Bakanlıktan hastanelere tasarruf önerileri

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2010 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, hastanelere, tasarruflu olun çağrısında bulundu. Bakanlık hastanelerden elektrik, su, yakıt gibi sabit giderlerin azaltılması noktasında hassas davranılmasını istedi.

Bu çerçevede, elektrikte dijital sayaçlar ve fotoselli aydınlatma sistemlerinin tercih edilmesi, pencere ve kapılardan oluşan ısı kayıpları için tedbir alınması, özel telefon görüşmelerinin kişilerden tahsil edilmesi gibi bazı tavsiyelerde bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Nihat Tosun imzası ile yayınlanan genelgede, sağlık kuruluşlarının döner sermayeli işletmeler olduğuna dikkat çekilerek, dengeli nakit giriş/çıkışının önemine işaret edildi. İstikrarlı, dengeli ve etkin bir sağlık hizmetini devam ettirebilmek için kurum ve kuruluşların güçlü bir mali bünyeye sahip olmaları gerektiği aktarıldı. Bu doğrultuda her kademede ve bütün alanlarda gerekli önemin gösterilmesi gerektiği ifade edildi.

Genelgede; elektrik, su, telefon, yakıt gibi sabit tesis giderlerinin azaltılması noktasında gerekli tedbirlerin alınması, maliyet düşürücü alternatif uygulamaların araştırılması istendi. Bu çerçevede, özel telefon görüşmelerinin kişilerden tahsil edilmesi, görüşmelerin dakika ile sınırlandırılması, şehirlerarası ve GSM operatörlerine yönelik aramaların belli hatlarla sınırlandırılması, elektrikte dijital sayaçlar ve fotoselli aydınlatma sistemlerinin tercih edilmesi, iç ve dış mekanlardaki lamba sayılarının gözden geçirilmesi, pencere ve kapılardan oluşan ısı kayıpları için tedbir alınması, kalorifer kazanları ve petek sistemlerinde hava ısısına duyarlı termostat sistemlerinin kullanılması, bozuk musluk ve benzeri sıhhi tesisat problemlerinin giderilmesi ve sürekli kontrol edilmesi tavsiyelerinde bulunuldu. Bu konularda kurumda çalışan tüm personelin azami önem göstermesi gerektiğinin altı çizildi.

Elektrik, su, telefon gibi giderlere ilişkin faturaların çok iyi incelenerek, gerçek kullanım miktarı ile faturaya yansıtılan miktar arasında itiraz edilmesi gereken bir husus varsa, ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçilmesi gerektiği kaydedildi.

KUTLAMA VE TEBRİKLERİ E-POSTA İLE GÖNDERİN

Genelgede, bazı kurum ve kuruluşların kurumlarını tanıtıcı basılı yayımlar hazırlatarak, bu yayımları başta Bakanlık olmak üzere çeşitli kurumlara gönderdikleri ifade edildi. Söz konusu yayınların, elektronik ortamda yayımlanmasının tercih edilmesi; özel gün ve gecelerde yapılan kutlama ve tebriklerin yazılı (posta, fax gibi) ve görsel yayım araçları yerine, daha ekonomik olan elektronik araçlarla yapılması tavsiyesinde bulunuldu.

Genelgede ayrıca, hizmet alım ihalelerinde, ihtiyaç fazlası hizmet alımının yapılmaması, alımlardan önce yaklaşık maliyet hesabının yapılması istendi. Bu kapsamda, satın alınacak mal ve hizmetlerin diğer kurumlarca gerçekleştirilen satın alma bedellerinin incelenmesi gerektiği kaydedildi. İleri teknolojiye dayalı tıbbi cihaz ve diğer donanımlar ile laboratuar gibi ünitelerin, yapılacak protokoller ile diğer kurum ve kuruluşlara kullandırılarak gelir artışı sağlanabileceği aktarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber