Başbakandan onay gelirse Anayasa Değişikliği gündemde...

Haber Giriş : 31 Ocak 2005 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), bu yasama döneminde kapsamlı bir Anayasa değişikliği yapmak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan 'onay' bekliyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan ile görüşerek, Anayasa değişiklik paketinin tartışmaya açılması için 'izin' isteyecek. Kuzu'nun hazırladığı pakette Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması gibi köklü değişiklikler yer alacak.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu başkanlığındaki teknik bir ekip tarafından hazırlanan Anayasa değişikliği paketinin yaklaşık 50 maddeden oluşması bekleniyor. Paket, yasama, yürütme ve yargı alanında köklü değişiklikler öngörüyor. Paketin en önemli maddelerini, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması, YÖK, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yeniden yapılandırılması gibi düzenlemeler oluşturuyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu bu çerçevede önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan ile biraraya gelecek. Kuzu, bu yıl kapsamlı bir Anayasa değişikliği için harekete geçilmesini isteyerek, Başbakan'ın onayını alacak. Kuzu, hazırladığı Anayasa paketinin kamuoyunda tartışmaya açılması için Erdoğan'dan izin isteyecek.

Değişiklikle Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'ne üye seçme yönteminde değişikliğe gidilerek, Köşk'ün bu alandaki yetkisinin sınırlandırılması amaçlanıyor. Yeni düzenleme ile Yüksek Mahkeme'ye Meclis'in de üye seçmesine imkan sağlanacak. Anayasa Mahkemesi'nin yapısında değişiklik öngören pakete göre, Yüksek Mahkeme artık Avrupa'daki mahkemeler gibi daireler halinde çalışacak. Değişiklikle Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı arttırılıyor.

Paket ayrıca, vatandaşların da Anayasa Mahkemesi'ne dava açmasına imkan tanıyor. Hükümet, CHP'nin de görüşüne sunacağı paketin Anayasa Mahkemesi'ni ilgilendiren maddeleri için Yüksek Mahkeme ile temasa geçmişti. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun paketin hazırlanma aşamasında Anayasa Mahkemesi Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'i ziyaret ederek, değişiklik maddelerine ilişkin görüşlerini almıştı.

Daha önce Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini tırpanlanmaya hazırlanan; ancak gelen tepkiler üzerine geri adım atan AK Parti, bu yöndeki çalışmasını yeniden gündeme taşımaya hazırlanıyor. Hükümetle Köşk arasında yaşanan veto gerginliklerinin, AK Parti'nin çalışma alanını daraltmasından yakınan parti, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin sınırlandırılması için kolları sıvayacak. Buna göre, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri sınırlandırılacak. Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen MKYK toplantısında, "Demokrasilerde hiç kimse layüs'el değildir" diyerek Cumhurbaşkanı Sezer'e gönderme yapmıştı. AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerinin tırpanlanması amacıyla daha önce bir hazırlık yapmış; ancak gelen tepkiler üzerine bu değişiklikten vazgeçmişti. AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'nın 104. maddesiyle düzenlenen görev ve yetkilerini sınırlandırmak istiyor.

Ancak konuyla ilgili son kararı Başbakan Erdoğan verecek. Yeni düzenleme doğrultusunda HSYK, 'idari' ve 'adli' yargı olmak üzere ikiye ayrılacak. Kurul toplantılarına Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı da katılacak; ancak oy hakkı bulunmayacak.

Kuzu, görüşmede Başbakan Erdoğan'a Türkiye'de istikrarın devam etmesi için seçim barajının yüzde 10'dan aşağı çekilmemesi telkininde de bulunacak. Başkanlık sistemine geçilmemesi halinde barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesi gerektiğini iletecek olan Kuzu, "Yüzde 10 barajının kalması gerekir. İstikrar için bu durum muhafaza edilmeli. Yoksa halimiz ne olur bilemiyorum" dedi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber