Kamu bankalarında toptan satış gibi bir düşüncemiz yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Devlet Bakanı Ali Babacan, kısa vadede kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda bir niyetlerinin olmadığını açıkladı. Ekonomik krizde 'en kötünün' geride kaldığını ifade eden Babacan, daralmanın yılın üçüncü çeyreğinde azalacağını, son üç ayda ise büyümenin görülebileceğini söyledi. Babacan, gelecek yıldan itibaren işsizliğin de düşeceğini kaydetti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, piyasa şartlarının müsait olması halinde Ziraat Bankası'nın halka açılmasıyla ilgili bir niyet olduğunu söyledi. Çok aceleci bir tavır içerisinde olmayacaklarını vurgulayan Babacan, "Kamu bankalarının tamamıyla özelleştirilmesine ilişkin olarak ise kısa vadede bir niyetimiz yok." dedi. Kamu bankalarının önemli olduğunu, ancak büyümenin özel sektör eliyle gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çeken Babacan, Amerika'da yaşanan sıkıntının temelinde finans sektörünün yeterince denetlenmemesinin yattığını ifade etti. Babacan kamu bankalarının başka dönemlerde riskli hale gelebileceği uyarısında bulundu. Bakan Babacan, ekonomi muhabirleriyle yaptığı sohbet toplantısında, gündemdeki konuları değerlendirdi. Babacan, Türkiye ekonomisindeki daralmanın yılın üçüncü çeyreğinde azalacağını, son çeyrekte pozitif büyümenin görülebileceğini kaydetti. Babacan'ın verdiği bilgilere göre büyüme rakamları açısından en kötü geride kaldı. Gelecek yıldan itibaren işsizlik oranı da gerileyecek. Orta Vadeli Program'da revizyon öngörülmediğine işaret eden Babacan, krizin Türkiye'yi ticaret, finansman ve beklentiler kanalından etkilediğini kaydetti. Dünya ekonomilerindeki toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağını ifade etti.

İptal edilen nükleer santral ihalesi konusuna da değinen Babacan, kamunun içerisinde yer alan bir model üzerinde durulduğunu açıkladı. Babacan, "İçerisinde bir miktar kamunun olduğu, özel sektörün önünü çektiği bir model var." dedi. Babacan, önümüzdeki dönemde müzakere sürecinin başlayacağını kaydetti.

Vergi gelirlerinin artırılması konusunda ciddi adımlar atılması gerektiğini kaydeden Babacan, mali kuralın ekonomik istikrara ciddi katkı sağlayacağını söyledi. Edinilen bilgilere göre, ekonomi yönetimi mali kuralı vatandaşa bilinç olarak yerleştirmeye çalışacak. Mali kuralın Anayasa'ya konulmasını mümkün görmeyen hükümet, halkın ekonomik politikalara ilişkin denetleyici olmasını istiyor.

Referandumla yeni bir minare yapımını yasaklayan İsviçre'ye karşı "Müslüman ülkeler İsviçre'deki paralarını çekip Türkiye'ye getirsin." çağrısında bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'a Babacan destek verdi. Bağış'ın çıkışını "Güzel bir öneri." olarak değerlendiren Babacan, bazı ülkelerin yersiz korkulara kapılabildiğini kaydetti. Bazı ülkelerin kendi varoluşlarına aykırı davranabildiğine dikkat çeken Babacan, bunun farklı kültürlerin bir arada yaşadığı İsviçre'nin değerlerine aykırı olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber