İŞKUR, nitelikli işgücüyle istihdamı hedefliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2010 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İşgücü Uyum Dairesi Başkanı Feridun Giresun, ekonomik kriz sonucunda dünya işgücü piyasalarında yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinin Türkiye'deki olumsuz yansımalarını önlemek, işsizliğin önüne geçmek için projeler geliştirdiklerini, insanlara mesleki beceri kazandırarak istihdam yaratma çabasında olduklarını bildirdi.

Feridun Giresun, İŞKUR Hatay Müdürlüğünün sertifika dağıtım törenine katılmak üzere geldiği Antakya'da AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de iş arayan her üç kişiden birinin mesleki yeterliliğe sahip bulunmadığını, bu sorunu çözümlemek için özellikle gençler, kadınlar ve engellilere yönelik projeleri yaşama geçirdiklerini söyledi.

Küresel rekabet ile bilgi ekonomisine yöneliş, üretim ve tüketim alışkanlıklarındaki değişimler nedeniyle yeni istihdam alanları oluştuğunu ifade eden Giresun, şöyle devam etti:

''Geçmişte yüzbinlerce insanın istihdam edildiği sektörlerde büyük daralmalar, dönüşümler ve iflaslar yaşanmakta. Diğer taraftan da ekonomik krizden yararlanmak isteyen bazı özel sektör kuruluşlarının 'daha az istihdam ile daha çok iş' eğilimi göstermeleri bizi ürkütüyor. Bu durum işsizliğe küresel bir nitelik kazandırıyor.

İşgücümüzü yeni dönemin gerektirdiği mesleki becerilerle donatmak ve dünya ölçeğinde rekabet edebilir hale getirmek en öncelikli hedefimiz. Genç ve dinamik nüfusa sahip ülkemizde, bugün yaşanan işsizlik olgusuna rağmen ciddi oranda kalifiye ara insan gücüne ihtiyaç duyulmakta. Bu gelişmeler karşısında istihdamı artırma, işgücü piyasasını dengeli bir yapıya kavuşturma, piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü yetiştirme, işsizlikle mücadele etme, istihdam politikalarına yön verme konularında kamu istihdam kurumlarının önemi daha da artmıştır.''

-500 BİN KİŞİYE AKTİF İŞGÜCÜ EĞİTİMİ-

Geçen yıl çeşitli branşlarda 500 bin kişinin aktif işgücü programından yararlandığı ifade eden Giresun, ''Kalkınma Planı'na göre 2013 yılında nüfusumuzun 79 milyona ulaşacağı tahmin edilmekte. Şu anda nüfusun yarısına yakınının 30 yaşın altında olduğunu, 0-14 yaş grubu ülke nüfusunun yüzde 26'sını, 15-24 yaş grubunun ise yüzde 17'sini oluşturduğunu düşünürsek, genç ve dinamik nüfusun yönetimi, kalitesinin artırılması noktasında ne kadar hassas olmamız gerektiği ortadadır'' dedi.

İŞKUR'un zorlu dönemde yükümlülüğünü yerine getirmesi, işsizliğin ağır ekonomik ve sosyal sonuçlarını giderebilmesi için toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içinde olduğunu belirten Giresun, şunları kaydetti:

''Geçen yılın mart ayında yüzde 16,1 ile en yüksek seviyesine ulaşan işsizlik oranı, alınan tedbirlerin de etkisiyle düşmeye başladı ve temmuz ayında 12,8'e indi. İşsizlik oranının geçen yıl yüzde 14,8 civarında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Geçen yıl, işsizlik sigortasından her ay ortalama 277 bin kişi, şu ana kadar kısa çalışmadan yararlanan ise 3 bin 205 iş yerinde 184 bin işçidir. Mesleki eğitimden 162 bin, toplum yararına çalışma programından 46 bin kişi yararlandı. Genç ve kadın istihdamından her ay yararlanan ise 55 bin civarındadır.''

Türkiye'de 24 milyon 300 bin işgücünün 6 milyonunu kadınların oluşturduğunu hatırlatan Giresun, geçen yıl 11 bin 700 kadına girişimcilik, rehberlik, yaşlı ve çocuk bakımı ve mesleki danışmanlık gibi kurslar verilerek istihdamlarının sağlandığını vurguladı.

İnsanlara meslek edindirme ve piyasadaki değişime adapte olabilme kabiliyetine kavuşturma çalışmalarını önemsediklerini ifade eden Giresun, şöyle konuştu:

''Bugünden gerekli çalışmaları yapmazsak, gecikirsek geleceğin Türkiye'si büyük, ama niteliksiz bir nüfusun meydana geleceği yeni sorunlarla yüz yüze kalacaktır. Gerek işgücünün niteliklerinin arttırılması, gerekse yeni katılacak iş gücünün ihtiyacına cevap verebilecek bir donanıma sahip olması ve bunlara yönelik istihdam politikaları, 21'inci yüzyılda Türkiye'nin yerini belirleyecek, yüksek ve sürdürülebilir bir kalkınmanın hızına ve refah seviyesine ulaştıracaktır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber