Bakan uyardı sigara şirketlerinden zam geldi

Haber Giriş : 12 Ocak 2010 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maliye Bakanı Şimşek, sigarada hedeflenen ÖTV gelirinin gerçekleşmesi için her türlü yasal düzenlemeyi yapabileceklerini söyledi

Sigaradan alınan ÖTV'nin artırılmasının ardından fiyat indirme yarışına giren sigara şirketleri, hafta sonundan itibaren tekrar fiyat artırmaya başladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sigarada vergi artışı sonrası başlayan fiyat tartışmalarının ardından her türlü düzenlemeyi yapabileceklerini belirterek, sigara şirketlerine seslendi. Şimşek, ?Uyum konusunda sorun yaratıyorlarsa nispi sisteme geçeriz, sistemi değiştiririz? dedi.

Yeni yıla girerken bazı maktu vergileri enflasyon çerçevesinde güncellediklerini anımsatan Şimşek, ?Bazılarını 2 yıldır güncellememişsek tabii ki güncelleme oranları geçen yılın enflasyon oranlarını aştı? dedi. Uygulamada bazı sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Şimşek, sigara şirketlerine işaret ederek şöyle devam etti:

?Hedefimiz gerçekçi'

?Bizim verdiğimiz güncelleme kararları ve öngördüğümüz vergi miktarlarını karşılayacak her türlü düzenlemeyi yaparız. Onlar maktu sistemdeymiş. Biz maktu vergileri artırmışız. Uyum konusunda sorun yaratıyorlarsa nispi sisteme geçeriz, sistemi değiştiririz. Hangi sektör olursa olsun bizim yaptığımız düzenlemelere uymak zorundalar. Uymazlarsa biz alternatif yolları geliştiririz, uymak zorunda kalırlar. Bizim bir gelir hedefimiz var, o hedefi yakalayacağız. Gelir hedefimiz gerçekçi. Bunların tutturulması için de gerekli adım atılacaktır.?

Fiyat rekabeti bitti mi?

ÖTV artışının ardından PMS, en fazla bilinen markasının fiyatı 5.75 liradan 7 liraya çıkardı. Ancak JTI'ın, bir ürününe ÖTV artışının altında bir zam yapması, sektörde bir indirim yarışı başlattı. İlk olarak PMS en çok satan ürününü 7 liradan 5.5 liraya indirdiğini açıkladı. Ardından kısa bir süre önce zamlı fiyatlarını açıklayan BAT bazı ürünlerinde indirim yaptı. Ancak geçen hafta sonu JTI, az zam yaptığı ürününe ikinci bir zam yaptı, ardından PMS ve BAT fiyat indirimlerini geri aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber