Gül'ün görev süresini YSK belirleyecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Kasım 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün görev süresinin 7 yıl mı,

5 yıl mı olacağı tartışmasında son noktayı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) koyacak. Hükümetin hazırladığı Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu taslağında, seçim takvimini resen YSK'nın belirleyip ilan edeceği belirtildi.

Buna göre, 28 Ağustos 2007'de seçilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin dolmasından önceki 60 gün içindeki süreci YSK belirleyecek. YSK kararlarına karşı itiraz yolu olmadığı için Gül'ün görev süresiyle ilgili tartışmalara da son nokta konmuş olacak.

Cumhurbaşkanı'nın 5 yıllığına en fazla iki kez görev almasını ve halkoyuyla seçilmesini öngören Anayasa değişikliği, Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin tartışmalara neden olmuştu. Kimi hukukçular, Gül'ün eski Anayasa hükmüne göre seçilmesi nedeniyle 7 yıl görev yapacağını, kimi hukukçular ise Anayasa değişikliğinden etkilenerek görev süresinin 5 yıla düşeceğini savunmuştu. Hükümet, Anayasa değişikliğine paralel olarak 'Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu' tasarısı taslağı hazırlarken, Gül'ün görev süresine ilişkin yetkiyi YSK'ya bıraktı.

Taslaktaki bu hükmü değerlendiren Anayasa hukukçusu ve eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, 'Gül, 28 Ağustos 2007'de seçildi. YSK, 2012 yılında Gül'ün görev süresinin bittiğini tayin eder. Bunun için de 28 Ağustos'tan önceki 60 gün içinde seçim takvimini ilan eder. Buna kimse de itiraz edemez' dedi. Türk, 'Gül, 5 yıl görev yapar. Ancak iki kez seçilebilir. Statü hukukuna göre, Gül 7 yıl görev yapamaz' yorumunu yaptı.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber