Key tasarısı Mecliste

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Kasım 2009 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konut Edindirme Yardımını (KEY) hak edenlerden, daha önce ilan edilen listelerde adları bildirilmeyenler veya hatalı bildirilenler için 31 Aralık 2010 tarihine kadar süre tanınıyor.

TBMM Başkanlığına sunulan Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, isimleri bildirilmeyen ya da hatalı bildirilen hak sahipleri için 29 Haziran 2009 tarihine kadar tanınan süre, 31 Aralık 2010'a uzatıldı.

İlan ve hak sahipliliğinin sona erdirilmesi ve hatalı bildirimler için ilgili kanunda 29 Haziran 2009 olarak belirtilen süre, tasarıyla, 31 Aralık 2010'a kadar uzatılacak. Ancak kurum ve kuruluşlar bu süreyi beklemeden listelerini 3'er aylık dönemler halinde bankaya gönderecekler. Bu düzeltme sırasında 30 Haziran 2010 tarihinden sonra yeni hak sahipleri bildirimi yapılamayacak.

Emlak Bankası, hatasız yapılacak bildirimlerin ardından 31 Mart 2010 tarihine kadar kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemi yapılarak gönderilecek listeleri üçer aylık dönemler halinde Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığına iletecek.

Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31 Mart 2011 tarihine kadar EGYO'ya gönderilecek ve bankaca EGYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazete'de ilan edilecek.

İlan edilen listelerde yer alan hak sahipleri için yapılacak nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanacak. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1,25 artış uygulanacak.

Deprem, sel, yangın gibi sebeplerle konut edindirme yardımı alacak hak sahiplerinin bildirimlerini bu Kanuna göre uygun şekilde yapamayan kurum ve kuruluşlar, zayi olduğuna dair belgeleri de ekleyecekler. Hak sahiplerinin kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları tarihleri ise 30 Haziran 2010 tarihine kadar bankaya bildirecekler.

Belediyeler, kanunla belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebilecekler.

Bu madde uyarınca yapılan ilan tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilecek.


KONUT EDİNDİRME YARDIMI HAK SAHİPLERİNE ÖDEME YAPILMASINA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TASARISI

MADDE 1- 22/5/2007 tarihli ve 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

?Bu fıkra uyarınca ana para ve fer'ilerinin ayrımı yapılmaksızın 410 numaralı hesaba aktarılan tutarlar bütçeye gelir kaydedilir.?

MADDE 2- 5664 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan ?hesaplanarak ilgililerin başvurusunu izleyen 8 aylık süre içinde? ibaresi ?bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde? şeklinde değiştirilmiş, bu fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve ikinci fıkranın ikinci cümlesi ile mevcut üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?(3) İkinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar ilgili kurum ve kuruluşlarca Bankaya gönderilen listelerde belirlenen hatalı bildirimler, Banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilir. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31/12/2010 tarihinde sona erer. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde Bankaya gönderir. Bu düzeltme sırasında, 30/6/2010 tarihinden sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamaz. Banka, ikinci fıkrada belirlenen sürenin sonuna kadar yapılacak bildirimlerden hatasız olanlara göre hazırlanacak listeleri 31/3/2010 tarihine kadar, kurum ve kuruluşlarca düzeltme işlemleri yapılarak gönderilen listeleri ise üçer aylık dönemler halinde EGYO'ya gönderir. Düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste 31/3/2011 tarihine kadar EGYO'ya gönderilir. Bankaca EGYO'ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere EGYO tarafından Resmi Gazetede ilan edilir.

(4) Üçüncü fıkraya göre Resmi Gazetede ilan edilen ilk listede yer alan hak sahipleri için 4 üncü maddeye göre yapılan nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için % 10 artış uygulanır. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki % 10 artışa ilave olarak basit usulde % 1,25 artış uygulanır.

(5) Deprem, sel, yangın gibi sebeplerle konut edindirme yardımı hak sahiplerinin bildirimlerini bu Kanuna ekli (1) sayılı cetvele uygun şekilde yapamayan kurum ve kuruluşların, bu bilgilerin yukarıda belirtilen sebeplerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını ekleyerek hak sahiplerinin kurum ve kuruluşlarında çalıştıkları tarihleri 30/6/2010 tarihine kadar bu Kanuna ekli (2) sayılı cetveldeki formatta ve elektronik ortamda Bankaya bildirmeleri halinde, hak sahiplerinin bu kurum ve kuruluşlarda çalıştıkları tarihlere isabet eden kanuni yardım dilimleri dikkate alınmak suretiyle dördüncü fıkra çerçevesinde nema hesaplaması yapılır.

(6) Birinci fıkra uyarınca Resmi Gazetede ilan edilen listelerde yer aldığı halde hatalı bildirimler nedeniyle yardım tutarını alamayanların bilgileri de üçüncü fıkrada belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda işleme alınarak Resmi Gazetede iptal ve düzeltme listesi olarak ilan edilir. Bu listelerdeki hak sahiplerinin alacakları da dördüncü fıkra çerçevesinde nemalandırılır.

(7) Birinci fıkra uyarınca Resmi Gazetede ilan edilen listelerde yer aldığı halde, yardım tutarını eksik alan hak sahiplerinin alacakları ile Resmi Gazetede ilan edilen listelerde yer almayıp hak sahibi oldukları ilgili kurum ve kuruluşlarca bildirilen kişilerin alacakları ile ilgili olarak; düzeltme, nemalandırma ve ilan işlemleri üçüncü ve dördüncü fıkrada belirtilen esaslar uyarınca yapılır.

(8) Belediyeler, bu Kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebilir.

(9) Bu madde uyarınca yapılan ilan tarihlerinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye irad kaydedilir.

(10) Bu maddede yapılan düzenlemeler uyarınca ilan edilen listelerde yer alan;

a) 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde ve bu maddenin ikinci ve beşinci fıkralarında tanımlanan gruptaki hak sahiplerine 4 üncü maddenin üçüncü fıkrası ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun geçici 18 inci maddesi uyarınca,

b) 3 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde tanımlanan gruptaki hak sahiplerine 4 üncü maddenin dördüncü fıkrası uyarınca,

ödenmek üzere Hazine Müsteşarlığı tarafından EGYO'ya kaynak aktarılır.?

MADDE 3- Bu Kanunun;

a) 1 inci maddesi ve 2 nci maddesiyle 5664 sayılı Kanunun 5 inci maddesine eklenen sekizinci fıkra 30/5/2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

22/5/2007 tarihli ve 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında, ilan edilen listede isimleri yer almadığı halde konut edindirme yardımına müstehak olduklarını ileri sürenler için bir hak sahipliği tanımlanmış ve bu durumda olanlara başvuru süresi tanınmıştır. Anılan hükümde, bu hak sahiplerine ilişkin bilgilerin Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine bildirilmesi için kurumlara 8 aylık süre tanınmıştır. Bu süre, 29/6/2009 tarihinde sona ermiştir. Ancak, bazı kurum ve kuruluşlar tarafından derlenen veriler Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketine 8 aylık süre içerisinde teslim edilememiştir.

Tasarı ile, söz konusu sürenin uzatılarak herhangi bir hak kaybının önlenmesi ve uygulamada karşılaşılan diğer sorunların giderilmesi amaçlanmaktadır.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Anonim Şirketi (Banka)'nin, tasfiye sürecine girmesi nedeniyle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ünitelerince takibe konu olan konut edindirme yardımı (KEY) tutarlarının tahsil edilmesini müteakip, Bankanın ilgili hesaplarına aktarılma işlemi mümkün olamadığından, tahsilatı gerçekleştirilen tutarlar sigorta il müdürlüklerince veya sigorta müdürlüklerince ilgili hesaplarda topluca bekletilmektedir. Başlangıç tarihi itibarıyla 22 yıl öncesine dayalı olan uygulamaya ilişkin tutarların detaylı bilgileri tespit edilemediğinden, SGK'nın ilgili birimleri tarafından 5664 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca Hazinenin 410 numaralı hesabına toplu olarak aktarılan tutarların, Devlet hesaplarına kayıtları açısından ana para ve fer'ilerinin ayrımı yapılmaksızın gelir kaydedilmesi amacıyla bu hüküm düzenlenmiştir.

MADDE 2- 5664 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında, hak sahiplerine ilişkin bilgilerin Bankaya bildirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlara 8 aylık süre verilmiş ve bu süre 29/6/2009 tarihinde sona ermiştir. Ancak, bazı kurum ve kuruluşlar ek bildirim çalışmalarını bu süre içinde tamamlayamamış ve ek süre talebinde bulunmuştur. Madde ile; kurum ve kuruluşlara bildirim yapabilmeleri için Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 ay süre verilmektedir.

5664 sayılı Kanunda, hatalı bildirimlerin düzeltilmesine yönelik bir süreç ve yetki tanımlanmamıştır. Madde ile ayrıca, hataların düzeltilmesine ilişkin bir sistem tanımlanması ve hatalar nedeniyle olabilecek hak kayıplarının önlenmesi ve düzeltilerek ilan edilecek hatalı bildirimlerin nemalandırılması öngörülmektedir.

5664 sayılı Kanunda, kayıtları deprem, sel, yangın gibi nedenlerle zayi olan KEY hak sahiplerine ilişkin bir düzenleme bulunmamakta ve bu hak sahipleri KEY ödemelerinden yararlanamamaktadır. Madde ile; kurum ve kuruluşların Kanuna eklenen (2) sayılı cetvel formatında yapacakları bildirimlerde, bu hak sahiplerinin bilgilerinin anılan sebeplerle zayi olduğuna ilişkin mahkeme kararını eklemelerinin ve bu kişilerin çalıştıkları tarihleri bildirmelerinin KEY ödemesi yapılması için yeterli olması hüküm altına alınmaktadır.

5664 sayılı Kanunda, ilan edilen listelere ilişkin bir iptal ya da düzeltme işlemine yönelik düzenleme bulunmamaktadır. Ancak, 5664 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca Resmi Gazetede ilan edilen listelerde isimleri bulunmasına rağmen, ilgili kurum ve kuruluşlarca Bankaya yapılan bildirimler doğrultusunda hatalı ya da eksik olduğu için yardım tutarını alamayan hak sahiplerinin bulunduğu tespit edilmiştir. İlgili kurum ve kuruluşların talepleri doğrultusunda getirilen yeni düzenleme ile, Resmi Gazetede iptal ve düzeltme listesi ilan edilmesi ve ilk ilanda tespit edilen eksikliklerin giderilmesi öngörülmektedir.

Diğer taraftan, belediyelerin, Kanunda belirlenen kriterlere ve nema hesaplama yöntemine göre nemalandıracakları tutarı kendi kaynaklarından çalışanlarına ödeyebilmesi öngörülmektedir.

Ayrıca, 5664 sayılı Kanunun 5 inci maddesine eklenen son fıkra ile, ödemelerin usul ve esasları belirlenmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir.

MADDE 4- Yürütme maddesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber