Domuz gribinden en fazla ölüm 25-44 yaş arasında

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Aralık 2009 14:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi İntaniye Kliniği'nde görevli Dr. Cezmi Karaca, 19 Ekim-6 Aralık tarihlerinde domuz gribinden ölümlerin en fazla 25-44 yaş gruplarında meydana geldiğini söyledi.

Atatürk Üniversitesi Evrenseller Öğrenci Kulübü tarafından domuz gribi konusunda seminer düzenlendi. Ziraat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen programda Dr. Cezmi Karaca, domuz gribi hakkında bilgi verdi. Kulüp Başkanı ve Zootekni Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Erman Rahmi Ay, bazılarının domuz gribi konusunda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunu belirterek, bu nedenle alanında uzman kişileri davet ettiklerini kaydetti.

Seminerde konuşan Dr. Cezmi Karaca, kuş, domuz ve mevsimsel gribin antijenik yapısını anlattı. Gribin ocak ve şubat aylarında artabileceğine dikkat çeken Karaca, bulaşma yollarına da değindi. Türkiye'de gribe yakalanan ve hayatını kaybeden hastaların çoğunluğunun 25-44 yaş grubunda olduğunu dile getiren Karaca, "Grip daha çok öksürme, hapşırma, temas, tokalaşma yoluyla bulaşabilmektedir. Gribin kuluçka süresi 1-7 gün arasındadır. Ani başlangıçlıdır ve yaşlılar ile kronik rahatsızlığı olanlarda bu süre uzayabilir. 40 derece ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, hapşırık, baş ağrısı, kuru öksürük, halsizlik, kusma ve çocuklarda bazen ishal gibi belirtileri olabilir. Bağışıklığı güçlü olan insanlarda bu belirtiler görülmeyebilir. Hastalık nedeniyle ölenlerin yaş gruplarında bakıldığında en fazla 25-44 yaş arasındaki hastalar hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde ekim ve aralık ayının ilk haftasında en fazla ölüm oranı sırayla 5-24 yaş grubu, 45-64 yaş grubu, 0-4 yaş grubu ve 65 yaş üstü kişilerde tespit edilmiştir." diye konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ve öğretim üyelerinin de katıldığı seminere öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber