini ancak koruyucu etkisinin azaldığını belirtti.


TC.
SAĞLIK BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

ANKARA

12.11.2009

BASIN AÇIKLAMASI

Bir sendikanın açıklamasına istinaden bazı gazetelerde pandemik grip vakalarının tedavisinde kullanılan antiviral ilacın miadının uzatıldığı sebebiyle tedavide etkisiz olacağı yönünde iddialar gündeme gelmiştir. Bir başka haberde de domuz gribi aşısı sonrası bazı sağlık çalışanlarının felç geçirdiği, bir kişinin ise komada olduğu ifadeleri yer almaktadır.

Pandemik grip tedavisinde kullanılan Tamiflu kapsül, bilim kurulu tarafından hazırlanan Pandemik İnfluenza Ulusal Faaliyet Planı çerçevesinde pandemide kullanılmak üzere temin edilerek 2006 yılından itibaren Bakanlığımız depolarında stoklanmıştır.

04.12.2007 tarihinde FDA (Amerika İlaç ve Gıda Dairesi) Kamu Sağlığı Kurumu yapılan çalışmalar sonucunda pandemi hazırlıkları çerçevesinde stoklanan Tamiflu kapsülün tıbbi stabilitesinin 7 yıl boyunca devam ettiğini, bu nedenle raf ömrünün 5 yıldan 7 yıla uzatıldığı bildirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan 15.05.2008 tarihli Pandemik İnfluenza rehberinde de FDA in yaptığı çalışmalar dikkate alınarak Tamiflu kapsülün raf ömrünün iki yıl uzatıldığı duyurulmuştur. Yine EMEA (Avrupa İlaç Ajansı ) tarafından 05 Mayıs 2009 tarihinde yayınlanan basın bildirisinde Tamiflu kapsülün 5 yıl olan raf ömrünün 7 yıla uzatıldığı belirtilmiştir.

Bakanlığımız İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce, ilgili firma tarafından yapılan başvuru ve sunulan bilimsel çalışma raporlarını incelenmiş ve Bakanlığımız tarafından pandemi döneminde kullanılmak üzere stoklanan Tamiflu kapsülün kullanım süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılmasına karar verilmiştir. Bu karar stoklardaki ilaç için geçerli olup halen eczanelerde satışa sunulan kullanım süresi 5 yıl olan Tamiflu kapsül için geçerli değildir. Ancak bu tarihten sonra üretilip piyasaya sunulan ürünler için de kullanım süresi 7 yıl olarak belirlenmiştir.

Bu karar sonrasında ilgili firma ile iletişime geçilmiş ve depolarımızda mevcut olan ilacın bu bilgiler doğrultusunda yeniden etiketlenmesi istenmiştir. Bu etiketleme işlemi tamamlanmış ve ilaçlar illerimize bu şekilde gönderilmiştir.

Tamamen bilimsel veriler ve uluslar arası ruhsatlandırma kuruluşları ve Dünya Sağlık Örgütü kararına dayanarak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de söz konusu ilacın kullanım süresi 2 yıl uzatılmıştır.

Bakanlığımız koruyucu sağlık hizmetlerine büyük önem vermekte, bu kapsamda bulaşıcı hastalıklarla mücadele en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Aşılama dâhil bu alandaki her türlü tedbirin zamanında ve yeterli düzeyde alınması hususunda gereken hassasiyet her zaman gösterilmektedir.

Pandemik gribin tedavisinde kullanılmak üzere illerimize dağıtımı yapılan ilaçların etkinliği tamdır. Bu konuda, yetkisiz kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalar bilimsellikten uzak, gerçek dışı açıklamalardır. Bu tür açıklamalar bilgi kirliliğine yol açarak halkın ilaca karşı güvenini sarsabilmekte ve hastalanan kişilerin ilacı kullanımı konusunda tereddüt oluşturarak halk sağlığını tehlikeye atabilmektedir.

Domuz gribi aşılaması sonrası bazı kişilerde felç geliştiği iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır. 11.10.2009 tarihi itibarıyla yaklaşık 200 bin sağlık çalışanı ve hacı adayı aşılanmış ve ciddi bir yan etki gözlenmemiştir.

Bu iddialar, sürdürülmekte olan ulusal mücadeleyi olumsuz etkilemekte, bütün uluslar arası sağlık otoriteleri tarafından H1N1 Pandemisine karşı en önemli sigorta olarak gösterilen aşı konusunda halkımızın güvenini sarsmaktadır.

Bu gibi mesnetsiz, yanlış, kasıtlı iddialara dayanılarak Bakanlığımıza sorma gereği bile duyulmadan yapılan haberler tekzip edilecek ve bütün yasal prosedür uygulanacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber