Kalbi delik hastalara 'şemsiye' yöntemi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 19 Şubat 2010 23:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hüseyin KAÇAR

DİYARBAKIR'DA, iki hastanın sonradan oluşan kalp delikleri üniversite hastanesinde ilk kez uygulanan 'şemsiye' yöntemiyle kapatıldı. 45 dakika süren operasyon Diyarbakır'da ilk defa Dicle Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde uygulandı. Ameliyatı gerçekleştiren DÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD Başkanı Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen, Ankara, İstanbul gibi büyük merkezlerde yapılan bütün kardiyolojik tanı ve tedavi yöntemlerinin tamamını kendilerinin de uyguladığını belirtti. Ülgen, hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

"YENİDEN DOĞDUK"

Şemsiyeleme yöntemiyle kalp kapakçığı kapatılan Fatma Bayancık, "Açık kalp ameliyatında hayati tehlike olduğu için eşim kabul etmedi. Daha sonra Dicle Üniversitesi'ne geldik. Burada basit bir operasyon yapıldı. Kısa sürede sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum" dedi. Ameliyatla sağlığına kavuşan 22 yaşındaki Dicle Üniversitesi İnşaat Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Dursun Yüzkan ise halı sahada top oynadığı sırada baş ağrısı ve nefes darlığı şikâyetiyle hastaneye kaldırılmış. Yüzkan "Gittiğim özel hastanede açık kalp ameliyatı olmam gerektiği ancak riskin çok yüksek olduğu söylendi. Daha sonra Dicle Üniversitesi Kardiyoloji Servisi'nde açık kalp ameliyatı olmadan deliğin kapatılacağını öğrendim. Yeniden doğmuş gibiyim" diye konuştu.

1 GÜNDE TABURCU

Kalbe, küçük bir delikten gönderilen şemsiye biçimindeki kapağın yerleştirilmesi uygulamasına "şemsiye yöntemi" deniliyor. Bir gün izlenen hasta taburcu ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber