?Görev süren doldu' diyen Başbakanlık'ı mahkemeye veriyor

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda yoğun tartışmalara sebep olan ?Azınlık Hakları ve Kültürel Hakları Raporu'nu yazan İnsan Hakları Danışma Kurulu (İHDK) Başkanı İbrahim Kaboğlu ve kurulun yönetiminde bulunan Şenal Saruhan, Faruk Öztimur ile Kemal Akkurt, görevlerinden istifa etti.

Başbakanlık, daha önce Kaboğlu'na görev süresinin dolduğunu ve bir daha uzatılmayacağını e-posta ile kendisine bildirmişti. Bu gelişmeler üzerine dün Türkiye Barolar Birliği'nde basın toplantısı düzenleyen Kaboğlu ve arkadaşları, İHDK'dan istifa ettiklerini açıkladı.

Parlamento kürsüsünden kendilerine küfredildiğini savunan Kaboğlu, hükümete ağır suçlamalarda bulundu. Kaboğlu, ?Karar aldık tepki çektik, rapor yazdık Parlamento'dan küfür yedik, yürütme ile mahkeme tarafından sorgulandık. Görevimizi ihmal ettiğimiz için değil, yaptığımız için kovulduk. Suçlayarak çökertme yöntemi uygulandı.? dedi. Kaboğlu, Başbakanlık'ın iddiasının aksine görev süresinin 5 Şubat 2005'te değil, İHDK Başkanlığı'na seçildiği tarihten itibaren 3 yılın tamamlanacağı 26 Şubat 2006'da dolacağını ileri sürdü.

5 Şubat'ta ilgili yönetmelik uyarınca yapılması gereken İHDK olağan toplantısının Başbakanlık tarafından iptal edildiğini ve kendisinin de aralarında bulunduğu 14 kurul üyesinin görev sürelerinin hukuka aykırı biçimde sona erdirildiğini savunan Kaboğlu, şöyle devam etti: ?İHDK olağan toplantısının, yasaya aykırı biçimde engellenmesi karşısında, bu vitrinde bir görüntü malzemesi olmayı reddederek, seçimle geldiğimiz, divan ve kuruldaki görevlerimizden istifa ediyoruz.? Kaboğlu, kendileri hakkında alınan kararlar için de idare mahkemesine ?yönetmelik ihlal ediliyor' iddiasıyla başvurduklarını belirtirken, iç yargı yolunun tüketilmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını anlattı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber