Türkiye'de çocukların yüzde 90'inde diş sorunu var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2009 15:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkiye'de çocuklar üzerinde yapılan çalışmalarda, çocukların yüzde 90'ında diş çürüğü ve dişeti hastalıklarının görüldüğü ortaya çıktı.

Benzer çalışmalar, çocuklarda ilk dişhekimi ziyaretinin kontrol amaçlı olarak değil de, ancak ağrılı veya apseli durumlarda yapıldığını gösteriyor. Böyle zamanlarda ise çocukları diş doktoruna götürmek için ikna etmek bazen imkansız bir hal alıyor.

Çocuklarda dişhekimi korkusunun altında iki önemli etkenin yattığını belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Pedodonti Uzmanı Dt. Melih Tezkirecioğlu, bunlardan ilkini çocuğun ilk seansta yaşadığı ağrılı bir işlem olduğunu ifade etti. Tezkirecioğlu, diğer nedeni ise herhangi bir tedavi konusunda daha önceden tecrübesi olmayıp bilinmeyene karşı duyduğu korku veya çevresinin etkisi sonucu oluşan korku olarak açıkladı.

"TEDAVİ ÇOCUĞA OYUN GİBİ ANLATILMALI"

Çocuktaki korkunun yenilmesinin tedavinin ilk ve en önemli basamağını oluşturduğunu ifade eden Dt. Tezkirecioğlu, "İlk olarak çocukla iletişim kurabilmek, onun düşüncelerini anlayabilmek ve güvenini kazanmak gerekli. Yapılması planlanan diş tedavisi ona bir oyun gibi anlatılmalı ve yaşatılmalı. Daha sonra tedavi aşamasında ise en önemli kural 'anlat+göster+uygula' metodudur. Tedavi sırasında ona yapacağınız ve kullanacağınız her türlü malzemeyi anlatmak önem taşımaktadır. Bir diğer önemli kural ise; ilk dişhekimi ziyaretinde mümkünse en kısa sürecek ve tedaviyi eğlenceli hale getirecek uygulamaların yapılmasıdır. Bu sayede daha sonraki randevulara gelmek çocuk için sorun teşkil etmeyip, zevkli ve hatta eğlenceli bir hal alacaktır." dedi.

"ERKEN YAŞTA DİŞ HEKİMİ ZİYARETLERİNE BAŞLANMALI"

İki yaşından itibaren dişhekimi ziyaretlerinin başlanmasını öneren Tezkirecioğlu, üç yaşından itibaren çürük oluşumunu engelleyecek koruyucu uygulamaların yapılmasının, çocuklara doğru diş fırçalama eğitiminin ve alışkanlığının kazandırılmasının ve altı aylık rutin kontrollerde ağız-diş sağlığı sistemi ile birlikte büyüme gelişimin değerlendirilmesini tavsiye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber