Yakıt çetesi çökertildi, devlet daireleri ısınamadı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Aralık 2009 14:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Edinilen bilgiye göre Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gaziantep'te kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilen kal-yak (kalorifer yakıtı) alım ihalelerinde bir takım şirket ve şahıslarca rekabet ortamının engellendiği, kendi aralarında anlaşarak muammen bedelin altında tekliflerle ihalelerin alındığı, kamu kurumlarına bozuk, eksik kalorifer yakıtı verildiği bilgisi edinilmesine ulaştı. '27 M2' operasyonu için düğmeye basan polis 15 ay şüpheli şahısları takibe aldı. Yapılan takip sonucunda belirlenen firmaların kendi aralarında ihaleleri paylaştıkları, formaliteden teklif verdikleri, ihale yapılmadan önce ihalenin kimde kalacağını belirledikleri kal-yak yerine KDV oranı düşük sanayi yakıtını inceltilerek verdikleri tespit edildi. Kamu kurum ve kuruluşlarına verilen yakıttan numune alınarak Diyarbakır ilinde bulunan özel laboratuara kargo ile gönderildiği, ancak laboratuar sahibi ve kargo çalışanı ile Gaziantep'teki kamu görevlilerinin irtibatlı olarak numuneleri Diyarbakır ilinde kargoda değiştirdikleri ve bozuk numune yerine sağlam numuneleri koydukları anlaşıldı. Ayrıca Diyarbakır ilinde bulunan laboratuar sahibince Gaziantep'te bir kamu görevlisine ait hesaba düzenli olarak para transferi yapıldığı belirlendi. Akaryakıt şirketlerinin faturalarında yapılan incelemelerde ise yüksek miktarda kalorifer yakıtı ve sanayi yakıtı açığı tespit edilirken, giriş faturalarında sahte fatura kullanıldığı belirlendi.

Çalışmalarda yeterli delil elde edilmesi üzerine şok baskınlar için hazırlıklarını tamamlayan polis, Gaziantep'te ve Diyarbakır'da eş zamanlı baskınlar yaptı. Operasyonda Gaziantep'te aralarında dernek başkanının da bulunduğu 7 istasyon sahibi ile çalışan 6 şahıs, 3 kamu görevlisi, 1 kargo çalışanı, 1 analiz laboratuar sahibi gözaltına alındı.

Bu sırada Diyarbakır'da kargo çalışanına ait kömürlükte yapılan aramada içerisinde kal-yak kalıntıları bulunan numune şişeleri ile bu şişelere ait mühürler ele geçirildi. Değişik kamu kurumlarına verilen ve sağlam raporu alınan kalorifer yakıtı ile ilgili yeniden inceleme başlatan polis, şahit numune olarak kamu kurumlarında bekletilen 87 adet numune tahlil için Gebze TÜBİTAK MAM Laboratuarına gönderildi. Yapılan tahliller sonucunda 23'ünün kalorifer yakıtı olmadığı belirlendi. Gaziantep Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alınan 18 kişi Gaziantep Adliyesi'ne sevk edildi.

Öte yandan operasyon sonrasında birçok kamu dairesi istasyon sahipleri ve çalışanlarının gözaltına alınması nedeniyle yakıt problemi yaşadığı öğrenildi. HABİP DEMİRCİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber