Vali: At ve eşek etleri için önlem aldık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2010 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Valisi İlhan Atış, kentte bir süre önce gerçekleştirilen at eti operasyonlarının fazla abartıldığını, bu yüzden kentin simgesi Adana kebabının zarar gördüğünü belirterek, ?Bundan sonra böyle bir olayın yaşanmaması için tüm tedbirleri aldık. Herkes gönül rahatlığıyla Adana kebabı yiyebilir? dedi.

Vali Atış, denetimlerde ?tek tırnaklı? diye tabir edilen at etine iki firmaya ait yemekhanede rastlandığını belirterek, konuya ilişkin gerekli yasal işlemlerin yapıldığını, para cezası uygulandığını ve bu kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

?At etini sattığı tespit edilen kasap da dükkanını kapattı, ancak bu iş bitmedi? diyen Vali Atış, şunları söyledi:

?Bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için tüm tedbirler alındı. Denetimlerde eşek etine hiç rastlanmadı, at eti de Adana dışında kesilerek getirilmiş, ama yer ismi veremem. Tek üzüntüm, bu olay, fazla abartılınca kentin sembolü Adana kebabımız zarar gördü. Ben basının haberi nasıl değerlendireceğine elbette karar veremem, ancak fazla abartıldığını düşünüyorum. Çünkü, 101 numune alındı, 2'sinde at etine rastlandı.?

Vali Atış, yemek ihaleleriyle ilgili yeni bir genelge hazırladıklarını, bu işi sıkı kurallara bağladıklarını belirterek, ?Herkes gönül rahatlığıyla Adana kebabı yiyebilir. Ben de İstanbul'dan gelen misafirlerimi güzel bir lokantaya götürdüm, Adana kebabımızı hep birlikte yedik? diye konuştu.

GENELGEDEN

Bu arada, Adana Valiliğince yeni yayımlanan genelgeye göre, ihale şartnamelerine kırmızı etlerin serolojik analizi (tür tayini, yani etin hangi hayvana ait olduğu) konusunda madde eklenip, periyodik analizler yapılacak.

Tür tayini numunelerinin alınacağı zamana, hangi üründen alınacağına, işletmeciye haber vermeden ihaleyi veren kurum elemanları (diyetisyen, gıda mühendisi, yemekhane sorumlusu) karar verecek ve tamamen bağımsız şekilde yapılacak. Yoğun şüphe hallerinde her zaman ilave numune alınabilecek ve ilave numune sayıları yıllık numune miktarlarının en fazla yüzde 20'si kadar fazla olabilecek.

Kurum yemekhanelerini işleten firmalar eğer üretim yerinden taşımalı olarak yemek servis edecekler ise mutlaka İl Tarım Müdürlüğünden gıda sicili ve üretim izni almak zorunda olacak. Bu kapsamda, İl Tarım Müdürlüğünden resmi bilgi ve denetim sonuçları da talep edilmeli. Eğer, üretici firma il dışında ise ilgili il müdürlüğünden üretim izinleri ve son denetim sonuçları görülmeli.

Etlerin karkas halinde alınmasına dikkat edilmeli. Resmi kesim yerinde kesilmiş ve damgalı olmalı. Kesim raporları ve faturaları mutlaka denetlenmeli. Nakliye aracı etlerin saklanma sıcaklığını sağlayan soğutucu donanıma ve Türk Gıda Kodeksine uygun şekilde üretiliyor, taşınıyor ve soğutucu donanıma sahip olmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber