DTP grubunun tüzel kişiliği sona erdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2009 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- DTP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından TBMM'de grupla ilgili izlenecek prosedür de işlemeye başladı.

Anayasa Mahkemesinin DTP'nin kapatılmasıyla ilgili kararının dün Meclise iletilmesi ve bugün de Resmi Gazetede yayınlanmasıyla, daha önceki yıllardaki belirsizlik bu kez yaşanmadı. Geçmişte RP ve FP'nin kapatılmasıyla ilgili kısa karar Meclise iletilirken, bu kez hem karar iletildi hem de söz konusu karar Resmi Gazetede yayınlandı.

DTP'nin kapatılması ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının Genel Kurulda okunmasıyla partinin tüzel kişiliği sona erdi ve Genel Kurul Salonundaki "DTP Grubu"na ayrılan bölüm de iptal edildi. Bu nedenle sözkonusu sıra için yeni bir düzenleme yapılacak, ayrıca gruba tahsis edilen odalarla ilgili işlemlere de başlanacak. DTP'nin kapatılması ve grubunun düşmesi nedeniyle komisyonlardaki dağılımda da değişikliğe gidilecek.

Kapatılan DTP'nin Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un milletvekilliği, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının Resmi Gazetede yayınlanmasının ardından düşmüş olacak. Ancak, bu tarihe kadar Türk ve Tuğluk'un milletvekillikleri devam edecek.

Milletvekilliklerinin düşmesinin ardından Türk hakkındaki 23, Tuğluk hakkındaki 22 dokunulmazlık dosyası, Başbakanlığa iade edilecek.

İSTİFA VE DEVAMSIZLIK...

DTP'nin kapatılmasının ardından bağımsız kalan 19 milletvekilinin istifa etmesi ya da Meclis çalışmalarına katılmaması durumunda Mecliste izlenecek prosedür ise farklılık gösteriyor.

Anayasanın 84. ve İçtüzüğün 135. maddesine göre, milletvekilleri istifa ederse; önce bu istifaların Başkanlık Divanında ön kontrolü yapılacak, istifa dilekçelerinin bu milletvekillerine ait olup olmadığına bakılacak. Daha sonra, Genel Kurulun oyuna sunulacak.

Son olarak 22. Dönemde, AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya'nın istifasında yaşandığı gibi, istifanın oylanmasında salt çoğunluk olan 276 aranmadı, oylama işari olarak yapıldı.

Ancak, 19 bağımsız milletvekilinin Meclis çalışmalarına katılmaması halinde ise izlenecek prosedür daha farklı olacak. Milletvekillerinin üst üste 5 birleşime katılmaması durumunda, "devamsızlıktan" dolayı milletvekilliklerinin düşürülmesi gündeme gelirse, Genel Kurulda salt çoğunluk (276) aranacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber