Merkezî vaaz sistemi kaldırılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Aralık 2009 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet, Rize'de düzenlediği eğitim seminerlerinde radikal bir karara imza attı. Yaklaşık 13 yıldır uygulanan merkezî vaaz ve ezan sistemini kademeli olarak kaldırma kararı aldı. Başkanlık, nitelikli vaiz ve müezzin sayısını artırarak her camide ayrı vaaz verilmesini ve ezan okunmasını sağlayacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 28 Şubat sürecinin bir eseri olarak görülen merkezî vaaz ve ezan sistemine son veriyor. Kademeli olarak kaldırılacak sistemle artık her camide ayrı hutbe okunacak ve her minareden ezan sesi yükselecek. Rize'de düzenlenen il müftüleri toplantısının sonuç bildirisinde yer alan karara göre Diyanet, sürdürdüğü hizmet içi eğitim programıyla vaizlerin ve ezanı güzel okuyan görevlilerin sayısını artıracak. Bu yolla her bölgenin kendi ihtiyaçlarına göre vaaz verilmesini sağlayacak.

Başkanlığın periyodik olarak düzenlediği il müftüleri semineri sona erdi. Rize'de sürdürülen eğitimlere başkanlık eden Diyanet Reisi Ali Bardakoğlu, anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, din hizmetini daha iyi vermesi için gayret sarf ettiklerini söyledi. Semineri bu amaçla düzenlediklerini belirten Bardakoğlu, toplantılarda 'sosyal içerikli din hizmetleri', 'sorunların çözümünde din adamlarının rolü' ve 'yurtdışında verilen din hizmetleri' gibi birçok konuda önemli kararlar alındığını ifade etti.

Başkanlık, aldığı kararları yayımladığı sonuç bildirgesinde açıkladı. Bildiride, 25 Kasım'da kamu çalışanlarının özlük haklarını gerekçe göstererek düzenledikleri iş bırakma eylemine de değinildi. Diyanet, iş bırakma eylemini eleştirerek bu tür gösterilerde yer almamaları konusunda personelini uyardı. Din hizmetlerinin tabiatı gereği başka hiçbir alanla mukayese edilemeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, "Personelimizin kendilerince yerinde görülen kimi gerekçelerle iş bırakmaları, ne üstlendikleri görevin manevi sorumluluğuyla ne de milletimizin dine ve din görevlisine atfettiği yüksek mana ve değerle bağdaşmaktadır." denildi.

Diyanet, 3 günlük seminerin sonuç bildirgesinde inşa edilen camilerin, gelecek nesillere intikal edecek birer kültürel ve tarihi eser niteliği taşıyacağı bilinciyle yapılması tavsiyesinde bulundu. Bildiride, camilerin kadın, yaşlı ve çocuklara yönelik programların da düzenleneceği mekânlar olarak değerlendirilmesi, cami hizmetlerinin çeşitlendirilmesi ve cami müştemilatında özellikle öğrencilerin yararlanabileceği kütüphane ve okuma salonları gibi mekânların oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı. Seminerde Kur'an-ı Kerim'i çeşitli nedenlerle okumayı öğrenme imkânı bulamayan vatandaşların taleplerini karşılamak amacıyla 'Camilerde Kur'an Öğretimi Projesi' gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Bu proje, alanında uzman görevlilerin rehberliğinde yürütülecek. Programda Kur'an öğretiminin yanı sıra İslam'ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarıyla ilgili temel bilgilerin verilmesi de amaçlanıyor.

CİHAN YENİLMEZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber