TV antenleri, tek bir noktada toplanacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Aralık 2009 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'de karasal, sayısal yayına geçme kararının ilk adımı İstanbul'dan başlatmaya karar verdiklerini belirterek, "İstanbul'da Çamlıca tepesine kurulacak tek bir antenle İstanbul'un tamamına sayısal yayın imkanı vereceğiz" dedi.

Bakan Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile 'Çamlıca Ortak Anten Kulesi' yapılmasına ilişkin protokolü bakanlıkta düzenlenen törenle imzaladı. Bakan Yıldırım imza töreninde yaptığı konuşmada, bakanlığın 5 bin 809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun verdiği yetkiye göre Türkiye'de karasal, sayısal yayına geçme kararının ilk adımı İstanbul'dan başlatmaya karar verdiklerini söyledi. Yıldırım, "İstanbul'da Çamlıca tepesine kurulacak tek bir antenle İstanbul'un tamamına sayısal yayın imkanı vereceğiz. Çamlıca da, Adalar da değişik yerlerde görülen o salkım saçak iktidai antenler artık ortadan kalkmış olacak. Böylece daha kaliteli, göze daya iyi hitap eden bir yayın alt yapısı gerçekleşmiş olacak. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımızla bakanlığımız arasında bir buçuk yılı aşkın bir süredir hazırlık çalışmalarını nihayet tamamlamış bulunuyoruz. Nihayet somut adımları bugün atacağımız protokolle başlatacağız" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Kadir Topbaş da, İstanbullular adına Bakan Yıldırıma teşekkür etti. Topbaş, "Maalesef yıllardan beri hep gündemde olan ve İstanbul için çirkinlik arz eden ayrıca sağlığı da tehdit eden antenlerin bulunduğu başta Çamlıca çevresi ve diğer tarafta Kınalıada'daki antenleri kaldıracak bir sisteme geçilmesinden dolayı özellikle teşekkür ediyorum. Bakanlığımızla İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasındaki bu protokol çerçevesinde çok daha güzel ve İstanbul'a sembollerden biri olarak yansıyabilecek ulusal ve uluslararası yarışmada ortaya çıkabilecek sonuçla İstanbullulara takdim edebileceğimiz nasıl ki gemilerini, vapurlarını İstanbullular seçtiyse üç tespit edilmiş projenin İstanbullular tarafından benimsenen birinin bakanlıkça yapılması ve işletilmesi bizim için çok önemli. Çamlıca'da yıllardan beri konuşulan 14 bin metrekarelik bir alanın bu anten alanı olarak belirlenmesi ve burada böyle bir kente güzellik getirecek ve bazı özellikleri barındıran dünyanın bazı kentlerinde simgesel niteliklerine benzer anten kulesinin olması konusunda bakanlığımızın başta, müsteşar yardımcıları ve diğer teknik görevlilerine teşekkür ediyorum. Böylece İstanbul bu çirkinlikten kurtulduğu gibi güzel bir eseri de 2010'a girerken kazanmış olacak" diye konuştu.

Bakan Yıldırım projeye ilişkin süreç hakkında da bilgi verdi. Çamlıca tepesinde 14 bin metrekarelik bir alanın tahsis edildiğini belirten Yıldırım, Anıtlar Kurulundan da gerekli izinlerin alındığını vurguladı. Ulusal ve Uluslararası bir proje yarışması ile protokolün gerçekleşeceğini anlatan Bakan Yıldırım, bu çalışmaları Büyükşehir Belediyesi'nin bakanlık adına yürüteceğini ve projenin finansmanının da evrensel hizmet fonundan karşılanacağını söyledi. Bu konuda dünyaca bilinen mimarlık kuruluşlarının da yarışmaya katılabileceğini belirten Yıldırım, üç proje seçileceğini ve seçilen projenin daha sonra bire indirileceğini kaydetti.

Bakan Yıldırım, bin 400 metrekarelik alana 280 metre yükseklikte bir kule, televizyon vericileri, restoranlar, seyir terasları, konaklamasız ticari alanların yapılacağını arsanın İstanbulluların haftasonları ağırlıklı olmak üzere piknik amaçlı olarak değerlendirebileceği bir mekan özelliğini taşıyacağını söyledi. Yıldırım, projede öncelik olarak 'yap işlet devret' modelini uygulayacaklarını da belirtti. Yıldırım hedeflerinin 2015-2016 yıllarına da projeyi ülke geneline yaymak istediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş protokolü imzaladı. Bakan Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın salondan ayrılırken, "Melih Gökçek de bir talepte bulundu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldırım, "Marifet iltifata tabidir" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da "Türkiye nüfusunun yüzde 20'si İstanbul'da yaşıyor" diye cevap verdi.

DUYGU BEKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber