İşsiz orman mühendisleri istihdam bekliyor

Haber Giriş : 05 Şubat 2005 00:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman Mühendisleri Odası'nın Türkiye'deki işsiz 2 bin 500 orman mühendisine istihdam sağlanması ve orman hizmetlerinin özelleştirilmesine dikkat çektiği eğitim semineri başladı.

Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Mühendisleri Odası'nın işbirliğiyle yürütülen sayıları 2 binlere ulaşan Orman Mühendisleri Odası'na kayıtlı işsiz orman mühendislerinin, ormancılık sektöründe işlendirilmesi amacıyla uygulamalı mühendislik hizmetlerini geliştirme atağı Marmaris Pineta Otel'de başladı. Seminer öncesi bir bildiri yayımlayarak orman hizmetlerinin özelleştirilmesi ve işsiz orman mühendislerine istihdam sağlanması gerektiğine dikkat çeken Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, Türkiye'deki orman fakültelerinin sayısının da Türkiye'nin ihtiyacından çok fazla olduğunu kaydetti. Sadece odaya kayıtlı 2 bine yakın işsiz orman mühendisinin olduğuna İşaret eden Küçükaydın, Türkiye'deki işsiz orman mühendisi sayısının 2 bin 500'ler civarında olduğunu ifade etti.

Her yıl 200 civarında mezun veren Orman Fakültesi mezunlarının devlet kadroları dışında istihdam olanağı olmaması nedeniyle yeni işsizler ordusu oluşturduğunu vurgulayan Küçükaydın, "Bugün sayıları 9 olan orman fakülteleri Türkiye'nin ihtiyacından çok fazladır. Orman fakültelerinden her yıl mezun olan ortalama 200 orman mühendisi, işsizler ordusunu saflarına katılmaktadır. Devlet ormancılık alanında, serbest istihdam alanları açmaz ise kendi eliyle yeni işsizler ordusu yaratmaya devam edecek demektir. Orman Genel Müdürlüğü ile Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü'yle yaptığımız protokolleri, ormancılık teknik hizmet özel sektörünün oluşturulması ve sürdürülebilir ormancılık ilkesinin gerçekleştirilebilmesi alanında atılmış olumlu yöndeki ilk adımları teşkil ediyor" dedi.

Seminerin açılış toplantısı için Marmaris'e gelen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, katı orman kuralcılığının önümüzdeki günlerde değişerek özel sektöre devrinin konuşulacağını belirtti. Dünyanın ve devletlerin küçüldüğünü, değişime ayak uyduramayanların değişimin ayakları altında ezileceğini söyleyen Kahveci, "Her türlü orman faaliyetin özel sektörden yararlanmak istiyoruz. Değişmezsek değişimin ayakları altında ezileceğiz. Tüccar gibi davranmazsak batma sinyalleri verip maaşları bile ödeyemez hale geleceğiz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın 1 milyon metreküplük odunluk ormanı ile Avrupa'da söz sahibi olduğunu ve Türkiye'nin artık odundan para kazanma döneminin bittiğini ifade eden Kahveci, 2004 yılında genel müdürlüğün bütçesini 150 milyon dolar karla kapatmasına karşın özelleştirme ile ormandan daha fazla kar elde edileceğini savundu. Orman İşletme müdürlüklerinde bazı ekiplerin özelleştirildiğini de haber veren Kahveci, "Yangın söndürme ve diğer tüm alanlarda özel sektörden faydalanma yoluna gideceğiz. Devlet ihale edip yaptıracak ve kontrol edecek" diye konuştu.

Türkiye ve dünya ormancılığı kıyaslandığında Türkiye'deki orman anlayışının hiç bir sistemle uyuşmadığını kaydeden Orman Genel Müdürü Kahveci, orman yangınları ile mücadeledeki başarının Avrupa ülkelerini şaşırttığını, son yıllarda Türkiye'deki orman yangınlarının sayıca çok olmasına karşın, yanan alanlarda önemli bir azalma görüldüğünü, komşu ülkelere de yangınlarda destek verildiğini söyledi. Türkiye'nin yangınla mücadele konusunda Avrupa ülkelerinin üssü haline geleceğini ifade eden Kahveci, "2004 yılında Portekiz, Ürdün, Gürcistan ve Kıbrıs bizden yardım istedi. Tüm bu ülkelere yardım ettik. Biz Akdeniz ülkeleri içinde yangınla mücadele konusunda en önde yer alıyoruz. Mart ayında Roma'da yapılacak olan Avrupa ülkeleri 'Orman Yangınları ile Mücadele' toplantısında ilk gündem maddesi Türkiye. Türkiye yangınla mücadelede Avrupa ülkelerinin üssü olacak" şeklinde konuştu.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber