Emniyet, suçlarla mücadele için 28 bin bilgisayarlık ağ kuruyor

Haber Giriş : 02 Şubat 2005 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü, suçları bilimsel yöntemlerle aydınlatacak yeni bir projeyi hayata geçiriyor.

Asayiş Daire Başkanlığı'nca geliştirilen Suç Analizi Projesi'yle seri katiller ile suça meyilli kişiler tespit edilecek. Projenin ilk ayağında emniyetin bilgisayar ağına bağlı 28 bin bilgisayardan girilen veriler ortak bir bilgi havuzunda toplanacak. Emniyet, Suç Analizi Şube Müdürlüğü adı altında özel bir birim kuracak. Bu birim bilgi havuzundaki bilgileri analiz edecek. Proje yaklaşık 3 trilyon liraya mal olacak. Son yıllarda işlenen suç oranlarındaki artış, Emniyet Genel Genel Müdürlüğü'nün suç ve suçlularla mücadelede bilimsel yöntemlere yönelmesine neden oldu. Asayiş Daire Başkanlığı, bu çerçevede birbiriyle bağlantılı iki proje hazırladı. 1 Ocak 2005'te ülke genelinde kullanılmaya başlanan ?Asayiş Projesi? ile polis ülke genelindeki asayiş olaylarının verilerini ortak bir bilgi havuzunda toplamaya başladı.

Asayiş Projesi suç soruşturmasıyla ilgili tüm polis birimleri arasında hızlı bir bilgi akışını da sağlamayı hedefliyor. İşlenen tüm suçlar birbirine bağlı 28 bin bilgisayardan oluşan polnet bilgisayar ağı ile ortak bir bilgi havuzuna kaydedilecek. Böylelikle polis kendi bölgesindeki suçların yanı sıra diğer illerdeki suçlar hakkında da detaylı bilgiye sahip olabilecek. Suçlar arasındaki benzerlikleri de ortaya çıkaran program ile polis hangi suçların aynı kişiler tarafından işlendiğini tespit edip ortak çalışma içine girebilecek. İl emniyet müdürlükleri sürekli olarak veri girişi ve sorgulama imkanına sahip olacak. Asayiş Projesi ile polis aynı zamanda suçların değişken özelliklerini ortaya çıkarıp suçla mücadeleye yön verebilecek.

Asayiş Projesi'nin hayata geçirilmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü şimdi bu projeyi tamamlayacak yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hazırlanan Suç Analizi Projesi ile Emniyet suçların her türlü analizini gerçekleştirme imkanı bulacak. Emniyet bu amaçla Asayiş Daire Başkanlığı bünyesinde de Suç Analizi Şubesi kurmayı planlıyor. Proje için emniyet bütçesinden 3 trilyon lira ayrıldı. Suç Analizi Projesi ile Asayiş Projesi'ndeki havuzda toplanan verilerin detaylı analizi gerçekleştirilecek. Hazırlanacak haritalardan suçların hangi bölgelerde yoğunlaştığı, suçların nedenleri, işleniş yöntemleri, benzerlikleri gibi her türlü detay ortaya çıkarılacak. Proje Emniyet'in araç takibi yapmasına ve yönlendirmesine de imkan tanıyacak.

Bilgisayar ile olay yerinde sorgulama yapılabilecek

Suç Analizi Projesi, polislerin bilgisayar ya da dijital telsizleri ile araçlarından bilgi bankasına ulaşıp olay yerinde sorgulama yapmasına olanak sağlayacak. Üst düzey polis yetkilileri, söz konusu proje sayesinde emniyet hizmetlerinin şeffaflaşacağını ve işlerin hızlı işleyişinin sağlanacağını belirtiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü şimdi söz konusu projelerin önemi konusunda il emniyet müdürlerine özel bir eğitim veriyor. Bugün başlayacak seminerlerde Emniyet Genel Müdürlüğü, il müdürlerine projelerin tanıtımını yaparak desteklerini isteyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber