Akdağ: Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanları için çok güzel bir yasa yaptık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2010 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası'na ilişkin, ''Vatandaşlarımız için çok güzel bir yasa yaptık, sağlık çalışanları için de çok güzel bir yasa yaptık'' dedi.

Üniversite Hastaneler Birliği Toplantısı'na katılmak üzere İzmir'e gelen Sağlık Bakanı Akdağ, İzmir Valiliğini ziyaret etti.

Akdağ, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, son 1,5 yıldır üniversite hastaneleriyle ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Türkiye'deki yetişmiş hekim gücünün uzmanlık alanının, üniversite hastanelerinde yoğunlaştığını ifade eden Akdağ, ''Üniversite hastanelerimizin hasta hizmetlerine daha verimli şekilde katkıda bulunması Türkiye'deki sağlık hizmetlerinin kalitesini bir kere daha artıracaktır'' dedi.

Tam Gün Yasası'nın etkilerine ilişkin bir soru üzerine Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Şükürler olsun. Tam Gün Yasası, vatandaşımızın işini kolaylaştıran, bir üniversite hastanesine gittiğinde, özel muayene parası öderse ancak hizmet alabildiği bir sistemi tarihe gömmüş oldu. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde altı ay, üniversite hastanelerinde bir sene geçiş süreci var. Buralarda muayenehanesi bulunan hekimlerimize fırsat tanımak ve sistemi düzenlemek amacıyla geçiş süreci olacak. Vatandaşlarımız için çok güzel bir yasa yaptık, sağlık çalışanları için de çok güzel bir yasa yaptık. Hekimle hastası arasında doğrudan para al-ver ilişkisinin olduğu bir sistemin kimseyi rahat ettirmediği açıktı. Tarihi bir kanun yapmış olduk.''

-ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİ BORÇLARI-

Sağlık Bakanı Akdağ, Tam Gün Yasası ile Sağlık Bakanlığının borçları bulunan üniversite hastanelerine destekte bulunup bulunmayacağına ilişkin soruya, ''Tam Gün Yasası, üniversite hastanelerinin daha verimli çalışmasını sağlayacağı için finansal açıdan hastanelerimizin işini kolaylaştıracak bir düzenlemedir'' yanıtını verdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yeni liste fiyatlarına ilişkin çalışma içinde bulunduklarına dikkati çeken Akdağ, şöyle konuştu:

''Yeni liste fiyatları da üniversite hastanelerimizin ve diğer eğitim hastanelerimizin işini kolaylaştıracak. Çoğu üniversite hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastanelerinde yapılan riskli ve ağır işlemler için daha yüksek bedeller ödenecek yeni bir liste üzerinde de çalışıyoruz. Üniversite hastanelerimizi de finansal açıdan düzlüğe eriştirecek yeni sistem Tam Gün Yasası ile gelecek yeni düzendir.''

-HEKİMLERİ MAAŞLARI-

Bakan Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Hekimlerin benim kadar maaşı olacak'' açıklamasının hatırlatılması üzerine, ''Şu anda Sağlık Bakanlığı hastanelerindeki değerli meslektaşlarımın, uzman hekimlerin ortalama gelirleri, maaşları ve ek ödemelerle 6 bin 500 lira civarındadır'' diye konuştu.

Hastaneleri daha verimli hale getirmeyi ümit ettiklerini vurgulayan Akdağ, hastane verimliliğinin artmasına paralel olarak hekimler ile sağlık çalışanlarının gelirlerinin daha artacağını belirtti.

-''DOMUZ GRİBİ TÜRKİYE'DE YATIŞMIŞ DURUMDA''-

Domuz gribi (H1N1) salgını konusunda Türkiye'de gelinen noktaya değinen Bakan Akdağ, Türkiye'de şu ana kadar 600'ün üzerinde vatandaşın H1N1 nedeniyle yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Domuz gribinin Türkiye'de büyük ölçüde yatıştığına işaret eden Akdağ, ''Dünyada bazı bölgelerde halen hastalığın aktif olduğu alanlar var, ama Türkiye'de yatışmış durumda'' dedi.

-İZMİR'E BÖLGESEL SAĞLIK KAMPÜSÜ-

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliğine ilk geçen metropol kent olan İzmir'de sağlık yatırımlarıyla hizmetleri geniş biçimde masaya yatıracaklarını bildirdi.

Kentte, geçmişte başlanmış hastane inşaatlarının tamamına yakınını bitirdiklerini ifade eden Akdağ, yeni hastaneleri de önümüzdeki 1-2 yıl içinde tamamen hizmete sokacaklarını anlattı.

İzmir'de temin edilecek arsayla bölgeye hizmet edecek çok geniş bir kampüs oluşturmayı hedeflediklerini, ancak arzu ettikleri arsanın bulunamadığını vurgulayan Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

''Karşıyaka Çiğli'de 400 yataklı hastane inşaatına başlıyoruz. Ayrıca Bayraklı bölgesinde 500 dönümlük arazi var. Orada da bin veya daha fazla yataklı kampüs yapacağız. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yeni bir blok yapıyoruz. Şehrin önemli kampüs alanı olarak da yeni bir arsa bulamadığımız için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin olduğu bölgeyi bütün olarak değerlendirip burada eski binaların bir kısmını kaldırarak, yerlerine yeni çağdaş binalar koymak suretiyle önümüzdeki birkaç sene içinde İzmir'in sağlık altyapısını bir 30 sene İzmir'e yetecek biçimde tamamen yenilemiş olacağız.''

Bakan Akdağ, birçok ilde bölgesel sağlık kampüsü çalışmalarının sürdüğünü arsa sorununun, çağdaş hastaneler konusundaki en önemli engel olduğunu sözlerine ekledi.

Bakan Akdağ, daha sonra Üniversite Hastaneler Birliği Toplantısı'na katılmak üzere Ege Üniversitesine geçti. Basına kapalı gerçekleşen toplantıya çeşitli üniversite hastanelerinin idarecileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber