Öğretmenlere dizüstü bilgisayar projesi hayata geçiyor

Haber Giriş : 31 Ocak 2005 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıfbank ile işbirliği yaparak, öğretmenlere uygun fiyatla dizüstü bilgisayar verilmesi konusunda bir süredir çalışma yürütüldüğünü belirten Çelik, bununla ilgili ihalenin tamamlandığını açıkladı. Bu olanaktan MEB'e bağlı özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler de yararlanacak.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Benim dönemimde bugüne kadar Microsoft'a bir kuruşluk ihale verilmemiştir" dedi. Bakan Çelik, müfettişlerin, eğitim alanında mevzuattaki değişiklikler, yeni uygulamalar ve gelişmeler konusunda bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen seminerin açılışına katıldı.

Vakıfbank ile işbirliği yaparak, öğretmenlere uygun fiyatla dizüstü bilgisayar verilmesi konusunda bir süredir çalışma yürütüldüğünü belirten Çelik, bununla ilgili ihalenin tamamlandığını bildirdi. Bu konudaki açıklamayı Vakıfbank'ın yapacağını söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

"Piyasa şartlarının neredeyse yarısına bir fiyatla, isteyen öğretmenlerimize dizüstü bilgisayar temin edebileceğiz. Eğer maddi imkanları elvermiyorsa Vakıfbank kendilerine 36 aya kadar vadeli kredi verebilecek. KDV yüzde 1 olarak uygulanacak.

Biz bunu sadece bakanlıktaki öğretmenlerimizle sınırlı tutmayacağız. Üniversite öğretim elemanlarımız da istemeleri halinde bu imkanlardan yararlanacaklar. Ayrıca MEB'e bağlı özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenleri de kapsayacak."

Bill Gates'in dün Türkiye'ye geldiğini ve Başbakan ile de görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"MEB ile Microsoft'un yaptığı işbirliği ve bu işbirliğinin kapsamı, büyüklüğü Bill Gates'i Türkiye'ye celbetmiştir. Kamuoyunda zaman zaman 'Milli Eğitim Bakanlığı Microsoft'a teslim oldu, Microsoft tekel oluşturdu' şeklinde söylentiler var, bazı gazetelerde yazılar var.

Microsoft'un MEB'in 500 milyon dolarlık ihalelerine göz diktiği şeklinde haberler var. Öncelikle şunu söyleyeyim, Microsoft'un bugüne kadar MEB'den aldığı bırakın 500 milyon dolarlık 10 bin dolarlık bir ihale bile söz konusu değildir. Benim döneminde bugüne kadar Microsoft'a bir kuruşluk ihale verilmemiştir. Microsoft'un MEB ile yaptığı protokolün kapsamında, Microsoft'un öğretmenlerimizi sınav ortamlarında bilişim teknolojisiyle ilgili olarak eğitmesi, bilgiye ulaşım portalını ve Karar Destek Sistemi'ni MEB için hazırlaması vardır. Ayrıca bilgisayarların yenilenmesi için bir merkezin kurulması talebimiz olmuştur.

Bunu henüz karşılamamışlardır. Yani Microsoft MEB'e, eğitim camiasına bu manada birçok hizmet vermektedir ama bizden aldığı bir kuruş para yoktur. Peki bunu niçin yapıyor, sevap olsun diye mi yapıyor diye düşünebilirsiniz. Microsoft bilgisayar tüketicisi insanların sayısının artmasını istiyor.

Peki onların bu isteği bizim ihtiyacımızla örtüşüyorsa bunun neresi kötü? Sayın Başbakanımızın sürekli söylediği gibi biz kazan-kazan formülüyle hareket ederiz. Muhatabımız eğer uzun vadede kazanacaksa şüphesiz ki kazansın ama ülkeye kazandıracaksa, kamuya kazandıracaksa, eğitimimizin geleceğine kazandıracaksa biz kendilerine müteşekkir oluruz ve bu konuda da sadece Microsoft ile değil bize işbirliği teklifinde bulunan bütün diğer firmalarla da işbirliğine hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Herkes müsterih olsun, birini diğerine teslim etmek diye bir şey söz konusu değil. Kaldı ki bilgisayar esprisine aşina olan insanlar bilirler, bilgisayar kullanıp da 'Microsoft'a ben bulaşmam, Microsoft'un yanından geçmem' diyen kimse var mı içinizde? Bugün bütün dünyada böyle bir gerçek vardır. Biz yapmamız gerekenleri yapmaya devam edeceğiz."

Çelik, bir gazetecinin "Microsoft'un bağış yapacağı" yönündeki haberleri anımsatarak, "Bu rakam ne kadar?" sorusuna karşılık, "Ayrıntıda bir şey yok. Bir rakam zikredilmedi" dedi. Gazetecinin, "Bu, hibe mi olacak?" sorusu üzerine Çelik, "Ben sürmekte olan projelerimizi söyledim. Kendisi zaten açıkladı. İstanbul 79 ülkenin merkezi konumunda olacak. İstanbul'da bir manada silikon vadisine benzer bir vadinin oluşturulması konusunda sayın Başbakan açıkladı. Belediye ile yer konusunda görüşüldü. Bill Gates de 'burada ilk yatırımı yapmayı da ben kabul ediyorum' dedi. Şu kadar bağışlıyorum diye bir rakam söz konusu değil" diye konuştu.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber