'Yeni Doğan Canlandırma Programı' ile doğumhane personeline eğitim

Haber Giriş : 27 Ocak 2005 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı'nca, yeni doğan ölümlerini önlemek amacıyla başlatılan 'Yeni Doğan Canlandırma Programı' geliştiriliyor. Doğumhanlerde görev yapan tüm sağlık personeli yeniden eğitiliyor. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, programın başarıyla sürdüğünü belirterek, "Dünyada, her yıl yaklaşık 5 milyon yeni doğan bebeğin hayatını kaybetmesi ve bu ölümlerin yüzde 11'inin 'bebeklerin doğum anında ilk soluğu almakta zorlanması sonucu' kaydedilmesi, yürüttüğümüz programın önemini bir kez daha gösteriyor.

Programla doğum salonlarında çalışan tüm sağlık personelimizin, yeni doğan canlandırması konusunda bilgi ve becerilerinin artırılmasını hedefliyoruz" dedi.

Akdağ yaptığı yazılı açıklamada, her yeni doğan bebeğin yaşama hakkı olduğunu ifade ederek, söz konusu programla, 'bebeklerin doğum anında ilk soluğu almakta zorlanması sonucu' oluşacak ölümlerin ve fiziksel bozuklukların önlenmesinin hedeflendiğini bildirdi. Doğum anında ilk soluğu almakta zorlanan bir bebeğe yaşamının ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin, bebeğin yaşamının niteliğini doğrudan etkilediğine ve tüm yaşamı boyunca sürecek sonuçlar doğurduğuna dikkat çeken Akdağ, bu nedenle doğum servislerinde görev yapan tüm personelin yeniden eğitildiğini kaydetti. Yapılan çalışmalar sonucunda Türkiye'de anne, bebek ve çocuk ölümleri oranlarında önemli düşüşler yaşandığını vurgulayan Akdağ, bebek ölüm oranının binde 42'den binde 28'e gerilediğini bildirdi. Bu oranın hala çok yüksek olduğunu vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:

"Bu oranı çok daha aşağılara indirmek için gece-gündüz çalışacağız. Bizim için bebek, çocuk ve anne sağlığı olmazsa olmazların başında yer almaktadır. Bakanlığımız Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü bu konuda önemli çalışmalar sergilemekte, çok başarılı kampanyalar yürütmektedir.

Bebeklerimizin sağlıklı olarak dünyaya gelmesi ve yaşamını yine sağlıklı olarak sürdürmesi için yoğun gayret sarf ediyoruz. Bize bu konuda destek veren herkese çok teşekkür ediyorum."

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber