Kumlu: Eylem başarıyla gerçekleştirildi

Haber Giriş : 04 Şubat 2010 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işçi ve memur konfederasyonlarının yaptığı, "Çalışmama hakkını kullanma" eyleminin yurt çapında başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Kumlu, "TEKEL işçileriyle dayanışma amacıyla işçi ve memur konfederasyonlarının düzenlediği, "Çalışmama hakkını kullanma" eylemini değerlendirerek, şunları kaydetti:

"İşçi ve memur konfederasyonlarının kararıyla gerçekleştirilen 'çalışmama hakkını kullanma' eylemi, valiliklerden, bürokratlardan ve işverenlerden gelen baskı ve tehditlere rağmen yurt çapında başarıyla gerçekleştirilmiştir. TÜRK-İŞ, il ve bölge temsilciliklerinden gelen bilgiler, eyleme TÜRK-İŞ açısından katılımın memnuniyet verici düzeyde ve yüksek olduğunu göstermiştir. Tüm bölgelerde ve bir çok ilimizde eylem, çalışmama hakkını kullanan memurlar ve işçiler ile emek ve meslek örgütlerinin katılımıyla bir miting havasında gerçekleştirilmiş, meydanları dolduran on binlerce kişi TEKEL işçilerine destek vermiştir."

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, "TÜRK-İŞ, hükümetten bu eylemin mesajını iyi almasını ve gereğini yerine getirmesini istemekte, TEKEL işçilerinin sorununun bir an önce çözülmesinin, toplumsal vicdan açısından gereğine işaret etmektedir" ifadesini kullandı.


EGE GREVDE

TEKEL işçilerine destek amacıyla bir günlük grev Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Denizli, Uşak, Aydın ve Muğla'da da yankı buldu. Yüzlerce işçi iş bırakma eylemine destek verirken, günlük hayatı olumsuz etkileyecek ciddi aksaklıklar yaşanmadı.

Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla başlatılan ``çalışmama hakkını kullanma eylemi''ne Balıkesir'den destek geldi. Eylem özellikle TÜRK-İŞ'e bağlı Belediye- İş Sendikası'nın örgütlü olduğu belediyede etkili oldu. Balıkesir Belediyesi'ndeki 400 işçiden 325'i bugün işe gitmedi. Mezarlık, itfaiye ve su arıza ekibindeki işçiler ise çalışmalarını sürdürdü. TES-İŞ Sendikası'nın örgütlü olduğu DSİ'deki işçiler iş başı yaptı ancak çalışmadı. Yol-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Köy Hizmetleri'nde sadece 50 işçi eyleme destek verip işyerine gitmedi. Köy yollarının açılması çalışmaları nedeniyle katılım düşük oldu. Özel sektörde de eyleme katılımın düşük olması dikkat çekti. Susurluk'ta Şeker-İş'in şeker fabrikası, Bandırma'da Liman-İş'in limandaki Burhaniye'de Tek Gıda-İş'in Ant Gıda'daki eylemine katılım yüzde 100 oldu.

Manisa'da da TÜRK- İŞ'e bağlı Yol- İş Sendikası'na üye işçilerin bulunduğu Karayolları, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Özel İdare ve Devlet Su İşleri'nde çalışan yaklaşık 800 işçi iş bıraktı. Memur sendikaları ve tabipler odası eyleme katılmadı. Hastanelerde herhangi bir aksaklık olmazken, vatandaşların da bugün polikliniklere gitmemeyi tercih ettiği gözlendi.

Muğla Belediyesi'nde DİSK'e bağlı Genel- İş Sendikası üyesi işçilerle Tümbel-Sen´e bağlı memurlar Tekel İşçilerine destek amacıyla iş bıraktı. 350 kişinin katıldığı iş bırakma eyleminde kent içindeki belediye otobüsleri çalışmadı. Şehir içi ulaşım özel hatlı minibüslerle sağlandı.

Aydın'da eyleme yüzde 80 oranında katılım olduğu ifade edildi. TÜRK- İŞ, Türk Kamu-Sen, KESK ve DİSK'e bağlı sendikaların üyeleri greve katıldı. Aydın´da elektrik arıza gibi acil hizmet birimleri çalışmaya devam etti. Belediye çalışanları da şehrin çöplerini sabah saat 08.00'den önce topladıkları için grev Aydın´da hayatı olumsuz etkilemedi.

Çanakkale eyleme destek yoğun olmadı. Belediye- İş'e bağlı yaklaşık 150 çalışan sabahtan itibaren genel greve iş bırakarak destek verdi. Belediyede, su satışı gibi günlük acil işlemler dışında hizmet verilmedi. Arabavapuru ve otobüs seferleri ile hastanelerdeki işlemlerde herhangi bir aksaklık yaşanmadı.

Uşak´ta sendikalara üye çok sayıda işçi eylemlerini sürdüren Tekel işçilerine destek amaçlı iş bıraktı. Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası, Karayolları 25. Şube Şefliği, Devlet Su İşleri ve Devlet Demir Yolları´nda çalışan işçiler iş bırakırken, Sağlık Sen ve Eğitim Sen Uşak Şubeleri de eyleme basın açıklaması ile destek verdi. Uşak´ta gündelik hayatta herhangi bir aksaklık yaşanmadı.

Denizli'de ise KESK, MEMUR-SEN ve TÜRK-İŞ´in iş bırakma eylemi için örgütlenemedikleri öğrenildi. Kentte, birkaç raporlu işçinin dışında iş bırakma eylemine katılan olmadı. Bazı sendikaların üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve TMMOB üyeleri, öğle saatlerinde Bayramyeri Meydanı´nda toplanıp eyleme destek açıklaması yapacak.


Kumlu: Bugün Türkiye'nin Her Yerinde Tekel Ateşi Yanıyor

ANKARA (A.A) - Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "bugün Türkiye'nin her yerinde Tekel ateşinin yandığını" söyledi.

İşçi ve memur konfederasyonları tarafından Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla gerçekleştirilen "çalışmama hakkını kullanma" eylemine katılan çalışanlar, Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı.

Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, burada yaptığı konuşmada, Tekel işçilerinin 52 gündür yaptığı eşi benzeri görülmemiş eylemle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini ve "uyuyan devi uyandırdığını" ifade etti.

Tekel işçileri için bugün yapılan eyleme işçi ve memur konfederasyonlarının, emek ve meslek örgütlerinin, Türk halkının destek verdiğini dile getiren Kumlu, "Bugün Türkiye'nin her yerinde Tekel ateşi yanıyor çünkü haklısınız, çünkü mağdursunuz, çünkü kararlısınız. Haklılığınız toplumsal vicdanda karşılığını buldu. Yüreği olan, vicdanı olan, Allah korkusu olan hiç kimse sizin mağduriyetinize seyirci kalmadı, kalmıyor" dedi.

Tekel işçilerinin mücadelesine seyirci kalanları Türk-İş'in önündeki çadırlara davet eden Kumlu, şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan, lütfen buraya gelin, burayı görün. Madem 'Sendikacılar dürüst davranmıyor' diyorsunuz, o zaman Tekel işçilerini ziyaret edin ve bir kez de onları dinleme lütfunda bulunun.

Sayın Bakanlar, gelin buraya, Tekel işçileri nasıl yaşıyor bir görün, bir kez dinleyin onları. Onların kararlılıklarına şahit olun. Söz veriyorum, sizleri alkışlarla karşılayıp, alkışlarla göndereceğiz. Alkışlarız çünkü bizim amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Bizim amacımız, derdimizin anlaşılmasını sağlamak ve sorunu çözmek."

"ÇOK BÜYÜK BİR EYLEM"

Kumlu, bugün yapılan eylemin çok büyük bir eylem olduğunu, Tekel işçilerinin eylemi gibi Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.

Hükümete seslenen Kumlu, şöyle devam etti:

"Bu işi çözün. Tekel işçisinin çeteyle meteyle ilgisi yok. Tekel işçisinin eylemi siyasi değil, Tekel işçisinin eylemi hükümete karşı bir kampanya değil. Tekel işçisi ekmek mücadelesi veriyor. Tekel işçisi ölümü gösterip sıtmaya razı etmek isteyenlere ne ile cevap veriyor? Açlık greviyle. Tekel işçisi 'o sıtma sizin olsun, biz öleceğiz' diyor. Elbette kimse ölmesin. Tekel işçisi onurlu çalışma koşullarında sağlıklı bir şekilde yaşasın. Bu ne ile mümkün? Garabet 4-C statüsünün, 4-C ayıbının ortadan kaldırılmasıyla mümkün."

Kumlu, 4-C statüsünü eleştirerek, "4-C dinamiti bir gün patlayacaktı. Patlatan Tekel işçileri oldu" dedi.

2 İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI

Bu arada, açıklama öncesinde Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan Tekel işçileriyle "yoklama" yapıldı.

Tekel iş yerlerinin bulunduğu iller tek tek sayılırken, işçiler "burada" yanıtını verdi.

Kumlu'nun açıklamayı yaptığı sırada genel merkez içinde açlık grevi yapan işçilerden 2'si fenalaşarak, sağlık görevlileri tarafından hastaneye kaldırıldı.

"Daha önce alınan karara rağmen Memur-Sen ve Hek-İş'in mücadeleden çekildiğinin" ifade edilmesi üzerine, işçiler bu konfederasyonlara tepki gösterdi.

İSTANBUL'DAKİ EYLEMLER

"Bir günlük çalışmama hakkını kullanma" eylemi İstanbul'da başladı.

Saraçhane Meydanı'nda bir araya gelmek üzere Edirnekapı'da toplanan grup, üzerinde "Güvencesiz, sigortasız, taşeronda 4C ile çalışmamak için yeterli ücret, sendika, sigorta hakkı ve insanca yaşam için haydi birleşik mücadeleye, haydi dayanışmaya" yazılı büyük boy pankart açtı.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, İstanbul Eczası Odası ve İstanbul Diş Hekimleri Odasının da destek verdiği grup, sloganlar eşliğinde Saraçhane'ye doğru yürüyüşe geçti.

Bu arada, Eminönü'ndeki İstanbul Ticaret Üniversitesi önünde toplanan grup da kortej oluşturarak, sloganlar eşliğinde Saraçhane'ye doğru hareket etti.

Grupların yürüyüşü sırasında zaman zaman trafiğin aksadığı görüldü.

Öte yandan, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde toplanan Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Şube üyesi bir grup da TEKEL işçilerine destek amacıyla eylem yaptı.

Aynı gerekçeyle Ümraniye Vergi Dairesi'nde çalışan bazı görevliler de basın açıklaması gerçekleştirdi.


KESK'İN TEKEL İŞÇİLERİNE DESTEK EYLEMİ

ANKARA (İHA) - TEKEL işçilerine destek için yapılan iş bırakma eylemi kapsamında KESK'e bağlı kamu çalışanları Kızılay'a yürüdü.

Kolej Kavşağı'nda toplanan KESK'e bağlı kamu çalışanları, Kızılay'a doğru yürüyüşe geçti. Kamu çalışanları, Ziya Gökalp Caddesi Atatürk Bulvarı girişinde çevik kuvvet barikatı ile durduruldu. KESK'in eylemine çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler de destek veriyor. Burada SSK İş Hanı önünde bir basın açıklaması yapılması bekleniyor.


TEKEL işçilerine destek eyleminde arbede

Tekel işçilerine destek amacıyla Saraçhane'deki geniş katılımı eyleme destek vermek üzere Eminönü iskelesi'nden yürüyüşe geçen grup, Unkapanı Köprüsü girişinde polisle arbede yaşadı. Yaklaşık 1500 kişilik grup, yolu her iki yönde trafiğe kapatınca devreye polis girdi. Arbede üzerine polis müdürleri Çevik Kuvvet polisini geri çekince olayların büyümesi önlendi.

Eminönü İskelesi'nde toplanarak Saraçhane'ye doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 1500 kişilik grup, Unkapanı Köprüsü girişinde yolu her iki yönde trafiğe kapattı. Polis, Taksim yönünde trafiğin açılmasını isteyince göstericilerle polis arasında tartışma çıktı. Olay yerine Çevik Kuvvet polisinin de gelmesiyle tartışma arbedeye dönüştü. Bu esnada bazı eylemcilerin yere düştüğü görüldü. Polis müdürlerinin, Çevik Kuvvet polisini geri çekmesi üzerine grup üyeleri Taksim yönünde yolu terk ederek trafiği açtı.

Yürüyüş nedeniyle Eminönü Ragıp Gümüşpala Caddesi Balat istikametinde, Unkapanı Atatürk Caddesi de Aksaray istikametinde trafiğe kapandı. Bu sebeple her iki yolda da uzun araç kuyrukları oluştu.

Eylemciler, Unkapanı'ndaki Tekel müdürlüğü önünde tek tek Tekel fabrikalarının bulunduğu il ve ilçeleri sayarak 'burada' diye bağırdı.


İŞÇİ VE MEMURLARIN SARAÇHANE'YE YÜRÜYÜŞÜ BAŞLADI

İşçi ve memur konfederasyonlarının TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla bir günlük genel grev yapıyor. İstanbul'da çeşitli noktalarda toplanan sendikaların buluşma noktası Saraçhane parkı.

Sendikaların toplanma noktalarından biri olan Sirkeci'deki Ticaret Üniversitesi'nin önünde hareketli dakikalar yaşanıyor. Saat 11.00 sıralarında toplanan yüzlerce memur ve işçi, saat 12.00 sıralarında Saraçhane'ye doğru yürüyüşe geçti.


TEKEL işçilerine destek için iş bırakma eylemi başladı

TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, TÜRKİYE KAMU-SEN ve KESK'in aldığı karar doğrultusunda, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla "çalışmama hakkını kullanma" eylemi başladı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, 6 işçi ve memur konfederasyonunun aldığı karar doğrultusunda saat 08.00 itibariyle çalışanların, "Anayasa'nın kendilerine tanıdığını çalışmama hakkını" kullanmaya başladıklarını söyledi.

Eylem kararına ortak olan tüm konfederasyonların en yüksek katılımı sağlama konusunda teşkilatlarını bilgilendirdiklerini ifade eden Kumlu, şöyle konuştu:

"Eylemimiz diğer işçi ve memur konfederasyonlarının da desteği ve katılımıyla başlamıştır. Bu çağrıya kulak veren, Tekel işçilerinin sorununu kendi sorunuymuş gibi gören tüm işçilere, memurlara teşekkür ediyorum. Eylemimiz akşam saat 17.00'a kadar sürecektir. Bu süreçte başından beri bize destek olan, bugün de bize anlayış gösteren halkımıza teşekkür ediyorum. Unutulmaması gereken, bu eylem, taleplerimizin kabul edilmesi yönünde önemli bir uyarıdır. Umuyorum ki hükümet bu uyarıyı dikkate alacaktır."

Karar doğrultusunda eyleme katılan konfederasyonlar, illerde kararlaştırılan ortak etkinliklere katılacak.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, eylemlerinin 52. günündeki Tekel işçilerini ziyaret edecek. Kumlu, Türk-İş Genel Merkezi önünde Tekel işçilerine hitap edecek.

Ayrıca eyleme katılacak DİSK, KESK ve meslek örgütlerinin üyeleri, Kızılay Ziya Gökalp Caddesinde toplanıp basın açıklaması yapacak.

AA - DHA - CİHAN - İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber