5 polis ve 1 Daire Başkanı tutuklandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 07:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İstanbul, Ankara ve Malatya'da insan kaçakçılığına yönelik operasyonda gözaltına alınarak mahkemeye sevk edilen 26 kişi tutuklandı.

Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'nde savcılık sorgularının ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye gönderilen, aralarında 1 emniyet amiri, 5 polis memuru ve 2 kamu görevlisinin de bulunduğu 26 kişi, hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında daire başkanı olan Necip Soy, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde görevli emniyet amiri Zeki Karamanlılar ile diğer 24 kişinin tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklananlara isnat edilen suçların, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak", "resmi belgede sahtecilik", "rüşvet almak, vermek" ve "göçmen kaçakçılığı" olduğu belirtildi.

Adliyeye sevk edilen 39 kişiden 13'ü, savcılık sorgularının ardından serbest bırakılmıştı.

AA

6 polise tutuklama

İnsan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla 6'sı polis 26 kişi tukulandı

"İnsan kaçakçılığı" operasyonunda gözaltına alınan ve aralarında 17 polis memurunun da bulunduğu 39 şüpheliden 26'sı mahkemeye sevk edildi. İnsan kaçakçılığı yaptığı iddiasıyla 6'sı polis 26 kişi tutuklandı.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen 39 şüpheli Cumhuriyet Savcıları Reşat Uğur Soysal, Faruk Erşan Yılmaz ve Mehmet Akif Ekinci tarafından sorgulandı. 39 şüpheli yaklaşık 12 saat savcılıkta ifade verdi. 39 kişiden 13'ü serbest bırakıldı.

Aralarında İstanbul'da görev yapan 1 emniyet amiri ve 5 polis memurunun bulunduğu toplam 26 şüpheli, savcılık sorgularının ardından tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmişti. Zanlıların hepsi, "insan kaçakçılığı" ve "suç işlemek için örgüt kurmak" suçlarından, bazı zanlılar ayrıca "resmi evrakta sahtecilik" ve "rüşvet alıp vermek" suçlamasıyla yargılandı.

VATAN

GÖÇMEN kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve aralarında 4'ü emniyet amiri 16 polisin bulunduğu 39 kişi adliyeye sevk edildi. Savcılık sorgularının ardından 3 emiyet amiri ile 7 polis serbest bırakıldı, diğerleri mahkemeye sevk edildi. İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nün 8 ay süren teknik takibi sonucu İstanbul, Malatya ve Ankara'da eşzamanlı yapılan operasyonda 4 emniyet amiri, 12 polis memuru, bir nikâh memuru ile Çalışma Bakanlığı'na bağlı 2 memurun da aralarında bulunduğu 39 kişi gözaltına alınmıştı. Liderliğini Recep D. ile Cuma K.'nin yaptığı iddia edilen çetenin üyeleri dün Sultanahmet'teki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Savcılık sorgularının ardından 1'i emniyet amiri, 9'u polis 26 kişi 'örgüt kurmak', 'örgüt faaliyeti içinde göçmen kaçakçılığı yapmak', 'resmi belgede sahtecilik', 'görevi kötüye kullanmak ve rüşvet' iddialarıyla mahkemeye sevk edildi. Operasyonun ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri harekete geçerek, çetenin son 5 yıl içinde kaç dosyada kaç kişiye sahte belgelerle ikâmet belgesi aldığını araştırmaya başladı. Sahte oldukları belirlenen ikametler tek tek iptal edilecek.

SAHTE BELGELER

Yeminli tercüman olan ve göçmen kaçakçılığından sabıkası bulunan Iraklı Cuma K.'nin, yabancılara sahte belgeler temin ettiği, belgelere sahte mühür bastıktan sonra notere onaylattığı bildirildi. Resmi makamlardan da onaylanan bu belgelerle ehliyet, ikamet ve oturma izni alındığı öne sürüldü. Recep D.'nin ise polislerle bağlantı halinde işlemlerin onaylanmasını sağladığı belirlendi.

Tamer OSKAY - Orhan YURTSEVER-SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber