Memurlar eyleme başladı, Ankara treni yolcularıyla yarı yolda durduruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Kasım 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur konfederasyonlarınca ''Uyarı Grevi'' olarak adlandırılan iş bırakma eylemi başladı.

Eylem kapsamında, 400 yolcusuyla İstanbul-Ankara seferini yapan Fatih Ekspresi, Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 24 saat hareket etmemek üzere durdu.

Edinilen bilgiye göre, memurların 1 günlük iş bırakma eylemi Arifiye Tren Garı'nda uygulamaya konuldu.

İstanbul-Ankara seferini yapan Fatih Ekspresi, istasyonda tren görevlilerince durdurularak eylem başlatıldı. Eyleme Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi ilgilileri de destek verdi.

Trenin, iş bırakma eylemi nedeniyle 24 saat hareket etmeyeceği belirtildi.

Arifiye Tren Garı'ndaki Fatih Ekspresi'nde bulunan 400 yolcu ise trende bekliyor.


Adana-Diyarbakır tren seferleri durduruldu

Gaziantep'in İslahiye ilçesi Fevzipaşa beldesi tren garında 25 Kasım iş bırakma eylemi nedeniyle iş bırakılınca, yolcular karayolu ile taşındı.

Türkiye Kamu Sen'e bağlı Ulaşım-Sen'e üye makinistlerin saat 24.00'den sonra işi bırakmasıyla Adana-Diyarbakır seferi yapan Adana-Diyarbakır Ekspresi, İslahiye Fevzipaşa beldesi tren garında durarak yoluna devam etmedi.

Adana'dan Diyarbakır'a gitmek üzere 94 yolcusu ile yola çıkan 62518 sefer sayılı yolcu treni, iş bırakma eylemine uyarak, saat 24:00'te geldiği Fevzipaşa'da kontak kapattı. Fevzipaşa tren garına gelen Gaziantep Bölge Amiri İbrahim Temizsoy, kriz masası oluşturarak, makinistlerle görüştü. Makinistlerin gitmeme ısrarı üzerine 9 minibüs ayarlayan Temizsoy, Diyarbakır yolcularını, Malatya trenine aktarma yapmak üzere arabalarla Narlı garına götürdü. Bu yolcuların, iş bırakma eylemine katılmayacak olan Malatya'dan gelen trenle gönderilecekleri, Malatya trenindeki Adana yolcularının da Adana'ya gönderileceği belirtildi.

Yolcularla sendika üyeleri arasında zaman zaman yaşanan tartışmaları sakinleştiren Temizsoy, yolcuların mağdur olmamaları için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Yaklaşık 100 kişi ile greve gittiklerini açıklayan Türk Ulaşım Sen Gaziantep Şube Başkanı Adem Akkuş, TCDD çalışanlarının iş bırakma eylemlerinin, ekonomik kriz ortamında kendilerine yeterli desteği sağlamayan hükümetin politikalarını eleştirmek için olduğunu söyledi.

Akkuş, "TCDD çalışanlarının çalışma şartları düzeltilmeli. Tren garının ve lojmanların fiziki görüntüleri rehabilite edilmeli, Türkiye'ye yakışır demiryolları yapılmalı. Bugün burada siyaset ve ülkemiz gibi, gündemi meşgul eden konulara girmeden, kamu çalışanlarının sosyal ve ekonomik yapısına birkaç başlıkta değinip Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanları olarak talep, istek ve sıkıntılarımızı iletmek adına yarın eylem yapacağız. Bizler sadece iş bırakıyoruz. Makinist arkadaşlar sabaha kadar trenleri bekleyecekler, herhangi bir zarar gelmemesi için nöbet tutacaklar." diye konuştu.

Öte yandan bugün hareket edecek olan yolcu trenlerinin yolcu taşımayacağı belirtildi.


Memurların ''Uyarı Grevi'' başladı

Memur konfederasyonlarınca ''Uyarı Grevi'' olarak adlandırılan iş bırakma eylemi başladı. Eylem kapsamında, İstanbul-Ankara seferini yapan Fatih, Anadolu ve Ankara ekspres trenleri, çok sayıda yolcusuyla Sakarya'nın Arifiye ilçesinde 24 saat hareket etmemek üzere durdu.

Arifiye Tren Garı'nda memurların 1 günlük iş bırakma eylemi görevlilerce durdurularak başlatıldı. Eyleme Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi üyeleri de destek verdi. Eylem nedeniyle Fatih, Anadolu ve Ankara ekspres trenlerinde bulunan çok sayıda yolcu garda beklemek zorunda kaldı. Zaman zaman vatandaşlar ve sendika temsilcileri arasında tartışmalar yaşandı. Polis ekipleri garda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Türk Ulaşım-Sen Sakarya Şubesi Başkanı Cihat Koray, gazetecilere yaptığı açıklamada, yıllardan beri kamu çalışanlarının verilmeyen haklarını almak amacıyla söz konusu eylemi başlattıklarını söyledi.

Hükümetin kamu çalışanlarına bütçeden gerekli payı ayırmadığını savunan Koray, şöyle konuştu:

''Muhatap olduğumuz hükümet 'Siz ne üretiyorsunuz ki ne pay istiyorsunuz?' diyor. 27 AB ülkesi içinde bütçeden en düşük pay alan Türk kamu çalışanlarıdır. Malta bile bizden iki kat daha fazla bu hakka sahip. Yüzde 6.5 kamu çalışanı açlık, yüzde 75'i yoksulluk sınırının altında. Tren personeline sorun 25 yıllık hizmeti boyunca kaç bayramı çoluk ve çocuğuyla geçirmiştir? Türkiye'nin en düşük ücretiyle çalışıyorlar. Başka seçeneğimiz kalmadı. Bu tren yarın gece 12'ye kadar burada kalacak.''

Anadolu Ekspresi ile Eskişehir'e gitmek üzere gara gelen Nihal Dağdelen ise tren durdurma ve iş bırakma eyleminden sabah saatlerinde haberdar olduklarını belirterek, ''Şu anda mağdur durumda olabiliriz ama kamu çalışanlarını haklı buluyoruz. TCDD'yi suçluyoruz, otobüs tutmaları lazım. Gece olduğu için daha çok mağduruz. Eylemden bu sabah haberimiz oldu, bu trene denk gelmez diye düşündük. Gara gelince öğrendik'' diye konuştu.


Fatih Ekspresi 04.25'te tekrar hareket etti

Memur konfederasyonunca ''Uyarı Grevi'' olarak adlandırılan ve saat 00:00'da başlayan iş bırakma eylemi kapsamında makinistlerin iş bırakması sebebiyle Sakarya'nın Arifiye ilçesinde duran trenlerden Fatih ekspresi 04.25'te tekrar hareket ederek yoluna devam etti.

Arifiye garında seferlerini durduran Anadolu, Ankara, Güneydoğu ekspresi ve İç Anadolu mavi treni eylemlerine devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber