Polis at yetiştirecek

Haber Giriş : 31 Ocak 2005 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polisin toplumsal olaylar başta olmak üzere, parklar ve kırsal alanlar gibi motorize ekiplerin giremediği yerlerde güvenliği sağlamak amacıyla kullandığı ?atlar? yaşlandı.

1995 yılında Romanya'dan alınan atların 15 yaşını aşması ve 5 yıl sonra kullanılamayacak olması yüzünden polis at yetiştiriciliğine başladı. Şimdiden iki tay dünyaya geldi, üç tay da yolda. İyi cins atların çiftleştirilmesiyle meydana gelen taylar polisi trilyonluk kâra geçirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, atlı birlikleri ilk olarak Ankara'da uygulamaya koydu. 1995 yılında Romanya'dan getirilen eğitimli atların kullanıldığı birlikler, daha sonra İzmir, Kocaeli ve İstanbul'a yaygınlaştırıldı. Atlı polisler özellikle motorize araçların giremediği parklar veya kırsal alanlarda, toplumsal olaylarda, spor karşılaşmalarında, kutlama ve şenlik türündeki etkinliklerde, devriye hizmetlerinde, merasim ve tören kıtalarında görev aldı. Polisin atları görev haricinde de özellikle üst düzey bürokratların at sporu yapmasında görev yaptı.

1995 yılında alınan atlar 15 yaşını aştı ve zaman içinde yaşlandı. İnsan ömrünün üç katı hızda yaşlanan atlar 5 yıl sonra 20 yaşını doldurarak emekli edilecek hale gelecek. Bunun üzerine Ankara Emniyet Müdürlüğü Şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde tay üreticiliği başladı. Yetkililer 5 yıl içinde 30'dan fazla taya sahip olmayı planlıyor.

Tay üretiminin Emniyet'e 150 milyon liraya mal olduğuna dikkat çeken yetkililer, toplumsal olaylarda kullanılan atların her birinin fiyatının en az 30 bin dolardan başladığını belirtiyor. Atlı polisler, 5 yıl içinde gerçekleştirilecek üretimlerle devletin trilyonu bulan bir oranda kâra geçirileceğini anlatıyor. Öncelikle özel bir eğitimden geçirilecek olan taylar her türlü sese ve gürültüye karşı eğitilecek. Atların eğitilmesi için ortalama 3 yıl gerekiyor ve 5 yaşının altındaki atlar olaylarda kullanılmıyor.

52 personelin görev yaptığı Gaffar Okkan Atlı Polis Eğitim Merkezi'nde 30 at bulunuyor. Atların yanı sıra Emniyet personeli de yoğun ve uzun soluklu bir eğitimden geçiyor. Atlı polis birliklerinde binicilik eğitimi, at eğitimi, at sağlığı, at bakımı da gerçekleştiriliyor. Atlı polis hizmetlerinin daha profesyonel gerçekleştirilmesi amacıyla görevliler 2001 yılında Hollanda'da özel bir eğitimden geçirildi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber