MEB, Eczacıbaşı Hijyen Projesi'ni imzaladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ocak 2010 16:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Eczacıbaşı Holdingin şirketlerinden Solo, Artema ve Vitra'nın Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın (YİBO) fiziki koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yürüttüğü ?Eczacıbaşı Hijyen Projesi?nin protokol imza törenine katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Eczacıbaşı Holdingin şirketlerinden Solo, Artema ve Vitra'nın Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nın (YİBO) fiziki koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yürüttüğü "Eczacıbaşı Hijyen Projesi"nin Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle devam ettirilmesi amacıyla düzenlenen protokol imza törenine katıldı.

Bakan Çubukçu, burada yaptığı konuşmada Eczacıbaşı Holding ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde 5 yıl sürecek ve YİBO'ların fiziki şartlarının düzeltilmesine yönelik projenin imza töreninde bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Çocukların eğitime erişiminin ve sunulan hizmetin kalitesinin üzerinde durdukları konuların başında geldiğini dile getiren Bakan Çubukçu, bu kapsamda eğitim yönetimi, öğrenim süreçleri, sağlık, güvenlik konularını içeren destek hizmetlerinde ilköğretim kurumları standartları oluşturduklarını ifade etti.

İlköğretim Genel Müdürlüğünce, bu standartların hayata geçirilmesi amacıyla yapılacak pilot uygulama çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Bakan Çubukçu, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasının çok önemli olduğuna işaret etti. Türkiye genelinde 363 YİBO'nun koğuş sisteminden oda sistemine geçtiğini kaydeden Bakan Çubukçu, 412 okulun ise genel banyo sisteminden kabinli banyoya dönüştürüldüğünü, bunların çocuklar açısından son derece önemli iyileştirmeler olduğunu anlattı.

575 YİBO'nun bulunduğunu belirten Bakan Çubukçu, bugün imzalanacak protokolle 5 yıllık süre içinde 30 YİBO'nun pansiyon ve okul bölümlerinde ıslak zemin ve tuvalet bölümlerinde iyileştirme çalışmalarının yapılacağını belirtti. Projenin önemli bölümünün hijyen bilincini geliştirmekle ilgili olduğunu dile getiren Bakan Çubukçu, "Bu nedenle, köylerinden YİBO'ya gelen çocuklarımızın, sadece bir meslek edinmesi, bir şey öğrenmesinin ötesinde hayata katılması ve farklı alanlarda kendilerini geliştirmesi son derece önemli. Bu yıl özellikle yaşadığımız sağlık sorunları karşısında gördük ki çocuklarımız bu konuda da öğrenmeye son derece açık" dedi.

YİBO'larda öğrenim gören çocukların, ailelerinden uzak, devletin denetimi ve gözetimi altında yetiştirildiğini, okullardaki öğrencilerin bütün masraflarının devlet tarafından karşılandığını kaydeden Bakan Çubukçu, çok küçük yaşlarda ailelerinden uzakta yetişen bu çocuklara temel yaşam becerilerini kazandırmak, onları hayata ve geleceğe hazırlamanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Eğitimin, toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla yürütülebilecek ortak bir çalışma alanı olduğunu belirten Bakan Çubukçu, şunları kaydetti: "Dolayısıyla bu konuda eğitime gönül veren bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Bakanlık olarak eğitime erişim ve eğitimdeki kalitenin artırılması açısından hayırseverlerin kayda değer katkıları oldu. 7 yıllık süreçte, 'Eğitime Yüzde Yüz Destek' kampanyası çerçevesinde ve Bakanlığın kendi bütçe olanaklarıyla 142 bin 600 derslik yapıldı. Bu rakam, Cumhuriyet döneminin üçte birine tekabül ediyor. Bazı bölgelerde belki de ilk kez fiziki açıdan güzel okullar inşa edildi. Sadece okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi değil, teknolojik erişime ulaşımı açısından bilişim teknoloji sınıfları ve internet erişimleri ilköğretim okullarında yüzde yüz, ortaöğretimde ise yüzde 95'in üzerinde."

Sağlık ve sosyal kalkınmanın insan hakkının bir parçası olduğunun altını çizen Bakan Çubukçu, "İnternete dayalı yeni dünya düzeninde, eğitime yatırım yapan ülkeler çok büyük bir avantaj elde ediyorlar. Geçtiğimiz yıl yaşanan dünya ekonomik krizi çerçevesinde de birçok ülke, Amerika başta olmak üzere, eğitim yatırımlarını artırdı" diye konuştu.

Bakanlık olarak yaptıkları tüm çalışmalarda temel önceliklerinin tüm öğrencilere iyi standartlarda bir eğitim ve iyi bir gelecek sağlamak olduğunu belirten Bakan Çubukçu, bu protokolün de bu amaçlar çerçevesinde çocukların temiz, sağlıklı ve güzel bir ortamda eğitim almalarını hedeflediğini aktardı.

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, eğitim yaşamlarının önemli bölümünü YİBO'larda geçiren öğrenci ve onlarla aynı şartları paylaşan öğretmenlere, insan onuruna yakışır nitelikli eğitim ve yaşam ortamı sağlama çabalarına katkı sağlayan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ise projeye Bakanlığın destek vermesinin kendilerini onurlandırdığını aktardı. Bu destek sayesinde çocukların sağlıklı bir geleceğe hazırlanacağını belirten Eczacıbaşı, çocukların hak ettikleri duygusal ve fiziksel ortamları sunmanın onlara eğitim vermek kadar öncelikli olduğuna işaret etti.

Bülent Eczacıbaşı, sevgi, hoşgörü ve hakkaniyet bilincinin yanı sıra estetik kalite ve kaygı anlayışının çocukluktan başladığını kaydetti. İçinde yaşanılan mimari ortamın kişinin gelişimi üzerindeki rolünün yadsınamayacağını dile getiren Eczacıbaşı, "Banyo ve tuvalet gibi estetik kaygıların ötesinde yaşamsal öneme sahip mekanların, hijyenik koşullara kavuşturulmasını amaçlayan proje, birçok yönden zenginleşerek günden güne çeşitleniyor" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Eczacıbaşı protokolleri imzaladı.

Törenin ardından Bakan Çubukçu ve davetliler, Bilecik YİBO'dan gelen öğrencilerle basın mensuplarına poz verdi.

Eczacıbaşı Holding kuruluşlarınca iki yıldır yürütülen proje kapsamında Şanlıurfa Birecik, Sivas Ulaş, Bilecik Pazaryeri, Mardin Dargeçit ve Adıyaman Kahta'daki YİBO'ların okul ve pansiyon bölümündeki banyo ve tuvaletler, toplam 11 bin metrekare karo döşenerek ve 6 bin 500 parça ürün kullanılarak değiştirildi.

Proje kapsamında, ayrıca öğrencilere hijyen ve tuvalet eğitimi konularında da eğitim veriliyor. Bugün imzalanan protokolle projenin bundan sonraki bölümü Milli Eğitim Bakanlığının desteğiyle devam edecek. Bu kapsamda 5 yılda 30 YİBO'nun banyo ve tuvaletlerindeki fiziki koşullar iyileştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber