Karargah'ta belge temizliği internete düştü

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Aralık 2009 08:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Albay Dursun Çiçek imzalı İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın imha edildiğine ilişkin tartışmalar sürerken şok bir ses kaydı ortaya çıktı.Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ve ekibine ait olduğu öne sürülen ses kaydı, sahte çürük raporu çetesine üye olmaktan tutuklanan Hava Kuvvetleri Askeri Savcısı Albay Ahmet Zeki Üçok'un bilgisayarlarında nasıl temizlik yapıldığını gözler önüne serdi. Sivil savcı tarafından istenen Üçok'a ait bilgisayarların gönderilmeden önce temizlendiğini belgeleyen ses kaydında, belgelerin ayıklandığı ve hangi belgelerin gönderilmesinin kritiklerinin yapıldığı görüldü.

Kendinizi saklı tutun demiştim

Tuğgeneral Çubuklu, toplantı yaptığı adli müşavirlik çalışanlarından gönderilecek bilgisayarların, kendilerini zor durumda bırakacak bir takım bilgilerden arındırıldıktan sonra gönderilmesini istiyor. Ses kaydında "Yaptığınız soruşturmadan kendinizi saklı tutun dememiz lazımdı" diyen Çubuklu, gönderilen bazı bilgisayarların kendilerinin anladığı manada güvenli silinmediğini vurguluyor. Adının Evren olduğu anlaşılan Adli Müşavirlik çalışanı gönderilen kayıtlarla ilgili olarak Çubuklu'ya yapılanları şu sözlerle anlatıyor: ?Kurtarılanlarla beraber 55800 klasör kadar dosya çıkınca biz onların hepsini askeri bilgidir diye ayırdık. Onlar şimdi hard-diskte kayıtlı DVD'lere kaydedemedim. Onları göndermeyeceğimizi söyledik. Ama işte biliyorsalar içerisinde birkaç tane. Onlar belki şey anlamında sıkıntı yaratabilir. Bilgi notunun birkaç maddesinde savcının daha evvelki laptopta bulamayacağı hiçbir şey yok. Ama 2 yerde bazı düşüncelere yer verilmiş. Özellikle MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş. İşte bu Karargah Evleri ile ilgili bir belge istendiği ile ilgili düşüncelerini işte bir toplantıda galiba Zeki Albay'la paylaşmışlar. Belki hani o sıkıntı doğurabilir bunların arasında. Eğer basına yansırsa diye değerlendirdim. O kapsamda biraz sıkıntıya düştük hani o gitsin mi gitmesin mi?"

Bunların hiçbirini göndermeyelim

Adının Albay Neşet olduğu belirtilen başka bir Adli Müşavirlik çalışanının farkında olmadan gönderilen kayıtlar için "Harekat Başkanlığı'na ait deriz" şeklinde görüşünü dile getirmesi üzerine Çubuklu, "Bazılarının da boş olduğunu yazdınız mı raporun içerisine" şeklinde soru soruyor. Bilgisayarda flu olarak gözükenlerin boş olduğu ve göndermenin bir anlamının olmadığı şeklinde cevap alan Çubuklu, "Bence bunların hiçbirini göndermeyelim" değerlendirmesinde bulunuyor.

Sizden kıl koparma meselesi

Skandal ses kaydında Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde görevli personel arasında yapılan görüşmede ?Belgeleri polisler satır satır okuyacak? denilerek kritik birşey kaçırılmaması isteniyor.

Albay Üçok'un bilgisayarında yer alan soruşturma dosyaları ve iddianamelerin gönderilip gönderilmemesini de görüşen Tuğgeneral Çubuklu, adli müşavirlik çalışanının "Savcılık açısından bir sıkıntı oluşturmuyor" söylemesine karşılık, "Savcılık açısından oluşturuyor oluşturmuyor meselesi değil de. Evren, önemli olan sizden kıl kopartma meselesi yani bunlarla bunun ne alakası var. Bilmiyorum he ne diyorsunuz" sorusunu soruyor.

Polisler satır satır okuyacak

Ses kaydında Havelsan'a ait dosyanın da gitmemesini isteyen Çubuklu, gizli belgelerin ayrılmasını ve kayıtların tekrar kontrol edilmesi talimatını vererek toplantıdan ayrılıyor. Ses kaydının devamında adının Olcay olduğu anlaşılan adli müşavirlik çalışanı derine çok girmek istemediğini ancak önemli değil diye geçilen belgelere işaret ederek, "Bu belgeler arasında soruşturma belgelerinden kritik bir şey kaçarsa eğer yapılan soruşturmalarla ilgili ve onlar bunu satır satır okuyacak o polisler bunları. Terörle mücadele şubeye gidecek bu belgelerin hepsi. Aradan bir şey kaçırırsak ciddi sıkıntı olur" diyor. Üçok'un bilgisayarındaki bilgi notlarının problemli olduğunu belirten Olcay isimli müşavirlik çalışanının "Şimdi bizim burada amacımız ne komutanım" sorusuna Albay Neşet'in verdiği "Ne var ne gidebilir, ne gitmez ona bakıyoruz" cevabı da imha temizliğini gözler önüne seriyor.

Adamlar ne bu diyecek

Jandarma istihbarata ilişkin belgenin gönderilmemesini isteyen Olcay'ın "Göndermenin bir anlamı yok. Adamlara bilgi belge vermenin de bir gereği de yok" sözlerine başka bir adli müşavirlik çalışanı "Dediğim gibi bu sonraki aşamada ısrarcı olur (Sivil savcılık) asıllarını istiyorum derse! İşte o zaman... O durumda adli müşavir devreye girecek. Daha üst makamdan konuşulacak adamlarla ne bu diyecek yani..." sözleriyle itiraz ediyor.

Albay ?Bamya' çürükten tutuklu

Genelkurmay Adli Müşavirliği'nde bilgisayarlarında temizlik yapılan Hava Kuvvetleri eski Askeri Savcısı Albay Ahmet Zeki Üçok, geçtiğimiz eylül ayında çete üyesi olmaktan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sahte çürük raporu çetesine üye olmaktan hakkında işlem yapılan Üçok aynı zamanda 'yağmaya teşvik'ten de suçlandı. Çete üyeleriyle yaptığı telefon görüşmelerine takılan Üçok'un hayat kadınlarıyla görüntüleri ortaya çıkmıştı. Çete üyeleri arasında kod adı 'Bamya' olarak geçen Üçok'un, çürük raporunda sıkıntı olanlara ilişkin bilgileri çete üyelerine vererek şantaj yaptırdığı belirlenmişti.

2 kınama cezası aldı

Üçok, kasım ayında Etimesgut'taki Hava Lojistik Komutanlığı'na disiplin subayı olarak atandı. İşçi Partisi'nde ele geçirilen 'Karargah Evleri' yapılanmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmayı karartmakla da suçlanan Üçok, temmuz ayında hakkındaki iddialar nedeniyle Askeri Adalet Müfettişleri tarafından soruşturmadan geçirilmiş ve iki kınama cezası almıştı. Çankaya'da gerçekleştirilen arsa yolsuzluğuna da adı karışan Üçok hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çete soruşturması açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber