2009 Yılı öğretmenlerin alan değiştirme kılavuzu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Aralık 2009 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı 2009 Yılı Öğretmenlerin Alan Değiştirme Kılavuzunu yayımladı.


İlgili kılavuz için tıklayınız


1. İLGİLİ MEVZUAT
Bu kılavuz; alan değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvuru ve atama işlemlerini kapsamaktadır. Alan değiştirme işlemlerinde aşağıdaki mevzuat esas alınır:
 
a) 10/08/1999 tarihli ve 23782 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik" ve 30/11/2003 tarihli ve 25302 sayılı "Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik",
 
b) 04/03/2006 tarihli ve 26098 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan "Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği",
 
c) Talim ve Terbiye Kurulunun 07/07/2009 tarih ve 80 sayılı kararı.
 
2. İLKELER
 
 Alan değiştirme işlemlerinde;
a)Öğretmenlikte adaylığın kalkmış olması,
b)Eğitim kurumlarının atama yapılacak alanlarda, norm kadro açığının bulunması,
c) Atamalarda, hizmet puanı üstünlüğü,
d)Hizmet puanı ile hizmet sürelerinin hesaplanmasında 31 Aralık tarihi esas alınır. 3. GENEL
 
AÇIKLAMALAR
 
2009 yılı alan değiştirme döneminde;
 
- Alanı kaldırılan veya istihdam alanı daralan öğretmenler, Bakanlık Atama Alanına göre EK-2 çizelgedeki alanlara
 
- İlgi (c) Karar eki çizelgeye göre geçebileceği alana kaynak olan yüksek öğretim programlarından mezun olan meslek dersi öğretmenleri, EK-3 çizelgedeki alanlara
 
Alan değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.
 
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 12.07.2004 tarih ve 119 sayılı Kararının Yürürlükten kaldırılması ve ilgi (c) kararın yürürlüğe girmesi nedeniyle Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerin alan değişikliği başvuruları; İlgi (a) ve (b) yönetmelikler ile İlgi (c) Karar gereğince EK-1 takvimde belirtilen tarihler arasında Bakanlığımızın http://mebbis.meb.gov.tr İnternet adresindeki "Alan Değiştirme Elektronik Başvuru Formu" ile yapılacaktır. Ancak, başvuru formu eğitim kurum müdürlüklerince onaylandıktan sonra geçerlilik kazanacaktır.
 
a) Fransızca, Almanca Öğretmeni olup kadrosu ilköğretim okulunda olanlar ile ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarında Türkçe alanında görevlendirilen öğretmenler görevlendirildikleri ilköğretim okullarının Türkçe öğretmenliğine (EK-2),
 
b) Gıda Teknolojisi alanına atanmış öğretmenler, Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına alan değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
 
c) Mesleki eğitim kurumlarında halen görev yapan meslek dersleri öğretmenleri, mezuniyetlerine göre atanabilecekleri EK-3 çizelgedeki alanlara,
 
d) Halk Eğitim Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezlerinde görevli olanlar ile merkeze bağlı taşra teşkilatı eğitim kurumlarında görev yapan meslek dersi öğretmenleri, lisans düzeyindeki öğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara kendi eğitim kurumları ile birlikte diğer eğitim kurumlarını da tercih etmek suretiyle,
 
e) Alanını değiştirmek isteyen eğitim kurumu yöneticileri, bulundukları eğitim kurumunda geçecekleri alanda ders yükü bulunması şartıyla yöneticilikleri üzerinde kalmak üzere, lisans düzeyindeki öğrenimleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara,
 
f) Eğitim kurumu yöneticileri, kendi kurumu dışında elektronik başvuru formuna yansıtılacak olan diğer eğitim kurumlarına da alan değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
 
 Eğitim kurumu yöneticileri bulunduğu eğitim kurumu dışındaki tercihlerinden herhangi birine atananların yöneticilik görevi sona erecektir.
 
 Merkez ve merkeze bağlı taşra teşkilatında geçici görevlendirilenlerden, alan değişikliği gerçekleştirilenlerin görevlendirmeleri sona erecektir.
 
 İhtiyaç bulunan eğitim kurumları tercihlere yansıtılacaktır. Kendi eğitim kurumunu 1. sırada tercih edenlere öncelik verilecektir. Kendi kurumunu diğer sıralarda tercih edenler, kendi kurumu ile birlikte tercih ettiği diğer kurumları tercih edenler arasında hizmet puanı üstünlüğüne göre değerlendirilecektir.
 
 Birinci Hizmet Bölgesi illerinde görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler görev yaptıkları illerin D ve E sınıfı ilçelerindeki eğitim kurumlarına alan değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Zorunlu çalışma yükümlülüğü eş ve sağlık özrü nedeniyle ertelenenler ise aynı ilin D ve E sınıfı ilçeleri dışında kalan diğer ilçelerdeki eğitim kurumlarını da tercih edebileceklerdir.
 
 Alan değiştirmek için başvuruda bulunacakların elektronik başvuru formunu doldurmadan önce MEBBİS Özlük Modülü'ndeki bilgilerini kontrol etmeleri ve bu bilgilerin güncellemesini sağlamaları gerekmektedir. Aksi hâlde başvuru onay işleminden sonra başvuru formu üzerindeki bilgilerde değişiklik yapılmayacaktır.
 
 Ayrıca, başvuru formundaki hizmet puanı ile görev kaydındaki hizmet puanının farklı olmaması konusundaki kontrol işlemi titizlikle yapılacaktır.
 
 Başvuruları Bakanlıkça da uygun görülenlerin alan değişikliği işlemleri, alanlara göre norm açığı sınırlılığında EK-1 takvimde belirtilen tarihte gerçekleştirilecektir.
 
 Eğitim ve Öğretim Hizmetlerinin aksatılmaması ve alan değiştirme işlemi sonucunda boşalacak eğitim kurumlarına atama yapılacak olması nedeniyle atama tarihinden sonra oluşacak özür durumları hariç alan değiştirme işlemleri iptal edilmeyecektir.
 
 En son Bakanlık atama kararnamesindeki alanı ile MEBBİS Özlük Modülü'ndeki Bakanlık atama alanı farklı olanların belgeleri, gerekli düzeltmenin yapılabilmesi için Değerlendirme, Denetleme ve Planlama (Modüller) Şubesinin iletişim adreslerine gönderilecektir.
 
A. ALAN DEĞİŞTİRMELER
 
1. Başvuru Şartları
 
1.1. EK-2'de belirtilen alan öğretmenlerinin istihdam alanı daralması nedeniyle en son Bakanlık atama kararnamesindeki alanlarına göre başvuruları alınacaktır.
 
1.2. EK-3'te belirtilen alanlar için; Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların belirlenmesine ilişkin kararına göre öğrenim durumu geçeceği alana uygun olma şartı aranacaktır.
 
2. Başvuru Yerleri
 
Başvurular http://mebbis.meb.gov.tr adresindeki ?Alan Değiştirme Elektronik Başvuru Formu? ile yapılacaktır.
 
Başvurular yetkili birimler tarafından onaylandıktan sonra geçerlilik kazanacaktır. 3-Başvuruların Geçersiz Sayılacağı Durumlar
 
? Bakanlık atama alanı dışında başka bir alanda,
? Başvuru formundaki hizmet puanı ile görev kaydındaki hizmet puanı farklı olanlar,
? Gerekli şartları taşımadan,
? Bakanlığımızın http://mebbis.meb.gov.tr adresinde yer alan ?Alan Değiştirme Elektronik Başvuru Formu? dışında bir belgeyle,
? Asılsız, gerçeğe aykırı, yanlış bilgi ve belgeyle,
? Posta yoluyla,
? İstenilen bilgileri uygun biçimde işaretlemeden,
? ?Elektronik Başvuru Formu? çıktısı imzalanmadan/onaylanmadan,
? Kılavuzda ilan edilen alanların dışında başka bir alanda yapılan başvurular işleme alınmayacak, geçersiz sayılacak ve atamaları yapılmış olsa dâhi iptal edilecektir.
 
B. BAŞVURU FORMU
 
1. Bilgilerin Kontrol Edilmesi
 
1.1. Alan değiştirme isteğinde bulunacakların, MEBBİS Özlük Modülü'ndeki alan ve mezuniyet bilgileri, hizmet süresi, hizmet puanı ile Bakanlık tarafından düzenlenmiş olan en son atama kararnamesindeki alanı kontrol etmeleri gerekmektedir.
 
1.2. Elektronik ortamda başvuru yapan öğretmenlerin başvurularının onaylanması aşamasında MEBBİS Özlük Modülü'ndeki bilgileri; hizmet süresi, hizmet puanı ve Bakanlık atama alanı ile lisans öğrenimi itibarıyla atanacağı alana kaynak olarak gösterilen yüksek öğretim programlarından mezun olup olmadığı kontrol edildikten sonra başvurusu uygun görülenlerin elektronik başvuru formu kurum müdürlüklerince süresi içinde onaylanacaktır.
 
1.3. Bilgilerinde farklılık olması hâlinde belgeye dayalı olarak MEBBİS Özlük Modülü'ndeki bilgilerin düzeltilmesinden sonra elektronik ortamda başvuruda bulunmaları gerekmektedir. İkinci maddede belirtilen durumlara bağlı olarak başvurularının geçersiz sayılması gerekirken değerlendirmeye alınan ve alan değişikliği işlemi gerçekleşenlerin atamaları iptal edilecektir.
 
2. Tercihler
 
Alan değiştirme başvurusunda bulunacak öğretmenler, başvuru formuna yansıtılacak eğitim kurumları arasından bulundukları il içinde en fazla 5 eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.
 
C. YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
 
1. Kurum Müdürlükleri
 
 1.1. Kadrosunun bulunduğu kurum tarafından adayın başvuru formuna yansıyan bilgilerinin doğru olup olmadığına ve başvuru şartlarını taşıyıp taşımadığına özellikle dikkat edilecektir. Bu bilgilerin uygunluğu hâlinde başvuru onay işlemine devam edilecektir.
 
1.2.Bilgisayar ortamında, elektronik başvuru yapanlar iki adet çıktısı ile birlikte okul müdürlüğüne başvuracaklardır. Kurum Müdürlüğünce başvurusu uygun görülenlerin başvuru formu, belge ve sistem üzerinde onaylanıp belgenin bir örneği öğretmene geri verilecektir. Diğer sureti bir yıl süreyle muhafaza edilecektir. Eğitim Kurumu Müdürlüğünce incelenerek onaylanan başvurular değerlendirmeye alınacaktır
 
1.3. Onaylanmış başvuru formunu yanlış doldurduğunu sonradan beyan ederek yanlışlığın düzeltilmesini, başvuru süresi içinde ve yazılı olarak isteyen öğretmenlerin başvurulan, isteğinin uygunluğu hâlinde reddedilerek yeniden başvuruda bulunmaları sağlanacaktır.
 
2. İl / İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri
 
2.1. Bu kapsamda yapılacak başvuruların süresi içinde alınması, incelenmesi ve onaylanması için il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli tedbirler alınacaktır Eğitim Kurumu Müdürlüğünce incelenerek onaylanan başvurular değerlendirmeye alınacaktır. Başvuru ve tereddüt edilen hususlarda iletişim adresleri ile irtibat kurulacaktır.
 
D. ATAMALAR
 
1. Atamaların Yapılması ve Sonuçlarının Duyurulması
 
Başvurular, hizmet puanı üstünlüğüne göre değerlendirilecektir. Hizmet puanının eşit olması hâlinde ise öğretmenlikteki hizmet süresi fazla olana öncelik verilecektir. Bilgisayar ortamında ataması yapılan öğretmenler, başvuru sonuçlarını belirtilen tarihte http://personel.meb.gov.tr adresinden öğrenebileceklerdir.
 
2. Tebligat, Görevden Ayrılma ve Başlama İşlemleri
 
Alan değiştirme işlemi yapılan öğretmenlerin tebliğ belgeleri, İnternet aracılığıyla PDF formatında il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir. Görevden ayrılma ve başlama işlemleri MEBBİS Atama Modülü üzerinden il millî eğitim müdürlüklerince yapılacaktır. Kendi kurumunda alan değişikliği gerçekleştirilenler, takvimde belirtilen tarihten önce göreve başlatılabilirler.
 
3. Atama İşleminin İptali
 
Alan değiştirme işlemleri eş zamanlı yapıldığından, iptal talepleri dikkate alınmayacaktır. Ancak, görev yeri değiştirilen öğretmenlerin Yönetmelikte belirtilen belgeye dayalı atama tarihinden sonra oluşan özrü bulunması hâlinde durumları değerlendirilebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber