Memur-Sen: Açılımlar 2010'da kazanımlara dönüşsün

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2010 14:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2009 yılında başlayan açılımların 2010 yılında atılım ve kazanımlara dönüşmesini istediklerini söyledi.

2009 yılı değerlendirmesi ve 2010 yılına ait beklentileriyle ilgili yazılı bir açıklama yapan Ahmet Gündoğdu, 2009 yılının ekonomik kriz, Ergenekon Terör Örgütü Davası, ıslak imza, Kafes Planı, domuz gribi, parti kapatma davaları, demokratik açılım gibi tartışmaların eşiğinde geride bırakıldığını bildirdi.

Gündoğdu, ekonomik krizden etkilendiğini iddia eden bankaların aksine, 2009 yılındaki gelişmelerin, kamu çalışanları için özellikle mali haklar yönüyle kayıplara sebep olduğunu ifade etti.

2009 toplu görüşmelerinde, temel talep olarak toplu görüşme masasına getirdikleri 'Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı'nın siyasi iktidar ve Kamu İşveren Kurulu'nun olumsuz tutumları sebebiyle gerçekleşmediğini hatırlatan Gündoğdu, "Bu duruma karşılık olarak, toplu sözleşme imzalanması için gereken zemin oluşturulmadığı takdirde 2010 yılındaki toplu görüşmelere katılmayacağımızı deklare ettik. Bu anlamda 2009 yılı, Konfederasyonumuzun toplu görüşme masasına son kez oturduğu yıl olacaktır. 2010 yılında mali ve özlük haklarını toplu sözleşmeyle belirlemek dışındaki hiç bir seçeneği kabul etmeyecektir." dedi.

AÇILIMLAR, ATILIMA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ

2009'un, açılımların her zeminde yoğun olarak tartışıldığı, raporların hazırlandığı, görüşlerin yüksek sesle dile getirildiği yıl olduğunu vurgulayan Gündoğdu açıklamasında, bütün açılımların TBMM merkezli olmasıyla başarı sağlanacağına dikkat çekti. Kamu görevlilerine siyaset hakkı tanınmadıkça, demokratikleşme sürecinin açılım aşamasında kalacağını vurgulayan Gündoğdu, "Memur-Sen olarak, 2010 yılının, kamu görevlilerinin projeleriyle, önerileriyle ve birikimleriyle siyasi partileri ve siyaset kurumunun çözüm üretme özelliğini zenginleştirecekleri gerçeğine dayanarak siyaset hakkına sahip olduğu yıl olmasını istiyor ve bekliyoruz." şeklinde konuştu.

TOPLU GÖRÜŞME PRİMİ MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ

Kamu görevlilerinin sendikal örgütlenmeden kaynaklanan güçleriyle sendika üyesi kamu görevlilerine mahsus ilk kazanımı olan toplu görüşme priminin CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru sonucu iptal edildiğini hatırlatan Gündoğdu, siyasi iktidarın, toplu görüşme priminin iptalinin oluşturduğu mağduriyetin giderilmesine yönelik olarak sundukları seçenekleri dikkate alarak yeni bir düzenleme yapmasını istedi.

SAĞLIKTA KATILIM PAYI KALDIRILMALI

Hükümetin, ekonomik krizin faturasını kamu çalışanlarına çıkarmaya çalıştığını ifade eden Gündoğdu, tedavi katılım payı uygulamasının da bunun örneklerinden olduğunu ifade etti. Memur- Sen olarak, tedavi katılım payı uygulamasının iptali için dava açtıklarını da kaydeden Gündoğdu, iktidarın da, yargı sürecinin tamamlanmasını beklemeksizin katılım payı uygulamasına son vermesini istedi.

EK ÖDEMEDE ARTIŞ YAPILMALI

Eşit işe eşit ücret anlayışıyla hayata geçirilen ek ödeme uygulamasında hükümetin taahhütlerine uyması çağrısında bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 2008 Mutabakat Metni gereğince, 2012 yılının ilk altı ayının sonuna kadar ek ödeme oranlarında hangi tarihlerde ve ne miktarda artış yapılacağına yönelik bir takvim açıklanmasını istedi.

4/B VE 4/C'LİLER KADROYA GEÇİRİLSİN

Kamuda farklı türdeki istihdamların sona ermesi taleplerini tekrarlayan Gündoğdu, kamu görevlisi istihdamında asıl ve temel olanın 4/A yani memur statüsü olduğunu dile getirerek bu kapsamda, halen 4/B ve 4/C statüsünde istihdam edilen bütün kamu görevlilerinin 4/A statüsüne geçirilmesini talep etti.

ASGARİ ÜCRET VE İŞSİZLİK

Açıklanan 577 TL'lik asgari ücretin hayal kırıklığına sebep olduğunu söyleyen Gündoğdu, "Memur-Sen'in 2009 Kasım araştırmasına göre açlık sınırı 873 TL, yoksulluk sınırı ise 2.343 TL'dir. Belirlenen asgari ücret, açlığı gidermeye yetmeyecektir." dedi.

Ekonomik kriz sonrası artan işsizliğe karşı, daha önce de gündeme getirdikleri istihdam konusunda hükümete çağrısını tekrarlayan Gündoğdu şunları kaydetti: "Açıklanan yüzde 13,4'lük işsizlik oranı, bizim gibi genç nüfusa sahip ülkeler açısından bir risk oluşturmaktadır. 2010 yılı istihdam yılı ilan edilmelidir. Bütçe Kanunu'yla kamu kurum ve kuruluşlarına getirilen istihdam sınırlamaları kaldırılmalı, bütçe ve mali disiplin gibi gerekçeler üretilerek ihtiyaç duyulan kadrolara atama yapılmasının önüne geçilmemelidir."

2010 YILINDAN UMUTLU OLMAK İSTİYORUZ

Memur-Sen olarak, yaşanılan bütün sorunlara rağmen geleceğe umutla baktıklarını da vurgulayan Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, 2010 yılına ait beklentilerini ise şu şekilde dile getirdi: İnancımız ve isteğimiz, 2010 yılının ülkemiz açısından devlet kurumları arasında uyumun sağlandığı, çifte standartlı ve siyasallaşmış yargıdan kurtulduğu, milli egemenliğin tam anlamıyla hayat bulduğu, demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla hayata geçirildiği, sivil ve demokratik sosyal hukuk devletinin bütün unsurlarıyla milletine hizmet ettiği, terörün sona erdiği ve kardeşliğin hakim olduğu bir yıl olmasıdır. Bu isteklerin gerçekleşmesi için yapılması gereken sivil ve demokratik bir Anayasa yapmaktır. Bu duygularla yeni yılın, ülkemiz ve insanlık için barış, sevgi ve huzur ve hoşgörü getirmesini diliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber