Vergi İade Tutarları Ne Kadar Olacaktır?

Devlet memurlarının 2004 yılı harcamalarına esas olmak üzere verdiği fiş veya faturalardan ne kadar iade alacağı, kendisinden kesilen gelir vergisi miktarına göre belirlenmektedir. Her memurun maaş bordrosunda kendisinden o ay için ne kadar gelir vergisi kesildiği ayrı bir bölüm olarak yer alır. Diğer taraftan, sitemize gelen bazı bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda mutemetlik yapan kişilerin ek derslerinden kesilen gelir vergisi miktarının, bu hesaplamaya dahil edilmediği belirtilmektedir. Devamı için tıklayın.

Haber Giriş : 30 Ocak 2005 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığındaki öğretmenlere verilen ek ders ücretlerinin 657 sayılı Kanunun 89'uncu maddesidir. Bu maddede ek derslere ilişkin olarak şu hükme yer verilmiştir: "Ders Görevi: Madde 89- (Değişik: 30.5.1974- KHK 12/1 md.; Aynen kabul: 15.5.1975- 1897/1 md.)
Her derecedeki eğitim ve öğretim kurumları ile Üniversite ve Akademi (Askeri Akademiler dahil), okul, kurs veya yaygın eğitim yapan kurumlarda ve benzeri kuruluşlarda öğretmen veya öğretim üyesi bulunmaması halinde öğretmenlere, öğretim üyelerine veya diğer memurlara veyahut açıktan atanacaklara ücret ile ek ders görevi verilebilir.
Ücretle okutulacak ders saatlerinin sayısı, ders görevi alacakların nitelikleri ve diğer hususlar ilgili Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulunun Kararı ile tespit olunur"

Bu madde hükmüne dayanılarak verilebilecek ücret miktarlarına ise Kanunun 176'ncı maddesinde yer verilmiştir: Bu hükümde şu şekildedir: "Ders ve Konferans Ücretleri: Madde 176- (Değişik: 3.4.1998-4359/1 md.)
Bu Kanunun değişik 89 uncu maddesine göre kendilerine ders görevi verilenlere ders saati başına gündüz öğretimi için 80, gece öğretimi için 90 gösterge rakamının bu Kanuna göre belirlenen aylık katsayı ile çarpımından oluşan miktar üzerinden ek ders ücreti ödenir.
Bu ücretler;
a) Özel eğitime muhtaç öğrencilerin eğitim ve öğretim gördüğü kurumlarda görevli öğretmen ve yöneticiler ile bu öğrencilere yönelik olarak açılan özel sınıf öğretmenlerine,
b) Kurumların eleman yetiştirmek üzere açtıkları mesleki okullarda ve eğitim merkezlerinde görevli yönetici ve öğretmenlere, cezaevlerinde görevli öğretmenlere, kurs, seminer ve hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmen ve memurlara,
c) Alanlarında master derecesini almış olan öğretmenlere,
% 25, alanlarında doktora derecesini almış olan öğretmenlere ise % 40 fazlasıyla ödenir.
Bu madde kapsamında ücretle ders vermek üzere yükseköğretim kurumlarından görevlendirilen öğretim elemanlarına 2914 sayılı Kanun hükümlerine göre ek ders ücreti ödenir.
Konferans ücreti her yıl bütçe kanunlarında gösterilir"

Yukarıda yer alan her iki maddede, ek ders ücretlerinden gelir vergisi kesilmeyeceğine ilişkin bir kayda yer verilmemiştir. Buna göre ek ders ücretlerinden gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer Madde 121'nci maddesinde "Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının;
- 3 milyar liraya kadar % 8`i,
- 6 milyar liranın 3 milyar lirası için % 8`i, aşan kısmı için % 6`sı,
- 6 milyar liradan fazlasının, 6 milyar lirası için % 7`si, aşan kısmı için % 4`ü,
Ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilir veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edilir."
hükmüne yer verilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer Madde 121'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre yıllık harcama tutarının karşılığı olan miktar, ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilmelidir. Bu çerçevede, öğretmenlere Şubat ayında verilecek vergi iade tutarlarının hesaplamasına ek derslerden kesilen gelir vergisinin de dahil edilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber