Başta İstanbul, Tüm İl MEM'lere Çağrı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ocak 2010 19:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bakanlık Müdür atamalarını 27.01.2010' açıklayacağını ilan etmiştir. Akabinde oluşan durumlar nedeniyle 28.01.2010'a ertelemiştir. Bakanlık talimatlarına uymayan İl'lere bakanlıkça yapılacak işlemler gerçekten merak edilmektedir. Devletin en önemli kurumu kendi koyduğu kurallara uymakta zorlanıyorsa bu yanlış ve düşündürücüdür. İnsanlara karşı verilen sözlerin yerine getirilmemesinin insanlarda soru işaretleri doğurması gayet normaldir.

Sonuç açıklamayanlar içerisinde en düşündürücüsü ise İSTANBUL'dur. İstanbul'da 800'e yakın okula müdür ataması yapılacaktır. Başvuru ise bu sayının iki katından fazladır. Evet doğrudur bu kadar kurumun iş ve işlemlerini tamamlamak. Fakat biz sürecin doğru işlemesi için defalarca uyardığımız halde uyarılarımız dikkate alınmamıştır. Dikkate alınmamasının bu işi biz takvime göre ve adaletli olarak hallederiz şeklinde algılanmasından daha doğal bir şey yoktur.

İstanbul'daki atamaların açıklanmaması ile ilgili olarak İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce bir açıklama yayımlanmıştır ve asıl SKANDAL bu açıklamadır. Açıklama aynen şöyle;

?İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzce gerekli tüm iş ve işlemler tamamlanmış olup, 30-31 Ocak 2010 tarihleri arasında Bakanlığımız sistem odalarında yapılacak altyapı çalışmalarından dolayı MEBBİS`e aktarılamamaktadır. Dolayısı ile bugün (29.01.2010) açıklanacak olan Okul ve kurum müdürlüğü atama sonuçları 1 Şubat Pazartesi gününe ertelenmiştir.

Kültür Üniversitesi ile yapılan protokol gereği 01.02.2010 Terihinde Saat 11:00 de başlayacak olan Müdürlüğe yeni atananlar için oryantasyon eğitimi 02.02.2010 Tarihinde aynı saatte başlayacaktır.?

Bugün bu sitede Tebrikler İstanbul MEM'e diye yazacakken bu açıklama her şeyi bertaraf etmiştir. Çünkü bu açıklamadan önce yeni atanacak müdürlere bir üniversite işbirliği ile oryantasyon eğitimi düzenlendiği duyurulmuştu. Bu gerçekten önemli bir gelişme idi, zamanlaması yanlış olsa da. Çünkü yönetmeliğin çıkarılması sürecinde bakanlık toplantılarında dile getirilen tüm eğitim yöneticilerine üniversiteler yönetiminde eğitim verilmesi talebinin en azından bir kısmının karşılanacağı ümidi söz konusuydu.

Bu açıklamanın ardından gelen bu son açıklama tüm iyi niyetleri bertaraf etmiştir. İnsanların kafalarında soru işaretleri uyandıran bu uygulamadan yol yakınken vazgeçilmelidir.

İstanbul MEM açıklamasında tüm işlemleri tamamladığını fakat MEBBİS'e aktarmada sorun yaşandığını ifade etmektedir. İstanbul İl MEM sayın Muammer YILDIZ, siz de çok iyi biliyorsunuz ki açıklayan tüm iller listeleri yayımlamışlardır, yani MEBBİS'e ihtiyaç duymamışlardır. Sayın YILDIZ eğer tüm atamalar tamamlandıysa atama listesini herkesin görebileceği şekilde puanları ile beraber derhal yayımlayınız. Aksi halde bize gelen hafta sonu atamalarda değişiklikler mi yapılacak? Birileri bir yerlere mi yerleştirilmek isteniyor? kaygılarının önüne geçemezsiniz. Örneğin İstanbul'un gözde okullarından Fatih Mahmudiye İlköğretim Okulu için ayyuka çıkan soru işaretlerinin önüne geçemezsiniz.

Sayın YILDIZ hiçbir şey için yapmazsanız bile 2 gecedir uyumayarak atamaları yetiştirmeye çalışan personellerinizin emeğine saygı gereği sonuçları açıklamalısınız. Aksi halde Bahçelievler 1.Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Açık olduğu halde neden duyurulmadığını açıklayamadığınız gibi bundan sonraki sorun ve sorunları da açıklayamazsınız.

Şaibe altında kalmak istemeyen İl'ler sonuçları derhal açıklamalıdırlar. Yoksa bu atamalara şaibe karışmasa bile şaibe karışmadığı konusunda insanları ikna etmekte zorlanacaklardır.

Atama sürecini sıkışıklığı doğrudur. Fakat istendikten sonra başarılması mümkündür. Yeter ki niyetler iyi amaç hak, hukuk, adalet, hakkaniyet olsun ve bu niyetle ben yaptın olduculuk ile adam kayırmacılığın önüne geçsin.

Bu konuda yapılan en büyük yanlışlık İl MEM'lerin işleyişi İlçe MEM'lere devretmeleri olmuştur. Çünkü bilinçsizce işler yapmışlardır. Bakanlık İl MEM'lere, İl MEM'ler İlçe MEM'lere, İlçe MEM'ler de okul yöneticilerine aktarmışlardır konuyu.

Bu noktada; yönetmelikte İl Değerlendirme Komisyonları dışında bir sorumlunun bulunmadığının açık olduğunu yapılan devirlerin anlamsız olduğunu hatırlatmakta fayda vardır.

Bu iş kulaktan kulağa oyunu misali son noktaya geldiğinde rayından çıkmıştır ve her bölgede yanlış uygulamalar olabilmiştir.

Örneğin tek sorumlu olarak topu okullara ve İlçe komisyonlarına atan İstanbul'da bazı ilçe komisyonları olmadık ödülleri değerlendirmeye alırlarken bazıları almamışlardır.

Bazı ilçeler kılavuz ve genelgelerde açık olduğu halde yargı kararı gereği iptal olan yöneticilikleri asaleten geçmiş gibi kabul etmişlerdir.

Yönetmelik eki Yönetici Değerlendirme Formunda yer alan;

?(******) Atölye, laboratuvar veya meslek dersleri öğretmenlerinden mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları müdür yardımcılığına ve

müdür başyardımcılığına başvuruda bulunanlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumu yöneticiliklerine başvuruda bulunan bayan adaylara, değerlendirme sonucu çıkan toplam puanın %15'i ayrıca ek puan olarak verilir.?

İbaresinde yer alan %15 ibaresi Ek-2 den sınav puanı hariç alınan puanlara uygulanırken bazı illerde sınav puanı dahil uygulanmıştır.

Örneğin; Ayşe öğretmenin Ek-2 puanı 40 Sınav Puanı ise 60'tır. Ayşe Öğretmen A ilinde 60+40=100 + 15=115 puan üzerinden değerlendirilirken B ilinde 60+40=100+6=106 puan üzerinden değerlendirilmiştir.

Biz bu yanlışlıkların olmaması için sonuçlar açıklanmadan yani atanan kurumlar belli olmadan önce kişilerin tercihleri ve toplam puanlarının yayımlanmasını ardından tercihlerde değişiklik talebi alınmamak üzere puanlara 2 gün itiraz hakkı verilmesini talep ettiğimiz halde kabul görmemiştir.

Bu durumda yapılacak itirazlara olumsuz yanıt verilse dahi haklı itirazlar yargıya taşınacaktır ve o İl'e ait atamalar tümden iptal olmasa da yeni değerlendirme yapılması söz konusu olacak ve değişiklikler gerçekleşecektir.

Bu durumda belki adalet yerini bulacaktır fakat kaybeden eğitim olacaktır. Tedbiri önceden alıp sorun yaşamamak varken sorunlu olarak konuya el atmak kime ne kazandırır okuyucularımız düşünsün.

İki gündür mailler ve telefonlar gelmekte ve İl MEM'lerde ikna odaları kurulduğu tercihlerde değişiklikler yapıldığı yönünde bilgiler verilmektedir.

Doğruluğunu şu ana kadar ispatlayamamış olmakla beraber bu tür senaryoların üretiliyor olması bile güvensizliğin göstergesidir. Bu işin altından sağlıklı kalkılmasını ümit ediyoruz.

Sonucu açıklayan ve açıklamayan İl'ler atananların isimlerini ve puanlarını liste halinde yayımlamalıdırlar. Aksi durum var olan kafa karışıklıklarını daha da arttıracaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber