'Her an büyük deprem olabilir'

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 19 Aralık 2009 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye'de her an büyük bir deprem olabileceğini ifade etti.

Zonguldak- İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Salonu'nda düzenlenen ''Türkiye'de Depremler ve Güncel Durum'' konulu konferansta yaptığı sunumda, Türkiye'nin her yerinde her an bir depremin olabileceğini ifade etti.

Doğu Anadolu fayının sorunlu faylardan biri olduğunu ve büyük bir depreme yol açabileceğine dikkati çeken Gündoğdu, şöyle konuştu:

''Türkiye'de her an büyük deprem olabilir. Hazırlıklarımızı şimdiden yapmamız, sonrası için önemlidir. Biz depremlerin, Erzincan ve Dinar ile daha sonra da 17 Ağustos ve Düzce kent depremlerinin ardından farkına vardık. Türkiye, aslında çok ciddi şekilde depremlerle karşı karşıya kalan ülkedir. 17 Ağustos depremine kadar yıkıcı ve hasar verici nitelikte 149 deprem meydana gelmiş ve bu depremler 578 bin 544 yapının yıkılması veya ağır hasar almasına yol açmıştır. 17 Ağustos depremi bu zamana kadar meydana gelen depremlerdeki hasarın yüzde 14'ünü oluşturuyor. Çünkü, birçok kentin içinden geçti. Kent depremleri süreciyle önlemlerimiz ve planlamalarımızda da değişmeler başladı. ''

Afetin etkilenen topluluğun üstesinden gelemediği doğal, teknolojik ve insan kaynaklı olay olduğunu anlatan Gündoğdu, Marmara denizinde büyük tsunami olmasına imkan vermediklerini, açık deniz Ege ve Akdeniz'de böyle tehlikelinin bulunduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber