TİSK ve MEB arasında protokol imzalandı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2010 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında "Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü" imzalanacak.

TİSK ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan "Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü", Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik tarafından 15 Ocak'ta İstanbul Şişli Endüstri Meslek Lisesi'nde düzenlenecek törenle imzalanacak.

İş Kanunu'nun 85. maddesinde 2008 yılında yapılan değişiklikle, yaptıkları işle ilgili mesleki eğitim almamış işçilerin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacakları hükmü getirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 31 Mayıs 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'i ile de bu hükmün uygulama esasları ve gerekli eğitimin alındığını ifade eden geçerli belgelerin hangileri olduğu da belirtildi.

Düzenleme ile birlikte, halen özellikle sanayide çalışan ve geçerli belge sahibi olmayan büyük bir işçi kitlesine mesleki eğitim verilmesi gereği, çok önemli bir ülke ihtiyacı olarak gündeme geldi.

TİSK ve MEB'in yapacakları işbirliği, bu ihtiyacın etkinlikle karşılanması amacını taşıyor. Protokolde bu husus "MEB ve TİSK imkanlarını birleştirerek TİSK Üyesi İşveren Sendikaları'na bağlı işletmelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlardan bu işlerde çalışabilmeleri için gerekli belgesi olmayanlara belge için lüzumlu eğitimin ve belgenin verilmesini sağlamak amacıyla bu Protokol'ü düzenlemiştir" şeklinde ifade ediliyor.

Belge sahibi olmayan çalışanlara mesleki eğitimi MEB'e bağlı mesleki eğitim kurumları; TİSK camiasında yer alan işveren sendikaları, eğitim vakıfları ve işletmeler ile işbirliği yaparak verecek.

Kurulacak Üst Komisyon koordinasyon ve denetleme yapacak; İl Milli Eğitim Müdürü'nün başkanlığında, MEB ve TİSK Temsilcilerinden oluşturulacak "Alt Komisyonlar" ise çalışanın mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranış açısından sahip olduğu yeterlilik seviyesini, hangi seviyede eğitim alabileceğini, uygulanacak eğitim programını, yapılacak değerlendirme ve belgelendirme işlemlerinin yürütülmesine ilişkin çerçeve niteliğindeki kriter, ilke ve esasları belirleyerek eğitim uygulama planını hazırlayacak.

Eğitimin Kapsamı ve Süresi, Çalışan Bazında Belirlenecek Protokol ayrıca, kursların içeriğinin ve süresinin, kursa katılacak personelin eğitim seviyesinin ve niteliklerine göre işletmenin ve/veya sendikanın ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde, kursun verileceği okul müdürünün başkanlığında alan öğretmenleri ile sektör temsilcilerinden oluşacak "komisyon" tarafından belirlenmesini öngörüyor.

Eğitimler modüler yapıda olacak; işletmede uygun eğitim birimi olması halinde teorik ve pratik eğitimler işletmede yapılacak.

Kursiyerler kursun sonunda okul müdürlüğü ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu uzmanlarından kurulacak değerlendirme komisyonu tarafından, kursta uygulanan eğitim programı kapsamından uygulamalı-teorik sınava tabi tutulacaklar. Bu sınavlardan; meslek kursuna katılıp başarılı olan kursiyerlere "Bitirme Belgesi", geliştirme ve uyum kursuna katılıp başarılı olan kursiyerlere ise "İşletmelerde Çalışan Personel İçin Açılan Geliştirme ve Uyum Kursu Başarı Belgesi" verilecek.

Konfederasyon, İşveren Sendikaları, işyerleri ve işletmeler imkan ve şartlara göre kurslarda görev yapacak uzman ve usta öğreticileri, eğitim mekanlarını ve eğitim araç-gereçlerini temin edecek ve eğitim giderlerini karşılayacak.

İşletmelerin "belgesiz işçi" sorunu ile yüz yüze kaldığı bir ortamda TİSK'in bu girişimi ve MEB ile başlattığı işbirliği yaklaşık 150 bin işçinin eğitim görerek belge almasını sağlayacak.

Söz konusu işbirliği, Türkiye'de istihdam, eğitim ve iş sağlığı-güvenliği alanlarında ilerleme elde edilmesine büyük katkılarda bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber