TBB, tutuklanan savcıya sahip çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2010 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Barolar Birliği (TBB), "toplumun, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargının tarafsızlığının geliştirilmesine bugün her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu" savundu.

TBB, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.

"Cihaner'in gözaltına alınması ve tutuklanması, hukuk devletine ve onun en önemli özelliği olan yargı bağımsızlığına son zamanlarda vurulan darbelerin yeni bir örneğidir" değerlendirmesine yer verilen açıklamada, hukuk devletinde hakimler ve savcılar dahil hiç kimsenin hukuka aykırı işlem ve kararları sebebiyle sorumsuz olamayacağının açık olduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yaşanan son örneklerle hukuk bilimi, yasalar ve hukukun kuralları pervasızca aşındırılmakta, hukuka ve yargıya olan güven sarsılmakta ve toplum güvenceden yoksun bırakılarak korku ortamına itilmektedir.

Toplumun, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi ve yargının tarafsızlığının geliştirilmesine bugün her zamankinden daha çok ihtiyacı vardır. Bu tür hukuka aykırılıklar düzeltilse bile, bugün için yarası bir hayli ağırlaşan hukuk devletine ve yargı bağımsızlığına verilen zararlar hiçbir şekilde telafi edilemeyecektir."

"Yaratılmaya çalışılan korku toplumu, hukuk devleti ve insan hakları gibi kavramlar için değil, totaliter ve otoriter yönetimler için elverişli bir zemin oluşturur" denilen açıklamada, sağlıklı ve huzurlu bir yargı düzeninin, çağdaş demokrasinin de ön koşul olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber