Asgari ücrette 2. randevu 16 Aralıkta

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2009 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari Ücrette 2. Randevu 16 Aralıkta

- Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sona erdi. Komisyon, 16 Aralıkta ikinci kez toplanacak.

Komisyonda, işveren heyetine başkanlık eden TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, komisyonun, önceki yıllarda olduğu gibi, asgari ücretin tespitinde dikkate alınmak üzere çeşitli kurumlardan veriler isteme kararı aldığını söyledi.

Komisyonun bir sonraki toplantısının 16 Aralık Çarşamba günü saat 09.30'da yapılacağını bildiren Konuk, istenen verilerin o gün gelmesi halinde, tarafların görüşlerini belirtmek için süre isteyeceğini ifade etti. Bu durumda, üçüncü bir toplantı yapılacağını dile getiren Konuk, üçüncü toplantıda kararın açıklanabileceğini kaydetti.

Türk-İş'in toplantıyı terk etme kararını değerlendirmesi istenen Konuk, Türk-İş'in tutumuna saygı gösterdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Türk devleti köklü bir devlet. Biz yıllardan beri uygulanan teamüllerimizin zaman içerisinde değişebileceğini de anlayışla karşılarız ama madem ki bir ortak çalışma yapıyoruz, kesimlerden bir tanesinin herhangi bir konuda diğerlerini de ilgilendiren bir düşüncesi var ise nezaketen en azından biz TİSK olsaydık, bunu öncelikle diğer kesimlere de haber verirdik. 'Bundan sonrası için böyle düşünüyoruz' deyip onların da görüşünü alıp, üzerinde bir mutabakat sağlayarak, teamüllerde bir değişiklik yapılabilseydi, bu daha şık olurdu. Bu bakımdan üzüldük. Keşke olmasaydı, keşke yaşanmasaydı. Umudumuz o dur ki zaman bazı yaraları, bazı kırgınlıkları iyileştirecek en iyi ilaçtır. Önümüzdeki toplantıya kadar inşallah, Türk-İş'le de tekrar bir uzlaşma sağlanır. Bir dahaki toplantıda onları da aramızda görmek isteriz. Onların görüşlerine, düşüncelerine ihtiyacımız var. Biz bunları birlikte yapmaya çalışmalıyız."

Konuk, "Konuşmalara izin verilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlarken, "Bir şeyi düzeltelim. Bize izin verilmeme gibi bir şey yok. Bizim irademizi kimse bağlayamaz ama şu olabilirdi: Hükümet kesimi görüş açıklamayabilirdi ama bizleri bağlayamaz. İçeriye kameraların alınması, tutulması bizim tasarrufumuzda olmadığı için biz buna müdahale etmedik. Kimsenin bizim görüşlerimize asla ve asla ipotek koymasına müsaade etmeyiz" dedi.

Konuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in toplantıya katılmama konusundaki görüşünün sorulması üzerine de Bakan'ın gelmesinin şart olmadığını, bunun kendi tasarrufu altında bulunduğunu söyledi.


Asgari ücret toplantısı gergin başladı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı gergin başladı.

Toplantı öncesinde tarafların görüşlerini açıklamalarına izin verilmediği gerekçesiyle Türk-İş heyeti görüşmeden ayrıldı.

Toplantı öncesinde basın mensupları görüntü alınması için salona davet edildi. Bu sırada Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, görüşlerini basın mensuplarıyla paylaşmak istedi.

Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, toplantıların gizli olduğunu, açıklama yapılamayacağını, dileyen tarafın çıkışta açıklamada bulunabileceğini söyledi.

Sayın, komisyonun teknik bir çalışma yürüteceğini ifade ederek, hayırlı olmasını diledi.

Bunun üzerine, Nihat Yurdakul, itirazda bulunarak, şunları söyledi:

''Çok önemli bir sorunu konuşmak için bakanlıktayız. Burada kamuoyu bizden, taraflardan bir açıklama bekliyor. Anlaşılıyor ki bakanlığımız bunu uygun görmemiş. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu anlayışta Asgari Ücret Komisyonu'nu ben arkadaşlarımla birlikte Türk-İş'te tekrar değerlendireceğim. Bundan sonraki toplantıya Türk-İş olarak katılıp katılmamamız bakanlığın atacağı adıma bağlıdır.''

Yurdakul'un açıklamasının ardından Türk-İş heyeti toplantıyı terk etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber