Bolu Valisi'ne ?uyarı' cezası

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2009 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOLGA ŞARDAN Ankara

12 Eylül ve demokratikleşme hakkında Abant Platformu'nda ?Yes, we can? diye konuşma yapan Vali Akpınar'a ?uyarı? cezası verildi

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Abant Platformu'nun son toplantısında 12 Eylül ve demokratikleşme konusundaki açıklamalarıyla kamuoyu gündemine gelen Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar'a ?uyarı? cezası verdi.

Edinilen bilgiye göre, Atalay'ın onay ile İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişlerin Akpınar hakkında başlattığı idari inceleme sonuçlandı. Müfettişler, Akpınar'ın, Abant Platformu'nun son toplantısındaki ?Anayasa halkın iradesini yansıtmıyor? ve ?Darbeciler de yargılansın? şeklindeki açıklamalarında herhangi bir suç unsuru tespit edemedi. Akpınar'ın açıklamalarının TCK'nın 125. maddesindeki ?şerefe karşı suçlar? kapsamına girmediğini belirleyen müfettişler, sözlerin ?düşünce özgürlüğü? kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve adli suç unsuru bulunmadığı sonucuna ulaştı.

Ancak, müfettişler Akpınar'ın adli suç işlememesine karşın idari çerçevede disiplin hükümlerine uymadığını tespit etti. Akpınar'ın açıklamalarıyla birlikte tutumunun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun disiplin cezaları ile ilgili hükümlerine göre disiplin suçu kapsamına girdiğini tespit eden müfettişler, yasanın 125. maddesinin b bendine göre disiplin suçu işlediği kanaatini bildirdi.

Akpınar ne demişti?

Akpınar, Abant Platformu'nun açılış toplantısında ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim sloganı olan ?Yes, we can?ı kullanarak şöyle demişti: ?Askeri güç, yürütmesi ve yargısıyla paralel biçimde örgütlenmiştir ve adeta bağımsızdır. Jakoben bürokrasi, hükümeti amiri gibi değil de, bayındırlık hizmetleri yapan, memur istihdam eden, harcamalarına kaynak bulan, bütçelemesini yapan muhasebe müdürü gibi görmektedir. Pek de iyi olmayan demokratik hayatımıza tecavüz eden darbecileri yargılayamadık, bu millete reva gördükleri yargısız infazların, işkence ve kötü muamelelerin hesabını soramadık. Ülkemizde halkın iradesini bir türlü içine sindiremeyen kişi ve gruplar, içinde bulunduğumuz bu dönemde bile, hala Baas rejimi ya da bir çeşit Pol Pot rejimi özlemiyle hükümeti devirmeyi, binlerce kişiyi yok etmeyi planlıyorlar. : Ülkemizi jakoben bürokrasinin paşa gönlünden koptuğu kadar değil, sonuna kadar demokrasiye kavuşturalım. Peki biz demokratik bir anayasaya ve akabinde buna uygun mevzuata sahip olabilir miyiz? Yes, we can! Evet, biz yapabiliriz! Çünkü biz haklıyız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber