Üniversiteden 4. türban bildirisi

Haber Giriş : 08 Şubat 2005 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, Erdoğan'ın üniversitede türban yasağının kaldırılması için yasal düzenleme planladıklarına ilişkin sözlerine tepki gösterdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, ?Türbanla ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılmasının isabetli olmayacağını ve bunun yeni hukuki sorunlar ile sıkıntılara yol açacağını' söyledi. Teziç, ?Türban konusunda Anayasa Mahkemesi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ve Danıştay'ın kararlarının ortada olduğunu' belirtti.

Türban yasağının kaldırılması girişimleri karşısında daha önce üç kez bildiri yayımlayan Rektörler Komitesi, 11 Şubat'ta Ankara'da yapacağı toplantıda da, konuyu ele alıp bir deklarasyon daha yayımlamayı planlıyor. Teziç de, ?Kamuoyunu yakından ilgilendiriyor' dediği konunun, Rektörler Komitesi'nin ana gündem maddelerinden birini oluşturacağını doğruladı.

11 ŞUBAT'TA TOPLANTI

Buna göre, üniversite rektörleri, 11 Şubat'ta ?komite' olarak, Teziç başkanlığında toplanacak. Teziç, Başbakan Erdoğan'ın Alman ?Welt am Sonntag' gazetesine verdiği demece atıfta bulunarak, Erdoğan'ın ?yasal düzenleme' sözü üzerinde duracağı bir ön açıklama yapacak ve sözü rektörlere bırakacak.

SİYASİ SİMGE

Rektörler Komitesi, toplantı sonrası kamuoyuna duyurulacak deklarasyonda, türbanın ?siyasi simge' olduğunu vurgulayacak. Yasalar ve Anayasa Mahkemesi, Danıştay kararlarına rağmen türbanı serbest bırakacak bir yasal düzenlemenin hukuken mümkün olmadığının altı çizilecek deklarasyonda, Türkiye Cumhuriyeti'nin üniversitelerinin, bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Cumhuriyetin temel nitelikleri ile Atatürk ilke ve devrimlerine inanç ve kararlılıkla sahip çıkacağı yinelenecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber