AKP'li Kapusuz: Başbakan bile dinlendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Kasım 2009 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz bayramlaşma için gelecek parti heyetlerini beklerken dinlemelere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak Başbakanın bile dinlendiğini belirterek, 'Yanlış olanın gayriresmi dinlemedir' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, ''Türkiye'de yanlış olan şey, gayriresmi, yasal olmayan dinlemedir. Yasal bir kurum, kesinlikle gayriyasal bir yolu takip etmez'' dedi.

Kapusuz, AK Parti Genel Merkezi'ndeki bayramlaşmalarda, gelen heyetleri beklerken gazetecilerle ayaküstü sohbet etti. Sohbet sırasında gazetecilerin son günlerde yargıda yaşanan dinleme iddialarıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Kapusuz, şunları söyledi:

''Parlamento tarafından o kurumun yargı denetiminden geçtikten sonra dinleme imkanı var ama Türkiye'de yanlış olan şey gayriresmi, yasal olmayan dinlemedir. Yasal bir kurum, kesinlikle gayriyasal bir yolu takip etmez. Yani Türkiye İletişim Başkanlığının (TİB) yasal olmayan bir dinleme yapması asla ve kata mümkün değildir ama bugünün teknolojik imkanı maalesef ama maalesef fertler olarak, bazı şirketler olarak illegal yollara, bu ulaşılan cihazlar marifetiyle dinlemesi mümkün olabilir.

Yasal yollarla dinlemeyle illegal yollarla dinlemeyi ayırmamız lazım. Burada da medyaya ciddi bir görev düşüyor. Onun için insanların kafaları da karışıyor. Tabii haklı olarak Başbakanımızın dinlenildiği bir yerdeki aramada çıkıyor ortaya. Ses kayıtları çıkıca nasıl dinlenildiği konuşuluyor ve illegal bir yöntemle dinlenildiği ortaya çıkıyor. Öyle olunca ''dinleniliyorum' demek, TİB tarafından dinleniliyorum anlamına gelmiyor ama bunu farklı zeminlere taşıyorlar.

Biz bunları TBMM'de enine boyuna tartıştık. Orada da kim var? TİB'den, jandarma istihbarattan, emniyet istihbarattan ve MİT'ten var. Bir dinleme, öncelikli olarak yargı kararıyla olur. Eğer öncelikli bir durumsa, yargı kararı gelene kadar yazılı emirle olur. Onun dışında TİB tarafından başka bir şekilde dinlenilmesi söz konusu değil.''

Kapusuz, ''İkinci bir baskın var, ona bakışınız nasıl?'' sorusu üzerine de ''Doğrusu kurum ve kuruluşların yaptıkları tüm eylem ve işlemde oldukça dikkatli olmaları lazım. Yapılan işin, birincisi hukuki olması lazım, ikincisi de kamu yararını ve kamu güveniliğini tehdit etmemesi lazım. Kurumlar arasında bu anlamda yanlışlar yapılırsa bunlar telafisi zor sıkıntılar meydana getirir. Onun için herkesin dikkatli olması lazım'' diye konuştu.

DANIŞTAYIN KATSAYI KARARI

Bir gazetecinin, ''Danıştayın katsayı konusundaki kararını nasıl karşılıyorsunuz?'' sorusuna da Kapusuz, ''Tartışılacak bir konu. Bir önceki yargı kararıyla bugünkü karar arasında çok ciddi fark var'' karşılığını verdi.

BBP HEYETİ

Kapusuz'un açıklamalarının ardından AK Parti'yi, BBP Genel Başkan Yardımcısı Üzeyir Tunç başkanlığındaki heyet ziyaret etti.

''25 Marttan bugüne şahadet sürecinde olduklarını'' ifade eden Tunç, ''(Gereği yapılsaydı, 48 saat orada bekletilmeseydi bunlar yaşayacaktı) demiyoruz ama keşke bunlar olmasaydı'' diye konuştu.

Kapusuz da hayatın acı ve tatlı olaylarla devam ettiğini belirterek, ''Bayramın ilk sabahı ne yaparız? Kabirlerimizi ziyaret ederiz. Yani biz geçmişimizi unutamayız, onları hep hayırla yad ederiz'' dedi. Kapusuz, rahmetli Yazıcıoğlu'nu her zaman her yerde hayırla yad ettiklerini'' dile getirdi.

DP HEYETİ

DP Genel Başkan Yardımcıları Ufuk söylemez ve Cem Karakeçili'den oluşan heyet AK PArti'yi ziyaret etti. DP'li Söylemez, AK Parti kongresinin hayırlı olmasını dileyerek, kendilerinin de Anavatan Partisi ile bütünleşme sürecini tamamladıklarını söyledi.

Kapusuz da yeni dönemin hayırlı olmasını dileyerek, siyasi partilerin bayram nedeniyle bir arada olmasından duyduğu sevinci ifade etti. Muhalefetsiz bir demokrasinin asla düşünülemeyeceğini dile getiren Kapusuz, ''Parlamento içinde olur, dışında olur önemli değil. Önemli olan bir şey var ki ülkeye yardımcı olmak, ülkeye katkı vermek. Muhalefetin görevi, tenkit ile beraber yol gösterici olmak, sorumluluk taşımak'' dedi.

''Demokratik merkez'' adı altında bir bütünleşme yapısı kurduklarını ifade eden Söylemez, ''Biz, ülkedeki kamplaşma, gerginlik ve kutuplaşmanın giderek sıkıntılı boyutlara gelmesinden doğrusu mutlu değiliz. Bayramları, barışan Türkiye anlamında, demokratik diyalog içinde ele almanın bir vesilesi olur diye düşünüyoruz'' diye konuştu.

SHP'NİN ZİYARETİ

DP heyetinin ardından AK Parti'yi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz başkanlığındaki SHP heyeti ziyaret etti.

Yılmaz, AK Parti'nin, ''gerek demokratik açılım konusunda, gerekse demokrasinin tüm kurum ve kuruluşlarıyla yeniden yapılanması konusundaki önerilerini birçok yönüyle doğru bulduklarını'' belirterek şunları söyledi:

''Sivil ve vesayetsiz bir rejimin, vesayetsiz bir sivil demokrasinin, asker vesayetinden kurtulmuş bir demokrasinin yani demokratik bir cumhuriyetin oluşması konusunda epeyce noktada buluşuyor ya da bu girişimlerinizi destekliyoruz. Bu ülkede kılık ve kıyafet nedeniyle eğitim ve öğretim eşitliği anayasal bir hak olan, Anayasa'nın eşitlik ilkesinin çiğneniyor olması bizim nezdimizde reddedilen bir yapıdır. Bunun haksızlık olduğunu düşünüyoruz.''

Kapusuz da ülkenin geleceğiyle ilgili temennilerinden dolayı Yılmaz'a teşekkür etti. Daha çağdaş bir Türkiye hedefine yönelik çabalarının devam ettiğini anlatan Kapusuz, ''Partimizin hedefi, Büyük Önder'in ifade ettiği gibi muasır medeniyet seviyesini yakalamak ve hatta üzerine çıkmaktır'' diye konuştu.

Yılmaz, siyasi partilerin kuruluş amaçlarının iktidar olmak olduğunu belirterek, AK Parti ile tüm ekonomik, siyasi ve örgütsel olarak örtüşmediklerini, AK Parti'nin, katılmadıkları birçok görüşünün de bulunduğunu söyledi.

AK Parti'nin ''demokratik açılım'' konusunu TBMM'ye getirmesinin son derece önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, bu konunun ''yarım kalmaması gerektiğini, çünkü bunun kanayan bir yara olduğunu'' dile getirdi.

''Alevi sorununun da kanayan bir yara'', bunun konuşuluyor olmasının bile ''yüreklilik'' olduğunu ifade eden Yılmaz, bundan dolayı da AK Parti'yi kutladıklarını bildirdi.

Kapusuz, bazı konuların siyaset üstü olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Yıllardır ihmal edilmiş, bir nevi üstü örtülmüş, adım atma cesareti gösterilmemiş konulara el attık. Türkiye'deki var olan bütün problemleri kendi problemimiz kabul ettik. Bunların çözümü konusunda ciddi, kararlı adımlar atacağımızı, üzerinde yük olarak taşıdığı bu problemlerden kurtarılması noktasında ortak aklı çıkarma ve beraber olma arzumuzu ifade ettik. Demokratik açılımın iki hedefi vardır. Bunlardan bir tanesi terörizmi, teröristi minimize etmek, ortadan kaldırmak, ikincisi de demokratik bir ülke, temel hak ve özgürlüklerin standardı çağdaş standarda gelmiş bir ülke hedefini yakalamaktır.''

SAADET PARTİSİ HEYETİ

Genel Başkan Yardımcısı Şeref Malkoç başkanlığında Saadet Partisi heyetinin ziyareti sırasında da domuz gribi ve ''demokratik açılım'' konusu konuşuldu.

Malkoç, bayramların, sevinçlerin paylaşıldığı, üzüntülerin de paylaşılarak azaltıldığı günler olduğuna işaret ederek, siyasette, sosyal alanlarda sıkıntıların yaşandığı dönemlerde bayramların ''ilaç'' gibi geldiğini söyledi.

Malkoç, ayrıca ''demokratik açılım'' konusunda partisinin hazırladığı ''Gönüllü Birliktelik'' adındaki çalışmanın kitapçığını Kapusuz'a verdi.

Kapusuz da kitapçığı daha önce okuduğunu belirterek, ''Biz ülke yararına kim ne düşünüyorsa, onları alıp incelemek, değerlendirmek, sorumluluk ve ülkedeki problemleri çözmek için gayret eden AK Parti'ye yakışan davranış olduğu için değerlendiririz'' dedi.

Kapusuz, domuz gribi konusunda da ''Sağlık Bakanımız, gerçekten ülkenin sağlığının tamamından sorumluluk taşıyan bir bakanlığın başında bulunuyor. Elinden geldiği kadar, ülkemizde sağlık problemlerini minimize etmek için çabalıyor'' dedi.

Sağlık kurumlarında, kendilerinden önceki dönemde yaşanan sorunları en aza indirmek için çabaladıklarını ve atılan adımlarla toplumda büyük bir memnuniyet oluştuğuna işaret eden Kapusuz, domuz gribi konusunda pek çok devletin önünde, Türkiye'nin çok önemli çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, açık görüşünü ifade etmesinden dolayı, bazı değerlendirmeler yapıldığını kaydeden Kapusuz, ''Ama Sayın Başbakanımızın söyledikleri, Sayın Bakanımızı takviye ediyor bir anlamda, tamamlıyor. Çünkü bir mecburiyet söz konusu değil.''

Sağlığın, siyaset üstü bir konu olduğunu, herkesi ilgilendirdiğini belirten Kapusuz, ''Allah bu millete sağlık, sıhhat, afiyet versin'' dedi.

DTP HEYETİ

Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır başkanlığındaki DTP heyetinin ziyaretinde de iyi temenniler dile getirildi.

Kapusuz da ''İnsanlık için asıl olan sevgi, saygı ve anlayış içinde olmaktır. Kan, gözyaşı, savaş hiç kimsenin onaylamadığı, onaylayamayacağı üzücü olaylardır ama bütün bu güzel temennilere rağmen bu üzücü olayların yaşandığı da bir vakadır'' dedi.

AK Parti genel Başkan Yardımcısı Kapusuz, birlik, beraberlik ve kardeşliğin sembolü olan bayramların önemine işaret ederek, DTP'nin bayramını kutladı.

DTP'li Bayındır da ''Kurban Bayramı, Hazreti İsmail'in, insanın katledilmesinin engellendiği, bu nedenle hayvanların kesildiği bir geçmiş. O nedenle insanın ölümden kurtulduğu yaşam sevincidir aslında Kurban Bayramı... İnsanın kurban edilmediği bir bayramdır. Biz de umuyoruz ve diliyoruz ki sebebi ne olursa olsun iç kimsenin kurban edilmediği, herkesin yaşama hakkının korunduğu, insanların eşit, özgür, birlikte yaşadığı bir sistemi bayram havasında yaşayalım. Dileriz bunun çabasını, hep birlikte sonucuna, amacına vardırırız diyorum'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber