Engellilerin sınav çilesi

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sandalyeye bağlı engelli öğrenciden Dava

TÜRKİYE'DEKİ kanunlar, imar planları ile kentsel yapıların engellilere göre yapılması zorunluluğunu getirse de, yasalara uyulmuyor. Kuralların hiçe sayılmasının faturasını ise sayıları 8.5 milyonu bulan engelliler ödüyor. Eğitimlerini dışarıdan bitirmeye çalışan tekerlekli sandalyeye mahkum öğrenciler, hukuk savaşına hazırlanıyor.

Omurilik felçlileri, okullarında, giriş kat yerine üçüncü ya da dördüncü katlardaki sınıflarda sınava girmek zorunda bırakılmaları ve okulların evlerine uzak yerlerden seçilmesi gibi nedenlerle Milli Eğitim Bakanlığı'na maddi ve manevi taz minat davası açacak.

Sömestr tatilinin ardından aynı sorunları ya şamak istemediklerini söyleyen 10 öğrenci, îs tanbul îdare Mahkemesi'nde Bakanlığa sembo lik olarak 3 milyar liralık dava açacak. Davayı öğ renciler adına açan Omurilik Felçlileri Derneği (OFD), hukuki süreci takip edecek.

Engellilerin sınav çilesi

Açıköğretim programlarına devam eden engelli öğrenciler, sınavların üst katlardaki sınıflarda yapılması nedeniyle çile çekiyor
Ailelerinin dik merdivenlerde, karga tulumba sınav salonlarına taşıdığı öğrenciler, "Herhalde okumamızı istemiyorlar" diyor.

Bedensel engelleri nedeniyle eğitimlerini açıköğretim programlarında sürdürenler, "engelli mantığın kurbanı" oluyor. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olmalarına rağmen okulların üst katlarındaki sınıflarda sınavlara giren öğrenciler, kargatulumba taşınıyor. Sınav aralarında sınıfta mahsur kalan öğrencilerin tek isteği, ilk kattaki sınıflarda sınava girmek.

Öğretmenler yardim etti

Güngören Ticaret Meslek Lisesi'nde pazar günü yapılan açık ilköğretim sınavında engelli öğrenciler çile çekti, ilköğretim 7. sınıf sınavlarına giren omurilik felçlisi Esra Kılıç'ın sınıfı 3. kattaydı. 18 yaşındaki Kılıç'ı sınıfa önce annesi Dilek Aslan-giray çıkarmaya çabaladı. Ancak dik merdivenlerde zorlanınca yardımına görevli öğretmenler koştu. 2. kata geldiklerinde Esra'nın bu katta sınava girmesi kararlaştırıldı. Kılıç, Omurilik Felçlileri Derneği'ne (OFD) üye olduğunu ve derneğinin üst kat sıkıntısını çözmek için bir yıldır girişimde bulunduğunu söyledi.

Dilekçe verdiler ama...

Geçen yıl 5. kattaki sınıfa çıkarılırken düşme tehlikesi yaşadığını anlatan Kılıç, "Derneğim, Milli Eğitim Bakanlığı'na başvurdu. Raporlarımızı ve dilekçelerimizi gönderdik. Düzeltildi sanıyorduk ama herhalde bize 'Evde oturun, niye okuyorsunuz?' demek istiyorlar" dedi.

Sınıfa veliler ve öğretmenlerin çıkardığı bir başka engelli öğrenci de Fatma Gürbüzer (20) oldu. Ailesinin engelli diğer iki kardeşini taşımak için gelemediğini belirten Gürbüzer, "Sabah 09.30'da sınıfa geldim. 4 saattir sınıftayım. Diğer sınava bir saat var" diye konuştu.

2. kattaki sınıfına annesi ve öğretmenlerinin kucağında çıkarılan 17 yaşındaki Merve Yılmaz da, "Sınava girmemizi istemiyorlar. Okumamızı da istemiyorlar. 5. sınıfa kadar annem beni okuluma taşımıştı. Sonra taşıyamadığı için açıköğretime kaydoldum. Böyle sürerse eğitimimi ta-mamlayamayacağım" şeklinde konuştu. Sıkıntıyı daha önce Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı ile ilettiklerini belirter OFD Başkan Yardımcısı Süleyman Akbu] lut, bakanlığın sınava gireceklerin isim lisj tesini istediğini kaydederek şöyle konuştu^ "Ama 2 gün süren sınavlarda da engelliler aynı sorunu yine yaşadı. Bakanlık aleyhine) tazminat davası açacağız."

Omürilik felçlisi Esra Kılıç, sınava 3. kattaki sınıfta girdi. Anne Dilek Aslangiray, tekerlekli sandalyedeki kız bir velinin yardımıyla güçlükle taşıyabildi.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber