Bin 500 eczane, TEB'e imza vermedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Aralık 2009 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TEB'in, örgütlü gücünü kaybetmemek için eczacılara SGK'yla bireysel sözleşme imzalamamaları için baskı yaptığı ileri sürülüyor. Birlik, bu amaçla dilekçe toplarken, yaklaşık bin 500 eczacının belgeye imza atmadığı öğrenildi. Bin 500 eczacının yanı sıra baskıyla imza attığı iddia edilen 5 bin eczacının daha SGK'yla anlaşması bekleniyor.

Türk Eczacılar Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında eczacıların kepenk kapatma eyleminin ardından tırmanan ilaç krizi sürüyor. TEB'le ilaç sözleşmesini 16 Aralık'ta tek taraflı fesheden Kurum, eczanelere bireysel sözleşme için çağrı yaparken Birlik, boş durmuyor. Kendileriyle masaya oturulmadığı takdirde vatandaşların 16 Ocak'tan itibaren ilacı parayla alacağı tehdidinde bulunan TEB, ecza odaları aracılığıyla eczanelerden SGK ile anlaşma yapmamaları için imza topladı. Birlik'in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e gönderdiği dilekçede, eczacıların tek tek sözleşmeye razı olmayacakları ifade ediliyor. Ancak TEB'in dilekçesine ülke genelindeki 23 bin eczacıdan yaklaşık bin 500'ünün imza atmadığı öğrenildi. SGK'ya göre bu eczaneler sözleşme yapmaya hazır. Bunun yanı sıra TEB'in baskısıyla dilekçeye imza attığı halde Kurum'la sözleşme yapmak isteyen eczane sayısının da en az 5 bin olduğu iddia ediliyor.

Çok sayıda eczacı, bazı eczanelerin sözleşmeyi imzalaması halinde diğerlerinin sıraya gireceğini söylüyor. TEB'in dilekçesine imza atan bazı eczacılar ise Bakan Dinçer'e mektup yazdı: "Tek tek sözleşme imzalamaya hazırız." Ecza odaları aracılığıyla üzerlerinde baskı kurulduğunu iddia eden eczacılar, çok sayıda arkadaşlarının TEB'in dilekçesini zorla imzaladığını savunuyor. SGK ise eczacılarla anlaşabilmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'in, eczacıların eylem yaptığı 4 Aralık günü eczanelerini açanları tespit ettirdiği öğrenildi. O gün 7 bin 900 eczanenin sisteminden ilaç girişi yapıldı. Şimdi bu eczanelerle bire bir irtibata geçiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bir yandan da eczanelerin TEB'in devreden çıkmasıyla sahipsiz kalacakları yönündeki endişesini gidermeye çalışıyor. SGK, tek tek sözleşme yapılmasının TEB ve eczacı odalarının temsil yetkilerine karşı bir tutum olmadığını kaydediyor. Bireysel sözleşme sayesinde bürokrasinin azaltılacağı ve eczanelere yeni haklar verileceği vurgulanıyor.

Eczacılar bir yandan meslek çıkarlarını korumak için uğraşırken diğer yandan TEB'in ideolojik tutumundan rahatsız. Bazı eczacılar, TEB'e alternatif örgütlenme için harekete geçerken, çok sayıda eczanenin böyle bir girişime destek vereceği ifade ediliyor.

SGK ile TEB arasındaki restleşmenin nasıl sonuçlanacağını eczacıların tavrı belirleyecek. Şimdilik 'Bekle gör' politikası izleyen eczaneler, SGK'yla bireysel anlaşma imzalamak için feshedilen ilaç sözleşmesinin devreden çıkacağı 16 Ocak'a kadar beklemeyi düşünüyor.

İlaçtaki indirim vatandaşa yarayacak

TEB'le SGK arasındaki anlaşmazlığın temel nedenini, ilaç fiyatlarının 4 Aralık'ta düşmesinin ardından eczanelerin raflarındaki stoklar nedeniyle doğacak zararları oluşturuyor. SGK, bunun önüne geçebilmek için ilaç üreticileriyle anlaşma yaptı. Yaklaşık 800 milyon civarındaki zararın karşılanacağı belirtildi. Ancak ilaç üreticilerinin sözlerinde durmadığını vurgulayan eczaneler, zararlarını telafi etmeyen şirketlere yaptırım uygulanmasını istiyor. Bu arada ilaçtaki indirim sayesinde vatandaşın ilaca ödediği katkı payı yüzde 30 azalacak. ZAMAN

İSA YAZAR - ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber