Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü personeli özel sektöre kaçıyor

Haber Giriş : 09 Şubat 2005 07:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, personelini daha yüksek maaş veren özel sektöre kaptırıyor. 1 teknisyenin istifasıyla kurumda 5 mühendis kaldı.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, elindeki son teknisyenini de özel sektöre kaptırdı. Bir yıl önce, altı olan pilot sayısı da istifalarla ikiye düştü. Genel müdürlüğün şu an uçaklarda teknik bakımdan denetim yapacak personeli bulunmuyor. Oysa kurum, Türkiye'deki yaklaşık 600 uçakla birlikte yüzlerce pilotun denetiminden sorumlu bulunuyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, arka arkaya gelen istifalarla teknik personel açısından sarsılmaya başladı. Bunda kurumdaki düşük ücret politikasının büyük etkisi görülüyor. Çünkü, devlet çatısı altında Türk havacılığının otoritesi konumunda bulunan genel müdürlük bünyesinde çalışan 3 yıllık bir teknisyene 650 ile 750 milyon lira arasında maaş verilirken, özel sektörde bu rakam 2 milyarın üzerinde.

Pilot maaşları da, 4 ile 7 milyar lira arasında değişiyor. Bu ve benzer sebeplerden dolayı, son iki yılda genel müdürlük bünyesinden ayrılan teknik personel sayısı 5'i, pilot sayısı ise 4'ü buldu. Genel müdürlük, kalifiye eleman bakımından can çekişirken, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Başkan Yardımcısı Pilot Altay Yıldırım, kurumun en az bin teknisyene ihtiyacı bulunduğunu savunuyor. Yıldırım, uçuş emniyeti gibi hayati bir konuda artık ciddi adımlar atılması gerektiğini belirtiyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ise konuyla ilgili görüş bildirmiyor. Ulaştırma Bakanlığı, ücret adaletsizliğini ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün elinde bulunması gereken kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için geçen yıl içinde bir kanun tasarısı hazırlamıştı. Ancak, tasarı halen Meclis'e gelmedi. Başbakanlık'ta bekleyen tasarının yasalaşması durumunda maaşlar mevcut durumun iki katına, uzman personel sayısı ise 200'ün üzerine çıkacak. Yasayla birlikte oluşacak uzman kadrodan, uçuş güvenliğinin yanı sıra uçak denetimlerinde de yararlanılacak. Böylelikle, mevcut kadrosu 108 olan genel müdürlüğün personel sayısı 350'ye yükselecek. Türkiye'de uçak denetimini yapacak teknik eleman bulunmazken, AB ülkelerinde her uçak tipine göre ayrı teknisyen ve mühendisler görev yapıyor. Bu alanda İrlanda'da 700, Fransa'da 12 bin ve ABD'de de yaklaşık 200 bin personel istihdam ediliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber