Sahte belgeyle 12 milyon lira destekleme alacaklardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ocak 2010 10:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü, yaptığı incelemede, hububat desteklemelerinden faydalanmak amacıyla 606 kişinin verdiği Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesinin sahte olduğunu belirleyerek, 12 milyon TL'lik usulsüzlüğü önledi.

Edinilen bilgiye göre, bir süre önce Diyarbakır Tarım Kredi Kooperatifi görevlileri, hububat desteklemelerinden faydalanmak üzere kendilerine başvuru yapan bir kişinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesinin sahte olabileceğinden şüphelenerek, durumu Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğüne bildirdi. Bunun üzerine İl Tarım Müdürlüğünce başlatılan ve yaklaşık bir ay süren teknik inceleme sonucunda desteklemeden faydalanmak üzere yapılan 3 bin 700 başvurudan 606'sının ÇKS belgesinin sahte olduğunu tespit ederek, destekleme tutarı yaklaşık 12 milyon TL olan bu 606 kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

-''SUİSTİMALİ ENGELLEDİK''-

Diyarbakır Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifinde görevli bir personelin başvuruda bulunulan ÇKS belgelerinden birinin sahte düzenlendiğine dair şüphe duyması üzerine durumun kendilerini iletildiğini söyledi. Bunun üzerine inceleme başlattıklarını ifade eden Koçkaya, teknik inceleme sonucu 3 bin 700 başvurudan 606'sının usulsüz düzenlendiğini tespit ettiklerini belirtti.

Koçkaya, bu sahte belgelerle devletin milyonlarca lira zarara uğratılmak istendiğine dikkati çekerek, şöyle dedi:

''Bunun üzerine her geçen gün artan başvurularda, haksız kazanç elde etmek isteyenlerin önüne geçmek amacıyla ÇKS sorgulama şifresini Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerine de verdik. Artık personel sisteme girerek başvuruda bulunan kişinin kaydının doğru olup olmadığını sorgulayarak hak edişleri hesaplayacak. Böylece suistimalin önünü tıkadık. Daha önce bu sistem uygulanmadığı için suistimale açık bir kapı gören birtakım organizasyonlar devletin parasına göz dikerek böyle yanlış bir yola girmişler. Her bir dosyanın ortalama 17 bin TL hak edişi olduğu düşünülürse devletin 12 milyon TL zarara uğratılmasının önüne geçmiş olduk.''

Çiftçinin kutsal bir emek ve alın teri ile üretim yaptığını, bu nedenle hak ettiği desteklemelere başkalarının göz dikmesine müsaade etmeyeceklerini ifade eden Koçkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Haksız kazanç sağlamak isteyenler küçük arazi sahiplerini ya da mülkiyet problemi yaşayan çiftçileri tespit etmiş. Vatandaşlarımızın bilinçsizliğinden faydalanmak isteyen bu kişiler, köyde ikamet edip de miras problemi nedeniyle desteklemeden faydalanamayan çiftçiler ya da çiftçilikle alakası olmayan kentte yaşayan insanlardan nüfus cüzdanlarının fotokopisi ile vekaletname alarak, karşılığında onlara küçük miktarlarda para ödemişler. Kurumumuzun belgesini taklit ederek bu bilgilerle sahte belge düzenlemişler.

İncelememiz devam ediyor. Sahte evrak sayısında artış olabilir. Teknik inceleme sonucu tesit ettiğimiz usulsüzlükle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Bundan önceki yıllarda da usulsüzlük yapılıp yapılmadığının araştırılması için Bakanlıktan müfettiş talebinde bulunduk. Devletin zarara uğratılmasının önüne geçen ve konunun takipçisi olan personelimizi ödüllendireceğiz.

-ÖDEMELERİ ASKIYA ALINDI-

Koçkaya, sahte evrak ile usulsüzlük yapılmak istenmesi nedeniyle başlatılan inceleme sonuçlanıncaya kadar hububat destekleme ödemelerini askıya aldıklarını ifade ederek, geriye kalan yaklaşık 2 bin dosyanın tamamının incelenmesinin ardından ödemelerin yapılacağını söyledi.

Desteklemeyi hak eden dürüst çiftçilerin büyük bir kısmının usulsüzlük girişiminden dolayı desteklemelerini zamanında alamadığını kaydeden Koçkaya, bu çiftçilere 10 Ocak 2010'da ödeme yapılacağını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber