AKP'de 'açılım' çatlağı

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 27 Aralık 2009 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP Ankara Milletvekili Zekai Özcan, "Konuşmazsam sorumluluğumu yapmamış olurum" diyerek, hükümetin Kürt, Alevi ve Roman açılımlarını eleştirdi.

Ankara- AKP Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan, Kürt Açılımı, Alevi açılımı, Roman açılımı, Ergenekon davası, DTP'nin kapatılması, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast iddiaları ve Elazığ Milletvekili Fevzi İşbaşaran'ın ortaya attığı asker-polis tartışması ile ilgili olarak, "Konuşmazsam sorumluluğumu yapmamış olurum" değerlendirmesini yaptı.

Problemlerin çözmek için hükümetin iyi niyetle giriştiği Demokratik Açılım projesinin daha işin başında şanssızlık ve yanlışlarla hedefinden saptırıldığını vurgulayan Özcan, öncelikle sosyologlar ve kanaat önderleriyle görüşülmesi gerekirken İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda Polis Akademisi'nde Kürt meselesi konusunda kanaatleri bilinen belirli gazetecilerle toplantı yapılmasını eleştirdi ve, "Adına 'Kürt Açılımı' denilmesine itiraz edilmeyen sürecin ilk şanssızlık ve yanlış olmuştur" dedi.

Habur'daki görüntüler rezalet

Özcan, Habur karşılaması, "pişman olmayan PKK'lıların serbest bırakılmasının Adaleti zedeleyip büyük yara açtığını" anlatırken, "Habur'daki görüntüler tam bir rezalete dönüşmüş, bu görüntüleri Türk milleti kendisine meydan okuma olarak algılamış ve kanını dondurmuştur" diye konuştu.

"Sürecin sadece muhalif gruplar değil, bizzat AKP'li milletvekillerince de sabote edildiğini" ifade eden Özcan, Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'yı kastederek, "Bir hanımefendi Anayasa'dan 'Türklük' tanımı kalkacak diyebilmiş, bazı milletvekilleri ise, sabırlı olunması gerektiğini, Kürtçenin eğitim dili olacağını, 'Ne Mutlu Türküm Diyene' sözünün dağlardan silineceği gibi demeçler verebilmişlerdir. Oysaki problem Türkiye'de varolan demokrasi açığını gidermektir. Etnik grupların var olduğunu söyleyerek, ısrarla Kürt vurgusu yapılarak problemin çözülebileceği yanlışlığa dönüşmüştür. Etnik vurgu ayrımcılığı çağrıştırır, vatandaşların birbirlerine 'öteki' diye bakmasına sebep olur. Etnik vurgu ile problem çözülmez aksine dar bir alanda örülen problemi daha da büyütür. Kristal vazoyu çatlatırsanız sonra hiçbir açılım bu çatlağı birleştirmez" dedi.

"PKK meşruiyet kazandı"

Bu süreç içinde Siyasi Kürtçülük hareketinin ivme kazandığını büyük bir propaganda alanı bulduğunu kaydeden Özcan, "DTP'lilerle el sıkılıp sıkılmayacağı tartışılırken PKK'ya meşruiyet kazandırılmıştır. Demokratik açılımın bir tarafının Öcalan olduğunu açıkça söyleyebilmişlerdir. Bu propaganda haksız olmuş, Silahlı Kuvvetlerimiz, güvenlik güçlerimiz yıpratılmaya çalışılmış, neredeyse her gün yeni bir iddia ve iftiranın odağı olmuşlardır. Bunun acısını çekiyoruz. PKK'nın ilk terör baskını yaptığı Eruh'ta yıldönümü festival diye kutlanıyor! Daha yakın zamanda Tokat'ta 7 erimiz PKK tarafından şehit edilirken büyük aymazlık içinde seyrettik" ifadesini kullandı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber