Kanser hastası Ece, mevzuat kurbanı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Kasım 2009 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlık ?Evde Eğitim Yönergesi'ni iptal edince öğretmensiz kaldı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, zorunlu eğitim çağındaki çocukların tamamını ?okullu' yapabilmek için bir yandan kampanyalar düzenlerken; ?Evde eğitim yönergesi'ni iptal edip yenisini çıkarmayınca, kanser tedavisi gören 8 yaşındaki Ece Yıldız eğitim dışında kaldı. Okula gidemeyen kızı için eve öğretmen talebinde bulunan baba Ali Rıza Yıldız, ?Bir yandan her çocuk eğitim görsün isteniyor, diğer yandan eğitim talep edenler reddediliyor. Üstelik kızımın evde eğitimini sürdürmesi ona çok iyi moral kaynağı da olacaktı. Maalesef mevzuat hazretlerinin altında kaldık? dedi.

İzmir'in Menderes İlçesi'nde oturan ev kadını 31 yaşındaki Nurgül Yıldız ile özel bir şirkette çalışan 36 yaşındaki Ali Rıza Yıldız, 7 yıl arayla iki kız çocuğu sahibi oldu. Ece, geçen yıl Ocak ayına kadar Konak İlçesi'nde Yeşilyurt Semti'ndeki Ülkü İlköğretim Okulu 2'nci sınıfına gidiyordu. Yıldız çifti Ece ve 6 aylık olan ikinci kızları Ela'nın varlıklarıyla mutlu bir yaşam sürerken, hayatları sarsıldı. Yıldız çitfi, Ece'nin kulağının arkasında çıkan bir bezenin ardından gelen ?Lenfoblastik lösemi' (lenf kanseri) tanısıyla yıkıldı.

İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'ne yatırılan Ece'ye kemoterapi tedavisine başlandı. Saçları dökülmesine karşın neşesinden hiçbir şey kaybetmeyen ve onkoloji servisinin moral kaynağı olan Ece, 6 ay kaldığı hastanenin ilköğretim okuluna devam etti. Erken teşhis sayesinde tedavisine erken başlanan minik Ece'nin tedavisi yüz güldürücü oldu. 6 ay kaldığı hastaneden ?evde ilaç tedavisine devam etme' ve ?okula gitmeme' şartıyla gönderilen Ece, evlerine gelecek öğretmenle ?evde okul' hayalleri kurdu. Ancak Ece'nin hayalleri de çıkmayan yönergenin kurbanı oldu. Ece'nin okula gidemediği için büyük üzüntü yaşadığını belirten baba Yıldız şöyle konuştu: ?Küçük kızım 6 aylıkken Ece hastalandı. Eşim Ece ile hastaneye yatınca, Ela'yı Menderes'te oturan teyzesine bırakmak zorunda kaldık. Ece taburcu olunca da teyzesinin destek olması için buraya taşındık. Ben işe İzmir'e gidip geliyorum. Kızımın tedavisi evde sürüyor. Her hafta kan tahlilleri yapılıyor, günlük ilaç alıyor. Ayda bir de hastanede tahlilleri yapılıyor. Yani evde idame tedavisi görüyor. Kaydını Süleyman Çevik İlköğretim Okulu'na yaptırdık. Ancak okula gitmesi yasak olduğu için evimize 45-50 adım uzaklıktaki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verip, kızımın evde eğitim hizmetlerinden yararlanmasını istedim. Öğretmen görevlendirilmesini talep ettim. 7 Ekim'de verdiğim dilekçeye henüz yazılı yanıt alamadım ama ilgili yönergenin Mart 2009'da iptal edildiğini, bu nedenle eve öğretmen uygulamasının kalktığını söylediler. Beni Buca Rehberlik Araştırma Merkezi'ne (RAM) yönlendirdiler. RAM'dan kızımın evde eğitim görmesinin uygun olduğuna dair rapor verildi, ama yetkililer ortada yönerge olmadığı gerekçesiyle öğretmen görevlendiremeyeceklerini söylediler. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden de aynı yanıtı aldım. Eğer çocuğum otistik ya da spastik gibi engelli olsa bunun prosedürünün daha kolay olduğunu, bizi bir özel eğitim merkezine yönlendirebileceklerini söylediler. Ben sadece bu yıl okula gidemeyecek kızımın eğitiminden geri kalmamasını istiyorum. Sayın Bakan Nimet Çubukçu'dan okumak isteyen kızımın sesini duymasını istiyorum. Bu olanak yaratılırsa kızımın morali daha yüksek olacak, bu da tedavisini olumlu etkileyecek.?

OKUMAK İSTİYOR

Kızının eğitim öğretim yılı başında hemen kitaplarını alıp kapladığını ve okuldaymış gibi evde heyecanla öğretmen beklediğini belirten anne Yıldız, ?Kızım okulu, arkadaşlarını çok seviyor. Ama sağlığı için bu yıl gidemeyecek. Ben ona evde bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama yetemiyorum. Çocuğuna kanser tanısı konulmuş anne babalar bizi anlayacaktır. Kızım görmesin diye gözyaşlarımı hep içime attım, atıyorum da ama bu yaşadıklarımız üzüntümüzü daha da büyütüyor? dedi. Evde annesiyle, kendi kendine öğretmencilik oynayan, resimler yapıp odaların kapısına asan Ece de anne babası gibi dert yandı, ?Okulumdan, eğitimimden geri kalmak istemiyorum. Okuyup onkoloji bölümünde çocuk doktoru olmak istiyorum. Beni öğretmensiz, arkadaşsız bırakmayın? diye konuştu.

YÖNERGE DE YOK FAZLA ÖĞRETMEN DE

Öte yandan Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Kaçan, Ece'nin eğitimden mahrum kalmasını istemediklerini, ancak yönergenin kaldırılmasının ellerini kollarını bağladığını söyledi. Kaçan, ?RAM'a yönlendirdik, RAM da bir şey yapamadı, çocuk ortada kaldı. RAM evde eğitiminin gerekli olduğunu bildirdi ama öğretmen sıkıntımız var. Fazla öğretmenimiz olmadığı için görevlendiremedik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde gezici öğretmenler vardı, sorduk onlar da yok. Biz de çocuğun durumuna üzülüyoruz. Hiç kimse eğitimsiz kalmasın diye çaba gösteriyoruz ama imkanlar buna el vermiyor? dedi.

İPTAL EDİLEN YÖNERGE

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın 2 Mart 2009 tarih ve 22 sayılı kararıyla ?Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Gerektiren Bireyler İçin Evde Eğitim Hizmetleri' yönergesi iptal edildi. Bunun yerine ?Zorunlu öğrenim çağındaki süreğen hastalığı olan bireylerden eğitim-öğretim kurumlarından doğrudan yararlanamayacak durumda olanlara hastanede ve evde verilecek eğitim hizmetlerini planlamak ve yürütmekle ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Süreğen Hastalığı Olan Bireylerin Eğitimi Yönerge Taslağı? hazırlandı. Henüz bu yönerge yürürlüğe girmedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber