Danıştay, 'dar makas' uygulamasını da oybirliğiyle durdurdu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Şubat 2010 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YÖK'ün meslek ve düz liseler arasındaki farkı kapatmak için yaptığı 'eşit katsayıyı' iptal eden Danıştay, 'dar makas' uygulamasını da oybirliğiyle durdurdu

Üniversitelere girişte "eşit katsayı" uygulamasını durduran Danıştay'dan, birbirine yakın katsayı uygulamasına da veto geldi. Danıştay 8. Dairesi, meslek liseleri ile düz liseler arasındaki katsayı farkını azaltan YÖK kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. YÖK'ün son katsayı kararının da yürütmesini durduran Danıştay 8'inci Dairesi, yargı kararlarının bütün kurumları bağladığını hatırlattıktan sonra şöyle dedi: "Yürütmenin durdurulması kararının (önceki karar) hukuki gereklerine uygun bir işlem tesis edilmesi Anayasal ve yasal zorunluluktur. Kararların 'değiştirilemeyeceği' belirlemesi yapılarak, şeklen değil içeriğine uygun olarak yerine getirilmesi gereğine işaret edilmiştir." Danıştay böylelikle, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın "gerekirse hukuku dolanabilecekleri" sözüne de yanıt vermiş oldu. Ayrıca, "0.8 ve 0.3" formülünden farklı bir katsayı getirilmesi halinde kabul edilmeyeceğinin açık sinyallerini verdi.

KATSAYIDA 0.8 VE 0.3 ISRARI

Danıştay'ın kararında, 1999'dan bu yana uygulanan farklı katsayının değiştirilmesini gerektirecek bir durumun da ortaya çıkmadığının altı çizildi ve şöyle denildi: "Sınav sonuçlarına farklı katsayılar uygulayarak bir değerlendirme yapmanın ve bunu, uygulamanın geçerli sebebi olarak sunmanın kabulü mümkün değildir. Katsayının alan içi 0.15, alan dışı 0.13'e dönüştürülmesine ilişkin dava konusu kararın hukuken geçerli bir sebebe dayanmadığı gibi yargı kararlarının gereklerine aykırı olduğu ve yargı kararlarını geçersiz kıldığı sonucuna ulaşılmaktadır." Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu önceki süreçte, idarenin yani YÖK'ün ölçülü olmak kaydıyla takdir hakkı bulunduğunu savunmuştu. Daire'nin kararında, "Bu yetkinin (takdir hakkı) kullanımı da mutlak ve sınırsız değildir. Bir başka anlatımla, uygulanmakta olan ve zaman içinde birtakım sonuçlar doğurarak istikrar kazanan bir düzenlemenin değiştirilmesi ya da kaldırılması için hukuk düzeninde veya maddi olayda bir değişiklik olması gerekir." YÖK katsayı sorununu, 0.8-03 modeline yakın bir formülle aşmayı planlıyor. Buna göre katsayı farklılığı küçük bir oran değişikliğiyle yeniden formüle edilecek. Bu arada, son durumun öğrencileri etkilemeyeceği savunuldu.

SINAVLAR BİLDİRİLEN TARİHTE

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören 17 Aralık 2009 tarihli kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmasına ilişkin, "Öğrencilerin meraklanmasına ve endişelenmesine gerek yok. Kendilerine bildirilen tarihlerde sınavlar yapılacaktır'' dedi. Özcan, Danıştay 8. Dairesi'nin, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulaması öngören kararının yürütmesini oy birliğiyle durdurmasına ilişkin, "Yürütmeyi durdurma kararı verilmesinden son derece üzgünüz ve endişeliyiz. Benim endişem, öğrencilerin durumuyla ilgilidir"' dedi.

ADAYLAR BAŞVURULARI AKSATMADAN YAPSIN

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretim Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek adayların başvurularını aksatmadan, süresi içinde yapmalarını istedi. Yarımağan, 12 Şubat'ta sona erecek başvuru süresinin gerekirse uzatılabileceğini bildirdi. Sınavın yapılacağını belirten Yarımağan, "'Şu anda sınavın ertelenmesi konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ertelenmesi mutlaka gerekmeyebilir ama gerekebilir de. Gerekmeden de çözüm olabilir, duruma bağlı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber