Taciz iddiasını kadın elçi soruşturacak

Haber Giriş : 02 Şubat 2010 07:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dışişleri Bakanlığı'nın, hakkında cinsel taciz iddiası nedeniyle soruşturma açtığı Başbakan Erdoğan'ın eski dış politika başdanışmanı, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal, ?Hayatta bir insanın başına bundan kötü bir şey gelemez diye düşünüyorum. Kabul edilemeyecek, vahim iddialar. Bunu şeref meselesi yaptım. İddiaların asılsız olduğu apaçık ortaya çıkacak? dedi. İddiaların aksine Ankara'ya dönmediğini belirten Yakıtal, ?İzlenecek bir prosedür var. Soruşturma bitince, en yakın zamanda tekrar bir araya geleceğiz. Yeniden aranıza döneceğim ve görüşeceğiz inşallah? diye konuştu.

Bu arada Yakıtal hakkındaki soruşturma görevinin, Türkiye'nin Moldova nezdindeki eski Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu üyesi Fatma Fırat Topçuoğlu'na verildiği öğrenildi.

Milliyet

Cinsel tacizle suçlanan büyükelçi Ankara'da

Hakkında cinsel taciz iddiaları olan Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal izin aldı. Çalışma arkadaşlarına veda eden Yakıtal, Ankara'ya döndü

Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ali Yakıtal'ın "taciz" iddialarına Dışişleri Bakanlığı el koydu. Roma'ya giden müfettişin ardından Teftiş Kurulu'na sunulan ilk raporda, Yakıtal hakkında daha önce de benzer iddiaların gündeme geldiği ancak soruşturma konusu yapılmadığı belirtildi. Raporda, Yakıtal'ın "suçlu" bulunduğu kaydedildi.

KADIN DİPLOMAT ŞİKÂYET ETTİ

Edinilen bilgiye göre, Yakıtal hakkındaki "cinsel taciz" şikâyetini Roma Büyükelçiliği'nde birinci müsteşar olarak görevli bulunan O.T yaptı. Bayan diplomatın yaklaşık bir ay önce Dışişleri Bakanlığı'na verdiği şikâyet dilekçesinin ardından inceleme başlatıldı. Bakanlığın talimatıyla müfettiş Fatma Fırat Topçuoğlu üç hafta önce Roma'ya giderek "taciz" iddiasıyla ilgili kişi ve tanıkların ifadelerini aldı. Merkezde görev yaptığı dönemde ve Roma'dayken uyarılmasına karşın tacizi sürdürdüğü öne sürülen Yakıtal, 29 Ocak itibariyle izne ayrıldı. Geçtiğimiz cuma akşamı büyükelçilik personeline hitaben bir veda konuşması yaptığı öğrenilen Büyükelçi Yakıtal Ankara'ya döndü. Bu tür durumlarda teamül gereği hakkında inceleme başlatılan kişi, izinli olarak merkeze çağırılabiliyor. Ankara'ya dün dönen Yakıtal'la ilgili soruşturma devam edecek. Yakıtal'ın, soruşturmanın tamamlanmasının ardından emekliye sevk edilebileceği belirtiliyor. Diplomatlık kariyerinde 37 yılı geride bırakan 1948 doğumlu Büyükelçi Yakıtal, Roma'daki görevine ekim ayındaki kararnameyle atanmıştı. Elçilik içerisinde kadınlara yönelik tacizi Ankara'ya şikâyet eden O.T de, izne ayrıldı.

Duygu GÜVENÇ- SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber