İşsizlik sigortası kolaylaştırılacak

Haber Giriş : 31 Ocak 2005 07:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, işsizlik sigortası konusunda yeni açılımlar yapmayı planladıklarını belirterek, uygulamadan yararlanma şartlarının esnetilmesi ve aktif istihdam politikaları için gerekli kaynağın İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması konusunda çalıştıklarını bildirdi. Konuyla ilgili olarak hazırladıkları taslağı Hazine Müsteşarlığı ile ilgili bakanlıklara gönderdiklerini anlatan Başesgioğlu, hem işsizlik sigortasından yararlanma şartlarının esnetilmesi hem de başta mesleki eğitim olmak üzere, aktif istihdam politikalarının uygulanabilmesi için gerekli kaynağın İşsizlik Sigortası Fonu'ndan sağlanabilmesi konusunda çalıştıklarını kaydetti.

Prim günü azalabilir

İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için aranan prim ödeme gün sayılarının çokluğunun eleştirildiğini hatırlatan Başesgioğlu, bu sürelerde kısıtlamalara gidebileceklerini dile getirdi. İşsizlik Sigortası'ndan, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün sürekli çalışan, kendi istek ve kusuru olmaksızın işini kaybeden kişiler yararlanıyor. En az 600 gün çalışmış sigortalılara 180 gün, 900 gün çalışmış sigortalılara 240 gün, 1080 gün çalışmış sigortalılara ise 300 gün süreyle ödeme yapılıyor.

Reform gecikmemeli

Sosyal güvenlik reformu taslağının 2005 yılı ortalarında Meclis'e gönderileceğini belirten Başesgioğlu, nüfusun genç olması, sosyal güvenlik sisteminin herkesi kapsamaması, sistemin yoksulluğu giderme ve gelirin yeniden dağıtımı konusundaki başarısızlığı ve finansman açıkları gibi nedenlerle, Türkiye'nin bir sosyal güvenlik reformu yapma zaruretiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Bakan, ?Bu reformu geciktirmenin maliyeti, hem bugün yaşayanlara hem de bundan sonra sisteme gireceklere çok ağır bir fatura olarak dönecektir? dedi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber